Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Николай Коев за храната като преживяване

На пролетните кулинарни изкушения е посветено предаването “Радиоприемница” тази седмица, това е и темата на четвъртото издание на Sofia Restaurant Week. Фестивалът се провежда от 5 до 13 май с 29 гурме дестинации, а “Радиоприемница” ще гостува в четири от ресторантите.  
Форматът Restaurant Week води началото си от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 хил. репортери от цял свят. Основната идея на проявата е гостите на събитието да бъдат нахранени и обслужени на преференциална цена от голям брой ресторанти в града. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.

В София, фестивалът се провежда по български образец - на определен брой места, с фиксирана цена, в рамките на седмица се посещават ресторантите и може да бъде опитана храната от различни кухни. От 2016 г. започнахме първото издание, разказа организаторът на фестивала в София Николай Коев. Четвъртото издание се отличава с това, че сега са подбрани най-добре представилите се ресторанти от досегашните три издания. Идеята беше да стимулираме хората да се срещат и виждат с приятели по ресторантите и да опитват нови кухни, разказа Коев. Освен това в момента има бум и на кулинарните предавания, шоупрограми и различни инициативи.

Постоянно има събития, които допринасят за повишаване на културата на самите потребители и повишаване на качеството на предлагане в ресторантите, казва той. Българинът предпочита повече екзотична, оригинална, авторска кухня. В първите формати имахме повече ресторанти с българска кухня, но опитът на базата на общите посещения показа, че тези ресторанти бяха по-слабо посещавани в рамките на фестивала, въпреки че някои от тях са силно посещавани сами по себе си. Според него това е вероятно, защото посетителите много добре познават българската кухня и искат да видят нещо по-интересно, което не са опитвали. Снимка

Към момента вече 80% от капацитета в заведенията, включени в Sofia Restaurant Week са резервирани, но желаещите могат да направят това на сайта на фестивала, където има карта с включените в изданието ресторанти. Критериите за избор на ресторантите са разнообразната и добре направена кулинария, като при избора си Коев се е старал да не включва много скъпите ресторанти. Майсторството на шеф-готвачите, според него, се измерва с оценката на неговите гости. Във фестивала за порадна година ще участва шеф Иван Манчев.
От пролетните предложения Коев е впечатлен от готвача Джун Йошида и неговото свинско с картофи, което е много нестандартно, както и от ястие с цветя. Тук не говорим за наяждане, а за преживявания, за атмосфера, за едно добре изкарано време, вкусови предизвикателства и пр.”, коментира Коев.

Излъчванията на живо на предаването "Радиоприемница" ще бъдат от ресторанти с предимно европейска кухня със средиземноморки и азиатски елементи. Първото заведение, което предаването ще посети, ще бъде с авторска кухня, второто - с фюжън кухня, третото - класическа кухня, а четвъртото от ресторант с италианска кухня. 

Чуйте целия разговор с Николай Коев в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 03.06.25: "Искаме да лекуваме без да гладуваме" - ще се намерят ли пари за медицинските специалисти?

Тази седмица в предаването "Форум", темите от деня коментират Георги Иванов - основател и изпълнителен директор на платформа за търсене и наемане на специалисти в IT сектора и Ивайло Илиев – журналист, завършил Политология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Заедно с водещия Лъчезар Христов, темите, които дискутираха днес, бяха: -..

публикувано на 03.06.25 в 19:25

Младите хора в България искат да работят по шест часа дневно, четири дни в седмицата

Каква е мечтаната работа на младите хора в България – отговорите на този въпрос дава първото Национално проучване, инициирано от студенти от НБУ, представено днес. Според него младите хора у нас искат да работят по шест часа дневно и четири дни в седмицата, като оптималният според тях модел ясно насочва към приоритет на баланса между..

публикувано на 03.06.25 в 18:08

"Топлофикация - София" отваря мобилни приемни за гражданите

От 5 юни "Топлофикация - София“ стартира нова инициатива, с която цели подобряване на комуникацията с клиентите си и улесняване на достъпа до електронните си услуги. Това ще се случва с мобилна приемна, с която на място експерти от дружеството ще отговарят на въпроси на граждани и ще приемат сигнали и предложения. Всяка седмица, в рамките на..

публикувано на 03.06.25 в 17:00

Ръст в цените на недвижимите имоти се очаква както до края на тази година, така и през следващата

Бъдещето на сектора с недвижими имоти през следващата година, обсъдиха представители на Националното сдружение "Недвижими имоти“ и работещи в бранша. По време на срещата стана ясно, че ръст в цените на недвижимите имоти се очаква както до края на тази година, така и през следващата. По думите на Александър Бочев, председател на Националното..

публикувано на 03.06.25 в 16:07

Адвокатите на протест с искане за увеличение на хонорарите на служебните защитници

Адвокати в страната излизат на протест, с искане за увеличение на адвокатските хонорари на служебните защитници. Протестът засяга правната помощ на гражданите като служебни и резервни защитници. Пред Радио София председателят на Софийската адвокатска колегия адв. Жана Кисьова обясни, че обхватът на правната помощ се разширява непрекъснато, а..

публикувано на 03.06.25 в 15:05
Нивина Коканова с Раде Маркович в сцена от филма „Крадецът на праскови“

Спомен за Невена Коканова

На днешната дата - 3 юни, се навършват 25 години от кончината на голямата българска  актриса Невена Коканова, определяна от много експерти и зрители като Първата дама на българското кино. Всички, които помнят ролите ѝ , са наясно, че нейният талант блестеше не само на големия и малкия екран, а остави ярка следа на театралната сцена, откъдето..

публикувано на 03.06.25 в 15:02
Народен театър „Иван Вазов“

Градът като персонаж в пиесата “Хеда Габлер“ на Тимофей Кулябин

42-ма актьори играят на 10 различни места в София в театралното събитие на  сезона. Световнопризнатият режисьор Тимофей Кулябин представя  дългоочакваната премиера на “Хеда Габлер“ на Голямата сцена в Народния  театър. Тази вечер и утре са следващите две представления. В главните роли влизат Радина Кърджилова като Хеда Тесман, Дарин Ангелов..

публикувано на 03.06.25 в 14:57