Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Елена Петрелийска и Ники Петров:

При храната е важна и емоцията, не само качеството, тя събужда сетивата

Елена и Ники в свои води...
Снимка: Личен архив
Младите готвачи Елена Петрелийска и Ники Петров поемат собствена инициатива за различно кулинарно изживяване извън големия град, което се нарича „Защото храната събужда сетивата“.

Най-вероятно познавате Елена и Ники от малкия екран, а именно защото те са винаги усмихнатите водещи на предаването „Храна за душата“ по БНТ.
Елена се занимава с готвене и правилно хранене от около 10 години, а Николай започва да готви преди 15, докато е студент във Велико Търново.

„Ние сме част от природата, а в забързаното си ежедневие оставаме някак все по-далеч от нея. Творческата ни идея за съвместно пътешествие в кухнята и за уютна вечеря извън София се роди от хрумването, че сетивата ни реагират по много и различни начини, когато са в близост до естествената си природа“ - разказват Елена и Ники.

Проектът за вечеря извън големия град, младите кулинари осъществяват заедно с психотерапевтът д-р Светлана Димитрова.

„За вечерята на сетивата, която ще се състои на 23 и 24 ноември, сме избрали много топъл и приятен семеен хотел в село Огняново. Ще предложим на гостите пет степенно меню като вече почти сме готови с избора на ястия. Десертът най-вероятно ще ги изненада. За да се нахраним и почувстваме сити, не е необходимо да „натъпчем търбусите“ с един килограм пържени картофи или пилешки крилца. ... и Елена и Ники в наши - радиоводи...Важно е да изберем подходящи блюда, а също така приятна за нас компания - човек, с когото с радост да споделим своя обяд или вечеря“ - казват младите ентусиасти.

Според Николай хората не да бива влизат в ресторант, защото са гладни, а да знаят, че там ще им се случи и ще опитат нещо специално. Стомахът е вторият ни мозък. Той има памет и се учи. И не можем да излъжем. Ако преядем и ни се приспи, значи уморяваме мозъка (първия, в главата – бел.ред.).
Елена допълва, че трябва всички да бъдем взискателни към храната, това означава, че обръщаме внимание на нас самите… Чувството за ситост не идва от количеството поета храна, а от сетивата. Затова при храненето е важно и качеството на ястията, и емоцията – компанията, мястото, обстановката…

Ако искате да нахраните душата и сетивата си, все още можете да се запишете за участие в инициатива за различно кулинарно изживяване извън големия град - „Защото храната събужда сетивата“.

Как се готви в телевизионния ефир, защо броколите и беконът се комбинират перфектно, как да направите десерт с грах и още галещи сетивата подробности - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо работодателите са предпазливи при вдигане на заплати?

Ново проучване в частния сектор в България за 2025 година показва, че българските работодатели са изключително въздържани по въпроса за увеличаване на заплатите . Анализ на корпоративен лидер в бизнес консултирането и управлението на риска на българския пазар, в който попадат над 560 компании, отчита средно увеличение от едва 6% за настоящата..

публикувано на 20.10.25 в 15:19

Йордан Колев с предупреждение към човечеството в новата си книга "Екзекуторът"

Йордан Колев е пилот по професия и писател по призвание. Той е роден през 1964 г. и е пилот с дългогодишна практика в гражданската авиация. След години прекарани в авиокомпания "Балкан“, във Виетнам и на остров Мавриций, той се завръща в България, където продължава да лети и да пише. Пред Радио София той представи новата си книга "Екзекуторът“,..

публикувано на 20.10.25 в 12:51

Екипи на "Триадица" облагородиха различни общински терени

Екипи на столичния "Триадица" облагородиха различни общински терени в района през изминалата седмица, съобщиха от местната администрация. Извършена беше подмяна на изгнили летви по пейки на площадка за игра на ул. "Боровец" и зад бл.256 в жк. "Гоце Делчев". Направен е ремонт на вратичка на площадка при бл.3 на ул. "Деян Белишки". "Маркирани бяха..

публикувано на 20.10.25 в 12:35

ЦГМ отвори данните на градския транспорт, време е и БДЖ да го направи

Може ли транспортният стрес да се облекчи, ако виждаме онлайн къде се намира транспортното средство, което чакаме ? За София вече има ново мобилно приложение, което показва в реално време къде са всички тролеи, трамваи и автобуси . Направено е обикновен човек с помощта на отворените данни на града.  Борихме се за отворени данни 10 години ,..

публикувано на 20.10.25 в 12:05

Нова жертва след катастрофа с три автомобила в Софийска област

Мъж почина при катастрофа край Пирдоп, съобщават от Областната дирекция на МВР – София. Около 0.50 часа на 18 октомври в РУ-Пирдоп е постъпил сигнал за пътен инцидент между селата Златица и Челопеч на Подбалканския път. На място е установено, че са катастрофирали три леки автомобила – БМВ, "Мерцедес" и "Тойота". Водачът на БМВ-то е транспортиран до..

публикувано на 20.10.25 в 11:58

За зелените отпадъци има регламентирани контейнери, но не се използват по предназначение

Дойде време за разчистване на дворовете. Столичани, живеещи в къщи, имат право да изхвърлят зелени отпадъци на определените за това места. Проблемът е, че много хора изхвърлят отрязани клони, сухи листа и едногодишни насаждения на нерегламентирани места. От друга страна на сметищата за зелени отпадъци редовно се изхвърлят автомобилни гуми и..

публикувано на 20.10.25 в 10:43

Продължават промените в движението по АМ "Тракия"

И тази седмица продължават промените в движението по автомагистрала "Тракия". Движението край София ще бъде спирано напълно по няколко пъти на ден, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". От днес до четвъртък - 23 октомври, четири пъти дневно – в 12.00, 14.00, 16.00 и 18.00 часа за 30 - 45 минути изцяло ще се спира трафикът на всички превозни..

публикувано на 20.10.25 в 10:36