Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Единение" възражда традиционни рецепти от миналото на българина

3
Пържени лилави картофи

Няколко столични заведения вече се включиха в социалния проект, носещ името "Единение". Идеята на инициативата е да намира, събира и представя продукти и традиционни български рецепти от миналото на българина на готвачи от големия град. Проектът има за цел да запази кулинарното ни наследство и да разкаже за богатата история на българската храна пред новите поколения. Едновременно с това, участниците се стараят да скъсят пътя от производителя до чинията, а така той да получава достойна цена за продукцията си и да продължава да отглежда български продукти по традиционни методи.


„Нашата кауза е да подпомогнем не само малките производители, но и да подкрепим хората, които са решили да запазят дадени продукти в България. Реалността показва, че има хора, които изкупуват тяхната продукция по доста демотивиращ начин, на много по-ниска от пазарната цена. Те трябва да изхранват семействата си. Забързаното ежедневие в големия град води до едно овълчване. Чрез проекта искаме да покажем на хората чистотата и любовта към земята и корените. Не трябва да забравяме българското си самосъзнание, горди сме, че готвим български ястия с местни продукти. Всъщност това привлича и повече туристи към българските заведения,“ разказва Атанас Балев, управител на „Cosmos”

Атанас БалевВсяка вечеря „Единение“ е придружена от театрална част с кратки етюди, които чрез добро настроение и позитивни емоции насочват вниманието на клиентите към добрата кауза.

„Създадохме този проект, за да предлагаме на клиентите си храна с история и смисъл. В днешно време вече на всеки ъгъл могат да ти предложат вкусна храна. Но освен това е важно тя да е здравословна и с български произход,“ добавя Николай Григоров, който стои зад идеята на проекта

А за това, че продуктите са полезни, говорят фактите. Лунният боб, например, се оказва с много по-добри хранителни стойности от киноата. За сравнение - в 100 гр. боб има 24 гр. фибри, а в киноата - едва 7. Той е богат на желязо и съдържа по-малко от 1 грам мазнини.

 „Разбира се, че виждаме разликата при приготвянето на типично български продукти. Отнасяме се с уважение към техните невероятни вкусови качества. Пренасяме го в чинията, за да могат и клиентите ни да го усетят.“ - коментира главният готвач Владислав Пенов.

Освен интересни хранителни продукти, в проекта се включват също и български вина. Участващите в проекта заведения насърчават и колегите си от други ресторанти да се включат в „Единение“ и да помогнат на българските производители и за запазването на традиционния нашенски вкус.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветровито с вероятност от превалявания

Атмосферното налягане ще е около средното за септември.    Днес облачността ще бъде разкъсана, а в следобедните часове предимно значителна. Главно в Предбалкана и планинските масиви в Югозападна България слабо ще превали. През деня ще духа вятър от изток-североизток, като той ще бъде слаб до умерен. Минималните температури ще са между 8° и 13°,..

публикувано на 18.09.24 в 07:15

Пропуснати ползи заради лоша регулация в здравеопазването

Близо 90% от от пациентските организации у нас не се чувстват пълноценно представени при формирането на политики в здравния сектор, сочат данни от анкета на Националния алианс "Редки болести България". На 17 септември – датата в календара, която се отбелязва като Световен ден за безопасността на пациента, Мрежата на гражданските организации на..

публикувано на 17.09.24 в 19:31
Венелина Николова

Венелина Николова директор на 125 СУ: "Първият учебен ден винаги е празник"

В предаването "Добър вечер, София" гостува госпожа Венелина Николова – директор на 125 СУ "Боян Пенев"  с която разговаряхме за символиката на празника в датата 15 септември. "Приемам 15 септември като истински празник, за мен той винаги е бил такъв и въпреки, че не е отбелязан в българския календар като празник, той е празничен ден за..

публикувано на 17.09.24 в 18:25

Ново издание на Книга на фамилния бизнес в България

Излезе ново издание на Книга на фамилния бизнес в България. Фирмите, включени в Книгата на фамилния бизнес, идват от различни индустрии, нареждат се сред пазарните лидери, показват значителен растеж във времето и имат амбиция за развитие на международните пазари. Общото между всички тях е и, че бизнесът им е успял да надживее няколко кризи, а..

публикувано на 17.09.24 в 18:00

Христомир Сърбинов: Фокусът на I Am Sofia е обърнат към хората, за да събере богатството на нашия град

Чрез откритото мобилно студио на Радио София, продължаваме да се срещаме с личностите свързани с културния живот на града. Основен акцент в днешните празнични срещи е фестивалът IAm Sofia и събитията които ще бъдат представени в неговата програма. Христомир Сърбинов е човекът, който решава да създаде този фестивал, в който да обедини..

публикувано на 17.09.24 в 16:51

"ЕкоОбщина – устойчив град и общество" стартира за пети път

Конкурсът "ЕкоОбщина – устойчив град и общество" стартира своето 5-то издание в България. През септември и октомври 2024, в рамките на събитието ще бъдат организирани семинари по екологични политики на общините и ще бъдат прожектирани поредица от филми за околната среда, отворени за всички с вход свободен. Посолството на Франция в България и..

публикувано на 17.09.24 в 15:25

София отбелязва своя празник

В деня, в който Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София, и на който градът ни отбелязва своя празник, жители и гости се стекоха, за да присъстват на церемонията по издигане знамето на столицата, която се състоя на площад "Св. Александър Невски". По-рано Столичният общински съвет проведе..

публикувано на 17.09.24 в 15:06