Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анита Доганова: Не е лесно да бъдеш и жена, и боец

Анита Доганова
Снимка: личен профил

Най-добрите ни ММА състезателки Анита Доганова и Александра Тончева ще се изправят една срещу друга в гала вечер на 2 август в Свети Влас. Срещата е в рамките на 41-вото издание на турнира MAXFIGHT.

Не е лесно да бъдеш и жена, и боец, сподели Анита Доганова пред Радио София. Жените бойци са доста подценявани, в последните години се възприемат по-добре, но все още има някои предразсъдъци към тях.

Смесените бойни изкуства са комплексен спорт и изискват изключително много работа във всеки един аспект на играта - в стойка, на земя. За да си добър, трябват упоритост и постоянство, категорична е Анита. - В България е много трудно за жените да се развиват в този спорт, просто защото сме прекалено малко. Единственият ни шанс е да търсим изяви в чужбина, но повечето чужди вериги те търсят една или две седмици преди самата среща и е много трудно за такъв кратък период да "влезеш" в активна състезателна форма.

29-годишната Анита Доганова е с две победи в професионалния ММА. Бижу, което впечатлява със своята женственост, тя е истински войн в клетката. Интересното е, че по професия тя е учителка в детска градина  - работа, която ежедневно й напомня за истински важните неща в живота.

 

Анита Доганова /л/ и Катя ВасилеваИсторията на професионалните женски битки започва в САЩ през 1876 година. Историческият двубой е настъпил между Нел Саундърс и Роуз Харленд. Въпреки това, щата Невада издава първия лиценз за провеждането на женски боксови мачове чак през 1975 година. Всъщност, женският бокс е трябвало да дочака настъпването на 1996 г., когато Кристи Мартин е сразила Дейрдре Гогарти. Този мач официално е бил признат за първия съвременен професионален женски бокс в САЩ.

Цялото интервю на Катя Василева с Анита Доганова чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За отровени кучета в "Младост" алармират граждани от района

За поставени купички с вода с антифриз, предупредиха собственици на домашни любимци от столичния квартал "Младост". Собствениците вече са изгубили кучетата си, въпреки усилията на лекарите да им помогнат, като ветеринарите са установили, че става въпрос за отравяне с антифриз. Подаден е сигнал в полицията като по случая се води разследване...

публикувано на 17.09.24 в 09:51
Васил Терзиев

Васил Терзиев: Допуснахме грешка и дължа извинение на учители и ученици

Допуснахме грешка и дължа извинение за това, че направихме малко по-труден деня за учители и родители. Това заяви кметът на София Васил Терзиев във връзка с масовото недоволство, което Столична община провокира в първия учебен ден в понеделник, обявявайки втория ден от новата 2024/2025 година за..

публикувано на 17.09.24 в 09:39

Разкъсана облачност, с температура в София около 20°

Днес над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, разкъсвания и повече слънчеви часове ще има по поречието на Дунав и в Североизточна България. На отделни места в Южна България ще превали слаб дъжд, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще е слаб, в източните райони - до умерен от север. Максималните температури..

публикувано на 17.09.24 в 07:35

Община Самоков е изпълнила голяма част от строителната си програма

Община Самоков е изпълнила голяма част от строителната си програма. Работи се основно в две направления. Едното от тях е по съществуващите договори за текущ ремонт в населените места, а другото е в централна градска част. Какви ремонти по инфраструктурата бяха изпълнени през летния сезон, какви ремонти текат в момента. Как върви подготовката на..

публикувано на 16.09.24 в 18:22
Сградите на Европарламента в Брюксел.

Какво е икономическото бъдеще на Европа

По-координирана индустриална политика, по-бързи решения и масивни инвестиции трябва да следва ЕС, ако иска да поддържа икономическото темпо на своите съперници Съединените щати и Китай, смята бившият председател на Европейската централна банка и бивш премиер на Италия Марио Драги в доклада си изготвен по искане от Европейската комисия, който е..

публикувано на 16.09.24 в 16:55
Mostly Harmless -

Софийската група Mostly Harmless с дебютен албум - "Накъде?"

Mostly Harmless са група, която можем да причислим към по-младите имена на българската музикална сцена. Новият им албум озаглавен " Накъде?" излезе в края на август и съдържа 9 оригинални парчета. Дебютният албум на групата е поредна стъпка в творческото и развитие от създаването й през 2015 година. В "Накъде?" се усеща вдъхновението от..

публикувано на 16.09.24 в 16:31

БНБ затяга критериите на банките при отпускането на кредити

От 1 октомври БНБ затяга критериите за банките при отпускането на жилищни кредити. Сред новите условия са месечната вноска да е максимум 50% от дохода за периода, минимум 15% самоучастие, покриване от банката на до 85% от стойността на имота, максимален срок по договора за кредит – 30 години. Тези правила ще важат за кредитите изтеглени  след 1..

публикувано на 16.09.24 в 15:20