Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Единение" възражда традиционни рецепти от миналото на българина

3
Пържени лилави картофи

Няколко столични заведения вече се включиха в социалния проект, носещ името "Единение". Идеята на инициативата е да намира, събира и представя продукти и традиционни български рецепти от миналото на българина на готвачи от големия град. Проектът има за цел да запази кулинарното ни наследство и да разкаже за богатата история на българската храна пред новите поколения. Едновременно с това, участниците се стараят да скъсят пътя от производителя до чинията, а така той да получава достойна цена за продукцията си и да продължава да отглежда български продукти по традиционни методи.


„Нашата кауза е да подпомогнем не само малките производители, но и да подкрепим хората, които са решили да запазят дадени продукти в България. Реалността показва, че има хора, които изкупуват тяхната продукция по доста демотивиращ начин, на много по-ниска от пазарната цена. Те трябва да изхранват семействата си. Забързаното ежедневие в големия град води до едно овълчване. Чрез проекта искаме да покажем на хората чистотата и любовта към земята и корените. Не трябва да забравяме българското си самосъзнание, горди сме, че готвим български ястия с местни продукти. Всъщност това привлича и повече туристи към българските заведения,“ разказва Атанас Балев, управител на „Cosmos”

Атанас БалевВсяка вечеря „Единение“ е придружена от театрална част с кратки етюди, които чрез добро настроение и позитивни емоции насочват вниманието на клиентите към добрата кауза.

„Създадохме този проект, за да предлагаме на клиентите си храна с история и смисъл. В днешно време вече на всеки ъгъл могат да ти предложат вкусна храна. Но освен това е важно тя да е здравословна и с български произход,“ добавя Николай Григоров, който стои зад идеята на проекта

А за това, че продуктите са полезни, говорят фактите. Лунният боб, например, се оказва с много по-добри хранителни стойности от киноата. За сравнение - в 100 гр. боб има 24 гр. фибри, а в киноата - едва 7. Той е богат на желязо и съдържа по-малко от 1 грам мазнини.

 „Разбира се, че виждаме разликата при приготвянето на типично български продукти. Отнасяме се с уважение към техните невероятни вкусови качества. Пренасяме го в чинията, за да могат и клиентите ни да го усетят.“ - коментира главният готвач Владислав Пенов.

Освен интересни хранителни продукти, в проекта се включват също и български вина. Участващите в проекта заведения насърчават и колегите си от други ресторанти да се включат в „Единение“ и да помогнат на българските производители и за запазването на традиционния нашенски вкус.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Невена Николова и Данаил Конов

Невена Николова и Данаил Конов пред и зад микрофон

Невена Николова и Данаил Конов са имена от екипа на радио София - той идва от Враца в София в 2015, тя идва от радио Шумен. Още за техния път към и в радиото - в звуковия файл: Може ли по обява да намериш призвание и има ли значение какво казват родителите? Кои са най-сладките позиции, каква е разликата между новинар и водещ, както и репортер -..

публикувано на 16.02.25 в 12:00

Кукленият театър бе най-подходящ за мен

Гостува ни актрисата Маргарита Костова. Надежда Герова разговаря с нея относно призванието актьор и всичко, което заобикаля един човек на изкуството. За работата на актрисата в куклени и драматични постановки и как предава занията си на деца и младежи нека чуем повече сега.

публикувано на 16.02.25 в 11:20
Мирослав Цеков

Нерешените проблеми в младежката политика се превръщат в проблеми на цялото общество

Какви са предизвикателствата пред младите хора в България? Каква е ролята на активните граждани за преодоляване на разделението в обществото? По темата ни гостува Мирослав Цеков, председател на Форум гражданско участие: "Отвореното ни писмо до НС бе провокирано от насочени срещу НПО призиви от политически сили в НС. Това е откровена заплаха и опит..

публикувано на 16.02.25 в 10:38

За пети път "Станция Иновация" в АУБ

Албена Димитрова от Американския Университет в Благоевград представя състезанието по социално предприемачество "Станция Иновация": "Аз съм втори семестър в първи курс, следвам два бакалавъра. Клубът ни за по-добро общество организира благотворителни базари и в "Станция Иновация" парите също ще отидат при лица в неравностойно положение. То се..

публикувано на 16.02.25 в 10:03
Темз Арабаджиева и Антон Биров

Кажи ми какво четеш за да ти кажа кой си

В месеца на любовта търсим формулата за здрава връзка в примерите около нас. Книгите събират ли хората?  Събеседници: Темз Арабаджиева и Антон Биров: "Вчера вечерта много исках да затворя вратата и да си чета книга. Любовта не е един конкретен ден. Нямам нищо против празника, стига малките прояви на любов да не са само един ден. Същото е с..

публикувано на 15.02.25 в 20:00
Борис Илиев

Учениците с удоволствие четат Оруел

Как интересът на децата към книгите оформя читателските нагласи в бъдеще и какво има и трябва да има в списъка с книги до 12 клас?  Събеседникът ни Борис Илиев е учител по български език и литература в Националната природоматематическа гимназия (НПМГ) „Акад. Любомир Чакалов“, която завършва като ученик: "Моите ученици много обичат да четат, но..

публикувано на 15.02.25 в 19:35

Историята оживява - Боян Трайков, предаване първо и второ

Разговорите са с Еди Емирян - един от стожерите на "Хоризонт" и с Милен Димитров - редактор в Дирекция “Дигитални програми”, направление “Интернет портал” на Българското национално радио. Също така Милен работи към Златния фонд на Радиото. И, разбира се, по-младите от нас го познаваме, като постоянен лектор в БНР Академията, създадена с методическа и..

публикувано на 15.02.25 в 16:00