Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сомелиерът Живко Енчев: Доброто вино е направено от грижливо гледано лозе

Виното е може би най-социалната напитка, която събира хората заедно на масата, казва сомелиерът Живко Енчев в деня на виното и любовта. Професията “сомелиер” е важна, защото не може да се говори за винарство - производство и търговия, без сомелиерското съсловие, защото винопроизводството и търговията с вино имат нужда от тази позиция. Дълбочинното познание на виното като напитка дава здрава основа, на която да стъпи и да разшири познанията си с правилно съчетание с кулинарни произведения, защото те трябва да са винаги ръка за ръка и не трябва виното или храната да надделяват едно върху друго, казва сомелиерът.

Според него добре издържаното меню за ресторант включва в пъти по-голяма селекция от вина, спрямо ястията, които се предлагат, но и към всяко ястие да има поне 2-3 винени предложения. Работата на сомелиера се състои точно в това да  помогна с избора на правилното вино. В същото време липсата на кадри постави в последно време ресторантьорството в ъгъла - наемат се хора, които не са  достатъчно квалифицирани. В моя професионален опит не съм допускал появата на обслужващ кадър - сервитьор или барман, да стъпи в търговска зала без той да познава на 100% винената селекция и ястията от кухнята, казва Енчев.

Според него в сравнение с големи винени страни като Италия, Франция и Испания ние сме много далеч, но пъврим по естествения път на развитие и вече се произвежда по-качествено вино, количеството на изпито вино се повишава, пробва се износът на българско вино да се върне на мястото си на международните пазари. При цялото това развитие на винопроизводството в страната, няма как да не дойде моментът, в който браншът да каже, че има нужда от позицията сомелиер. В момента това нещо се случва. Сомелиери няма по ресторантите, защото ресторантьорите не желаят тази позиция, но има действащи сомелиери и резултатът се вижда и ще бъде все по-осезаем.

Относно качествата на доброто вино, Енчев казва за мен като професионалист, доброто вино е направено от грижливо гледано лозе. Доброто вино стои в добра стилистично бутилка и не на последно място доброто вино е споделено с кръг от приятели.
Сомелиерът е на мнение, че виното трябва се избере спрямо повода и обкръжението, можем да се насладим еднакво добре и на младото и на отлежалото вино. Младите вина са много експанзивни и буйни. Отлежалите са много по-улегнали и има много повече философия в тях. Има доста добри и млади и отлежали вина.

За днешния празник сомелиерът препоръчва да се вземе вино без значение дали ще е бяло, розе или червено. Освен това трябва да уважаваме българското вино.

Във виното също има мода, която се диктува от запад. В момента модата е на пиене на някои определени сортове. Розето е в подем - то трябва да е по-бледо и минерално. Има мода и в отглеждането на лозята - сега е по-добре да се заложи на биодинамично земеделие и отглеждане на лозята и производство на биодинамични вина.
Чуйте целия разговор със сомелиера в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александра Александрова, зам.кмет по култура район Банкя с кмета Рангел Марков

От богините на водата до киното по ноти

Александра Александрова, зам.кмет по култура район Банкя ни представя предстоящия им празник, Горешляци 2025: "От 14 до края на седмицата, вкл. и 26 юли са празниците на минералната вода и дълголетието. Още утре откриваме пространство за арт-терапия. През седмицата следва мултимедийния спектакъл "Богини на водата" (15 и 16, от 20:30). Проектът е..

публикувано на 13.07.25 в 11:55
С част от гостите

Училището ни дава опит в реалния, в професионалния живот

Радиокафе гостува на професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в район Банкя . Пръв гост е нейният директор, инж. Савина Спасова : "Нашата гимназия развива учениците не само като професионалисти, а и като граждани. Едната програма, по която работим е Еразъм+, нашите ученици посетиха Германия Италия, Испания и Португалия за..

публикувано на 13.07.25 в 09:39
Панорамен изглед на София от 1878 г.

Софийски разкази - Ранните срещи на Иван Вазов със София

Ранните срещи на Иван Вазов със София са темата ни днес - дни след рождения му ден: Вазов пристига в София да се кандидатира за преводач на строящата се жп линия София-Кюстендил. Къде отсяда в София в 1874, когато иска да си получи заплатата? "Големи разходки извън града не бяха възможни" - четем в спомените на поета. "Витошо мила, горо зелена" е..

публикувано на 12.07.25 в 16:00
Аспарух Лешников

Историята оживява - Аспарух Лешников

Веселина Узунова от ИИИ-БАН за Аспарух Лешников: "Почитателите на Аспарух Лешников ме намериха в музея в Хасково, където съм уредник. Те почти не вярваха, че ще излезе нещо около юбилея му. Поканихме внучка му Джесика от Лондон, оперна певица да пее репертоара му. Тя ни спомена за семейния им архив и обещах, че книга ще има и тази година тя стана..

публикувано на 12.07.25 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 12.07.25 в 14:00
Екипът на предаването

Най-горещата парти-точка

Кюстендил, "Хисарлъка експириънс", на фестивала на приключенията и изживяванията, който открихме снощи в " Добър вечер, София ". Сега сме в съвместната продукция с Програма "Христо Ботев", условно наричана "Семейно РадиоКафе". Пръв гост ни е кметът на Кюстендил, Огнян Атанасов : "Това е страхотно място, нямам търпение да дойде 21:30, когато излизаме..

публикувано на 12.07.25 в 09:51
Готови (ли) сме на всичко(?)

Фестивал на приключенията, на изживяванията

Фестивал "Хисарлъка експириънс" - Кюстендил е изборът ни за "Добър вечер, София" и за "Радиокафе" на следващата сутрин. Пръв гост е Даниел Петров - Аврам: "Планираме нещата за следващия фестивал веднага след края на предишния. Няма как подобно събитие на подобно място да се направи без подкрепата на общината, която вижда потенциала. Екипът ни е..

публикувано на 11.07.25 в 19:25