Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Петрелийска и Ники Петров:

При храната е важна и емоцията, не само качеството, тя събужда сетивата

Елена и Ники в свои води...
Снимка: Личен архив
Младите готвачи Елена Петрелийска и Ники Петров поемат собствена инициатива за различно кулинарно изживяване извън големия град, което се нарича „Защото храната събужда сетивата“.

Най-вероятно познавате Елена и Ники от малкия екран, а именно защото те са винаги усмихнатите водещи на предаването „Храна за душата“ по БНТ.
Елена се занимава с готвене и правилно хранене от около 10 години, а Николай започва да готви преди 15, докато е студент във Велико Търново.

„Ние сме част от природата, а в забързаното си ежедневие оставаме някак все по-далеч от нея. Творческата ни идея за съвместно пътешествие в кухнята и за уютна вечеря извън София се роди от хрумването, че сетивата ни реагират по много и различни начини, когато са в близост до естествената си природа“ - разказват Елена и Ники.

Проектът за вечеря извън големия град, младите кулинари осъществяват заедно с психотерапевтът д-р Светлана Димитрова.

„За вечерята на сетивата, която ще се състои на 23 и 24 ноември, сме избрали много топъл и приятен семеен хотел в село Огняново. Ще предложим на гостите пет степенно меню като вече почти сме готови с избора на ястия. Десертът най-вероятно ще ги изненада. За да се нахраним и почувстваме сити, не е необходимо да „натъпчем търбусите“ с един килограм пържени картофи или пилешки крилца. ... и Елена и Ники в наши - радиоводи...Важно е да изберем подходящи блюда, а също така приятна за нас компания - човек, с когото с радост да споделим своя обяд или вечеря“ - казват младите ентусиасти.

Според Николай хората не да бива влизат в ресторант, защото са гладни, а да знаят, че там ще им се случи и ще опитат нещо специално. Стомахът е вторият ни мозък. Той има памет и се учи. И не можем да излъжем. Ако преядем и ни се приспи, значи уморяваме мозъка (първия, в главата – бел.ред.).
Елена допълва, че трябва всички да бъдем взискателни към храната, това означава, че обръщаме внимание на нас самите… Чувството за ситост не идва от количеството поета храна, а от сетивата. Затова при храненето е важно и качеството на ястията, и емоцията – компанията, мястото, обстановката…

Ако искате да нахраните душата и сетивата си, все още можете да се запишете за участие в инициатива за различно кулинарно изживяване извън големия град - „Защото храната събужда сетивата“.

Как се готви в телевизионния ефир, защо броколите и беконът се комбинират перфектно, как да направите десерт с грах и още галещи сетивата подробности - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо трябва да има Коледа

Темз Арабаджиева за третата част от зимната поредица на Елин Хилдебранд „Зимни бури“: „Тази година се появи продължението на поредицата – с доста хумор и както винаги - с лек трилър елемент." Защо идилията не е пълна и какво се случва на героите – в книгата, останалото – в звуковия файл. Втората книга, избор на Темз е луксозното издание на..

публикувано на 14.12.24 в 11:18

За любителите на парната тяга

Коледният влак с парен локомотив отново радва малки и големи: "Възстановяването на локомотива "Баба Меца" ни отне година. Поддръжката и ремонтът са доста трудоемки и останаха много малко специалисти, които да го правят. Но въпреки трудностите, успяхме за радост на любителите на парната тяга." Подробностите за маршрутите днес и утре - в звуковия файл.

публикувано на 14.12.24 в 10:16

Алиса в страната на тухличките

Владимир Николов от "Брик хънтърс лего клуб" за инициативата в Детски отдел на Столична библиотека: "Тематичната ни програма е много весела, днес вече около мен децата са към лего-събитието. Следващата седмица имаме детски кино-следобеди и четене на детски книжки. Тук се случват вълшебства. Имахме и коледен бал. Имаше много Хари Потър, любима и на..

публикувано на 14.12.24 в 09:40
Лена Бориславова

"Форум", 13.12.24: След Кирил Петков: Ще поискат ли имунитета и на Лена Бориславова?

Коментатори във "Форум" тази седмица са политикът и предприемач Венцислав Банчев и политологът Иво Божков. Заедно с водещия Константин Лавсов, част от темите, които дискутираха днес бяха: Прокурор от СРП предложи на Сарафов да поиска имунитета на Лена Бориславова. Реакцията на Кирил Петков Свилен Ноев разграничи група "Остава" от..

публикувано на 13.12.24 в 18:35
арх. Петър Диков

Арх. Петър Диков: ПП "Витоша" е изправен пред сериозни проблеми

Пред сериозни проблеми е изправен ПП "Витоша“ 90 години след създаването си. Това стана ясно по време на конференция, организирана от Съюза на архитектите в България на тема "Витоша-време е за решения“. Без автомобил паркът е труднодостъпен, а транспортната и водната инфраструктура са в тежко състояние. Остарели са местата за отдих,..

публикувано на 13.12.24 в 17:17

Група "Скреч" се събират отново на сцена с концерт за своите фенове

В предаването  "Добър вечер, София“ гостува фронтменът на No more Many More, но не тази група бе във вихъра на разговора, а група "Скреч", които на 14 декември се готвят да ни изненадат с концерт. Те са ветерани на музикалната сцена, свирят още от 90-те кавъри на различни групи. Днес свирят в различни проекти и са посветили времето си на..

публикувано на 13.12.24 в 17:11

AIBEST представи Годишния си доклад за 2024 г.

Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии в България (AIBEST) представи Годишния си доклад за 2024 г. Данните показват добра позиция на страната ни в индустрията на знанието в Югоизточна Европа. Около 104 400 души са заети в бранша, като секторът отбелязва почти 11% ръст в приходите за 2023 г., каза пред Радио София Илия Кръстев -..

публикувано на 13.12.24 в 16:15