Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

И можем, и не можем да се предпазим от вредните храни

Проф. Донка Байкова: Добавките в храните могат дори да обострят астматичен пристъп

Проф. Донка Байкова
Снимка: Ани Петрова, БНР

Може ли храната да бъде и опасна за здравето ни и колко вредни са т. нар. Е-та? В "Часът на здравето" гостува специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова, преподавател в  Катедрата “Превантивна медицина” на Факултета по обществено здраве при Медицинския университет - София. Научните интереси на проф. Байкова са областта главно на лечебното хранене, епидемиологията на здравето и на хроничните неинфекциозни заболявания. Член е на Българската и на Международната асоциация по затлъстяване, както и на Балканския медицински съюз.

"Храната е много важна за протичане на всички процеси в човешкото тяло. Тя има две основни биологични роли - енергийната стойност и строителен материал, както за растежа и развитието на младия човек, така и за възстановяване и обновление на клетките в организма на зрелия човек", каза в студиото на Радио София проф. д-р Донка Байкова.

Храната обаче е и фактор, който моделира заболеваемостта през последните години

"Тези заболявания, които преди две десетилетия изместиха инфекциозните болести, се наричат вече хронични незаразните болести. Преди 10-тина години бяха болести на цивилизацията, след това терминът стана социално значими болести, после хронични болести, свързани с храненето, а сега само хроничните незаразните болести, защото те винаги са свързани с грешки в храненето. Това са сърдечно-съдовите заболявания, метаболитните проблеми - високи нива на холестерол, атеросклерозата, инсултът, коронарните смущения, ракът на дебелото черво, на млечната жлеза, диабетът и затлъстяването", каза проф. Байкова. По думите й, за болните се налага задължително корекция в храненето. А здравите хора трябва да се предпазят от тези заболявания.

И можем, и не можем да се предпазим от вредните храни

"Дори да изберем здравословен начин на хранене на семейството, няма да можем да реализираме всичко на практика. Дори и да избираме натурални продукти - охладена риба, картофи, ориз, боб, леща, яйца, но самите те, за да са на пазара, също са обработени по някакъв начин. Тогава трябва да избираме био продукти, но и за тях не сме сигурни", каза специалистът. По думите й, цената им в търговската мрежа е доста по-висока, но не можем да сме сигурни дали даден продукт е наистина "био".

Проф. Байкова отбеляза третирането на животните с антибиотици и хормони, за да има млеконадой, или за да не боледуват от мастит. Остатъчното месо е минало карантинния период, т.е. животните са освободени от тях. И въпреки това не можем да бъдем сигурни. 

"Редица наши тревоги могат да ни направят песимисти и да ни доведат до крайност. Но ще кажем: да, човешкият организъм има свои предпазни механизми. Той е една съвършена биологична система и може да се справи с различни неща".

Трябва да търсим по-малкото зло

"Да се храним разнообразно, по възможност с по-натурални продукти, а не технологично обработени, където непременно ще са добавени Е-та, които подобряват технологичния процес", каза специалистът. Това са оцветителите, които подобряват външния вид; консервантите за удължаване на срока на трайност и за предпазване от опасни бактерии; антиоксиданти, за да не гранясат мазнините; подсладители за по-добър вкус; емулгатори; минерални соли за цвят; натриев нитрит при колбасите, без който колбасите ще са с жълтеникав цвят и по-кратък срок на годност. По думите на проф. Байкова, в ХХI век да говорим,че е възможно изцяло без технологични подобрители в храните е невъзможно.

За всички групи технологични добавки (Е-та) има определени допустими нива, които се контролират от Органа по безопасност на храните за европейските страни. Но никой не е направил научно проследяване и проучване какъв би бил ефектът, ако в един прием на храна консумираме например 11 или 15 Е-та, и то с висока концентрация, т.е. към горна граница на тяхната допустимост.

Защо е важно да четем на етикетите и какви храни да изберем - чуйте в разговора с проф. Донка Байкова в прикачените звукови файлове!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приетите 8-окласници в София на втория етап на класиране обявяват на 21 юли

Макар през последните години училищата с природоматематически профил и езиково обучение да запазват челните позиции сред бъдещите осмокласници, тези за професионално обучение, стават все по-предпочитани. Това поясни  пред БНР-Радио София Ваня Станчева , старши експерт по организация на средното образовани в Регионалното управление на..

публикувано на 18.07.25 в 17:21

Инициативата "Голямата маса" се завръща с поредно издание

Инициативата "Голямата маса“ се завръща с поредно издание. Тази събота (19 юли), съседи и приятели от столичния район "Оборище“ отново ще седнат една маса. Събитието ще се проведе на ул. "Васил Друмев", в отсечката от ул. "Оборище" до ул. "Русалка", от 11.00 до 22.00 часа. Акцент във второто издание на "Голямата маса“ 2025 е един от..

публикувано на 18.07.25 в 16:56

Започва ваксинацията на момичета и момчета срещу HPV по новата програма

Човешкият папилома вирус (HPV) е най-честият причинител на сексуално-предавана инфекция и е причина за появата на кожни брадавици, аногенитални брадавици и папиломни образувания на дихателните пътища. Освен това обаче HPV причиняват 5% от всички онкологични заболявания при жените и мъжете по света, като напр. рак на маточната шийка, рак на..

публикувано на 18.07.25 в 16:30
Велислава Делчева

Велислава Делчева е новият омбудсман на България

Новият омбудсман на България е Велислава Делчева, стана ясно след гласуването в Народното събрание. В подкрепа на кандидатурата ѝ гласуваха 123-ма народни представители, 92-ма бяха "против", а 5 се въздържаха. Делчева беше предложена за поста от ГЕРБ-СДС. “Пред мен стои нелеката задача да оправдая доверието. Поемам огромна отговорност. Дневен ред в..

публикувано на 18.07.25 в 15:44
Георги Заманов

Георги Заманов: Влизането в еврозоната извади и вля над 1 млрд. лева в банковата ни система

След началото на кампанията за разяснения по влизане в еврозоната в българската банкова система са внесени над 1 млрд. лева . Банките у нас бяха сред първите най-готови сектори за приемане на еврото, защото похарчиха милиони и започнаха подготовката още миналата година. "Системите ни работят с много валути, имаме депозити  и кредити в..

публикувано на 18.07.25 в 15:35
Кадър от видеото към новата песен

Гриша Георгиев-Greesh представи новата си авторска песен "Сърф"

Гриша Георгиев-Greesh - добре познат и любим на голяма част от публиката е винаги много деен, атрактивен и забавен. Дойде и в предаването “Добър вечер, София“, за да представи своя соло проект и нова песен. До момента Greesh  участва в групите No More Many More и Portokal , а проекта GREESH, по думите на музиканта е факт вече две..

публикувано на 18.07.25 в 13:52

Седем летни академии помагат на децата да наваксат пропуски от учебната година

7 летни академии организира фондация "Заедно в час“, които помагат на децата да наваксат пропуски от учебната година и да развиват полезни умения. СТАРТ академиите се провеждат в кв. "Факултета“ в София, кв. "Езерово“ и кв. "Победа“ в Бургас, Шумен, Разград, с. Брестница и с. Ръжена. Лятната академия кв. "Факултета“ се организира за 9-а поредна..

публикувано на 18.07.25 в 13:23