Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Петър Цветански:

Човек се храни и с очите освен със сетивата

Снимка: The Restaurant
Домакини на днешното издание на изнесеното предаване “Радиоприемница” е The Restaurant и неговият управител Галя Стоева, както и шеф Петър Цветански, а кулинарен гид е Николай Коев. Обстановката е водеща за популярността на едно заведение, разказа управителят на ресторанта Галя Стоева. Има тенденция търсенето да бъде към по-модерните заведения, с не толкова тежък стил, с по-разчупена визия, обясни Стоева. Градината на ресторанта залага на повече зеленина и цветя по масите.

Човек се храни и с очите освен със сетивата. Визията на едно ястие предразполага човек да приеме храната по по-нормален начин, казва главният готвач шеф Цветански. За кухнята не ресторанта от съществено значение е качеството на продуктите, но и на високото качество на обслужването.

Като всеки един готвач, който е в кухнята на ресторант, Цветански също обича да експериментира. С експериментите се появяват и нови рецепти, разказва готвачът, който професионално се занимава с готвене от 22 години, а любовта към изкуството на готвенето развива още от детските си години.

Ресторантът за първи път се включва в кулинарния фестивал, но се радва на добра посещаемост, заради което биха продължили да участват във формата. В ресторанта се предлагат основно сезонни ястия, но се държи и на класическата българска кухня, което означава, че там може да намерите и агнешко по Гергьовски, например.

Текстурата, според шеф Цветански, е важна, за да могат да се съчетават вкусовете. За това обаче е важно и доброто питие към ястието. Ресторантът разчита на качествените продукти, които използва на двама доставчици, обясни Стоева. Предпочитат да използват българско месо и пресни български зеленчуци. Не си позволяваме да работим със замразени меса, тъй като качеството е по-различно, обясни шеф Цветански и допълни, че на външен вид разлика почти не се вижда, но като качество на месото има немалка разлика.

Според главния готват трябва да има връзка между отделните ястия, за да могат да се допълват вкусовете. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Габриел Тачев

Софийски разкази: Какво не знаем за ж.к. „Люлин"

Габриел Тачев за Историческа работилница "Люлин" и посветената на квартала експозиция: "Идеята започна като на шега - открихме първа витрина, която да стане част от музейна експозиция. Общият брой експонати са за две витрини. Започваме с предисторията: Модерно предградие като майката на Люлин. До 1976 кварталът се казва "Модерно предградие". Имаме..

публикувано на 24.05.25 в 16:00
С Лилия ИлиЕва

Адресите на любовта – 33-ма звездни мъже с Лилия ИлиЕва

Лилия ИлиЕва, aвторката на книгата с интервюта с 33-ма известни български мъже „Заведи ме в теб“, разкрива какво са ѝ споделили за любовта някои от героите ѝ в книгата. Актьорът Андрей Баташов ѝ изповядва: „ М исля, че взаимоотношенията между двама души зависят от качеството на информацията, която протича между тях, дали е точна, ясна и..

публикувано на 24.05.25 в 14:00
С Мартин и Чавдар Кодинови

За езика – аналогово и дигитално

Мобилното студио на предаването „Радиокафе“ се настанява удобно на сцената на #гудгейм Lan Party 2025 . На 24 май – празника на българската просвета, култура и писменост, темите ще са предизвикателен фюжън между видео игрите и българския език. С разнообразните гости в три часовото предаване, ще проследим как се променя общуването в дигитална среда,..

публикувано на 24.05.25 в 09:54

"Форум", 23.05.25: Тръмп блокира възможността чуждестранни студенти да учат в "Харвард". Какво следва?

Седмицата завършва с коментаторите във "Форум" – Адриана Диканчева и Никола Атанасов. Заедно с водещата Елена Пъневска, те дискутираха по различни теми от деня: -   ПП "Възраждане“ апелират министерствата да разгледат членствата в различни НПО и да прекратят такива, които не носят полза за държавата -   Тръмп блокира възможността..

публикувано на 23.05.25 в 19:05
Столична библиотека

Столичната библиотека отбелязва 24 май с празнична програма

Столичната библиотека отбелязва Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с фотодокументални изложби, литературни четения и Ден на отворените врати. Празничната програма за 24 май ще започне в 11.00 часа, а софиянци и гости на столицата могат да посетят Централната сграда на пл. "Славейков“, да разгледат..

публикувано на 23.05.25 в 18:01

Третото издание на "Нова българска типография" демонстрира постиженията на българските дизайнери

Третото издание на Нова българска типография демонстрира постиженията на българските дизайнери, работещи в областта на калиграфията, летеринга, шрифтовия дизайн и типографията след 2019 година. Повишеният интерес към изкуството на шрифта през последните години създаде поле за изява на много автори и повиши критериите и очакванията на широката..

публикувано на 23.05.25 в 17:06

Най-добре платената индустрия в България остава IT сектора, други отрасли с остра нужда от кадри

Сериозно разминаване между желанията за професионална реализация на завършващите училище и реалните нужди от кадри на пазара на труда, отчитат от една от големите компании в областта на HR решенията. Наблюденията са направени сред над 300 български и международни компании от различни сектори. През последните години сред най-желаните..

публикувано на 23.05.25 в 16:48