„Занимавам се с кулинария от 12 години и съм сготвила и изяла 4 хил. рецепти.Човек още от ранна детска възраст може да усети призванието си и това, което е близко до сърцето му. Въпреки че имах забрана от родителите ми да включвам фурната и да използвам нож, докато не навърша 18 години, още в 4-и клас аз вече активно готвех българска кухня - пълнени чушки, сарми, капама.Това е хобито, което мога да практикувам до края на живота си, без да ме отегчи и без да ми дойде до гуша от него. Кулинарията е изкуство, в което постоянно има иновации“
Сандра е създател на популярния кулинарен сайт „1001 рецепти“, в който можем да намерим над 4 хил. предложения за ястия, със снимки и подробно описание как да ги сготвим. Над 1000 кулинарни статии правят уеб сайта още по-интересен, а кулинарен съновник се заема със задачата да ни обясни значението на ястията, които сънуваме. Съвсем скоро Сандра ще ни зарадва и с кулинарен хороскоп.
„Освен с уеб сайта, се занимавам и с правенето на едно кратко и много сладко онлайн предаване, което се нарича „Вкъщи със Сандра“. Предаването се снима в моя дом. Винаги съм мечтала за голяма, удобна и практична кухня, в която да има достатъчно място за няколко камери, за да снимаме предаване. Колегите ми преди гледаха доста недоверчиво върху тази идея, а днес всички сме щастливи, че я осъществяваме така успешно. Готвейки пред камерата, но вкъщи и по пантофи - няма как да се чувствам по-комфортно.“
Българинът готви най-често традиционни за нашите земи блюда като например мусака, пълнени чушки, боб чорба, сирене по шопски, показва статистиката на сайта „1001 рецепти“. А също и нещо много интересно - 50% от търсещите рецепти онлайн са мъже.
„Нашите рецепти са много повече от български, защото те са адаптация на съседните кухни. Заимствали сме много от ориенталската кухня, идеи от Турция и Гърция и дори сме ги направили по-добри. Българската кухня е много богата на вкусове и аромати, мазничка е, но не прекалено и е изключително интересна.“
Но най-важната рецепта от всички е тази на щастието:
„Рецептата за щастието е да правиш само нещата, които обичаш. Когато човек казва „да“ само на неща, които му идват отвътре, животът му може да е много по-пълноценен. Когато теглиш чертата, не е важно да си просто успешен, просто да имаш пари или да си здрав. Важното е да си кажеш - да, щастлив съм. А любовта - тя е всичко за мен.“
Съвсем скоро нашата гостенка Сандра Алексиева ще стартира и най-новия си проект, който се нарича „Chef at Home“. Той представлява услуга, в която хората могат да си избират рецепта онлайн, да селектират определен час, брой порции и да поръчат продуктите за нея. Екипът на „Chef at Home“ ще изпрати всичко необходимо за избраното ястие в кутия, а продуктите ще са абсолютно подготвени - измити, обелени, нарязани, овкусени. В кутията ще има и лично писмо към всеки потребител, което ще му покаже правилните стъпки към вкусните обяд или вечеря. Идеята на проекта е да насърчи младите хора да готвят без страх, да замени некачествената и нездравословна кухня, да доставя храна без оскъпяване, и не на последно място - да запази традицията на българските гозби.
Как се готви пред камера, кои са най-важните елементи при приготвянето на десерт и още сладки и солени истории от Сандра - чуйте в звуковия файл.
Габриел Тачев за Историческа работилница "Люлин" и посветената на квартала експозиция: "Идеята започна като на шега - открихме първа витрина, която да стане част от музейна експозиция. Общият брой експонати са за две витрини. Започваме с предисторията: Модерно предградие като майката на Люлин. До 1976 кварталът се казва "Модерно предградие". Имаме..
Лилия ИлиЕва, aвторката на книгата с интервюта с 33-ма известни български мъже „Заведи ме в теб“, разкрива какво са ѝ споделили за любовта някои от героите ѝ в книгата. Актьорът Андрей Баташов ѝ изповядва: „ М исля, че взаимоотношенията между двама души зависят от качеството на информацията, която протича между тях, дали е точна, ясна и..
Мобилното студио на предаването „Радиокафе“ се настанява удобно на сцената на #гудгейм Lan Party 2025 . На 24 май – празника на българската просвета, култура и писменост, темите ще са предизвикателен фюжън между видео игрите и българския език. С разнообразните гости в три часовото предаване, ще проследим как се променя общуването в дигитална среда,..
Седмицата завършва с коментаторите във "Форум" – Адриана Диканчева и Никола Атанасов. Заедно с водещата Елена Пъневска, те дискутираха по различни теми от деня: - ПП "Възраждане“ апелират министерствата да разгледат членствата в различни НПО и да прекратят такива, които не носят полза за държавата - Тръмп блокира възможността..
Столичната библиотека отбелязва Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с фотодокументални изложби, литературни четения и Ден на отворените врати. Празничната програма за 24 май ще започне в 11.00 часа, а софиянци и гости на столицата могат да посетят Централната сграда на пл. "Славейков“, да разгледат..
Третото издание на Нова българска типография демонстрира постиженията на българските дизайнери, работещи в областта на калиграфията, летеринга, шрифтовия дизайн и типографията след 2019 година. Повишеният интерес към изкуството на шрифта през последните години създаде поле за изява на много автори и повиши критериите и очакванията на широката..
Сериозно разминаване между желанията за професионална реализация на завършващите училище и реалните нужди от кадри на пазара на труда, отчитат от една от големите компании в областта на HR решенията. Наблюденията са направени сред над 300 български и международни компании от различни сектори. През последните години сред най-желаните..