Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шеф Петър Цветански:

Човек се храни и с очите освен със сетивата

Снимка: The Restaurant
Домакини на днешното издание на изнесеното предаване “Радиоприемница” е The Restaurant и неговият управител Галя Стоева, както и шеф Петър Цветански, а кулинарен гид е Николай Коев. Обстановката е водеща за популярността на едно заведение, разказа управителят на ресторанта Галя Стоева. Има тенденция търсенето да бъде към по-модерните заведения, с не толкова тежък стил, с по-разчупена визия, обясни Стоева. Градината на ресторанта залага на повече зеленина и цветя по масите.

Човек се храни и с очите освен със сетивата. Визията на едно ястие предразполага човек да приеме храната по по-нормален начин, казва главният готвач шеф Цветански. За кухнята не ресторанта от съществено значение е качеството на продуктите, но и на високото качество на обслужването.

Като всеки един готвач, който е в кухнята на ресторант, Цветански също обича да експериментира. С експериментите се появяват и нови рецепти, разказва готвачът, който професионално се занимава с готвене от 22 години, а любовта към изкуството на готвенето развива още от детските си години.

Ресторантът за първи път се включва в кулинарния фестивал, но се радва на добра посещаемост, заради което биха продължили да участват във формата. В ресторанта се предлагат основно сезонни ястия, но се държи и на класическата българска кухня, което означава, че там може да намерите и агнешко по Гергьовски, например.

Текстурата, според шеф Цветански, е важна, за да могат да се съчетават вкусовете. За това обаче е важно и доброто питие към ястието. Ресторантът разчита на качествените продукти, които използва на двама доставчици, обясни Стоева. Предпочитат да използват българско месо и пресни български зеленчуци. Не си позволяваме да работим със замразени меса, тъй като качеството е по-различно, обясни шеф Цветански и допълни, че на външен вид разлика почти не се вижда, но като качество на месото има немалка разлика.

Според главния готват трябва да има връзка между отделните ястия, за да могат да се допълват вкусовете. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: ratio.bg

Четирима учени гостуват на Есенния Ratio форум в София Тех Парк

Пътешествие в света на научните загадки и бъдещите технологии, което ще промени начина, по който виждате света около вас, обещават на любопитни зрители и участници организаторите от Ratio на форум в София Тех Парк, която ще се проведе на 9 ноември, събота, след 10:00 часа. Предвидени са завладяващи теми, представени от международни..

публикувано на 08.11.24 в 19:14

"Форум", 08.11.24: Да бъдеш Джон Малкович или да не бъдеш...

Стигнахме ли дъното? - това попитаха седмичните коментатори на "Форум" след случилото се снощи пред Народния театър "Иван Вазов" по повод постановката на Джон Малкович по пиеса на Бърнард Шоу. Протестът, прераснал във физически сблъсък, сякаш е активно мероприятие от гледна точка на политическия интерес, подхвърлиха Тодор Терзиев и Манол..

публикувано на 08.11.24 в 18:05

Фотопътешествие до Виетнам предстaвя Радослав Свирецов

На 9 ноември (събота) от 18:00 ч. в Клуба на фоторепортерите в Ларгото ще бъде представена изложбата "Виетнам - цветове и традиции" на фотографа Радослав Свирецов. Под формата на виртуална разходка и презентация Радослав и Катрин Свирецови ще представят своето незабравимо фотографско пътешествие , което разкрива автентичната красота на Виетнам..

публикувано на 08.11.24 в 17:38

Основният замърсител с фини прахови частици в София е битовото отопление

Основният замърсител с фини прахови частици в София е битовото отопление. Почти две трети от замърсяването се дължи на него, заяви заместник-кметът на Столична община Надежда Бобчева, цитирана от БТА. На второ място се нарежда замърсяването от праха, който се получава след като автомобилите напуснат зелени площи, а на трето място - транспортът. В..

публикувано на 08.11.24 в 17:11
Ричард Алибегов

Ричард Алибегов: При 9% ДДС държавата има повече приходи от заведенията, отколкото преди пандемията

Откакто ДДС за ресторантьорите беше намален, всяка година от бранша правят анализи и предоставят данните на Министерството на финансите и на съответната парламентарна комисия. "Изсветляването е абсолютен факт. Много по-малко са случаите на неиздаване на касови бележки. За 2022 и 2023 г. приходите в държавата от преки и косвени данъци от бранша..

публикувано на 08.11.24 в 16:51

20% ДДС върху хляба ще възроди сивия сектор, цената ще се вдигне с 30 на сто

Нулевото ДДС при мелничарството и хляба е социална мярка. С връщането на ДДС на 20% в този сектор ще се вземат около 60 милиона лева от джоба на потребителя и е предпоставка за съживяване на сивия сектор – той в момента е нула. Това коментира пред БНР-Радио София Мариана Кукушева , председател на УС на Националния браншови съюз на..

публикувано на 08.11.24 в 16:09
Доналд Тръмп

Идеята за демокрацията в Америка след победата на Тръмп

С уверения в мирно предаване на власт започна процесът на преход от Джо Байдън в Белия дом към втория мандат на Доналд Тръмп. След зашеметяващата победа на Тръмп тази седмица американците се адаптират към новата реалност след една кампания, която показа колко изострена е поляризацията в обществото. Това свидетелства от Вашингтон за..

публикувано на 08.11.24 в 15:35