Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да не си "сготвим" и акриламид с домашно приготвената храна?

Препържените картофи и тъмната коричка на хляба са с най-високо съдържание на потенциално канцерогенното вещество

Мащабно проучване в ЕС ни накара отново да помислим за храната, която слагаме на трапезата си и нейното качество и безопасност. Асоциация "Активни потребители" публикува тази седмица изследване на десет потребителски организации на проби от над 500 хранителни продукта в различни европейски страни за съдържание на акриламид. Една трета от тях са показали наличие на веществото над определената норма - основно проби от кафе, чипс, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски. Предполага се, че акриламидът е силен канцероген.

До момента изследвания са правени само при животни, като те категорично доказват този ефект. Необходими са още проучвания на потенциала на акриламида да предизвика рак и при човека, коментира за Радио София доц. д-р Тери Врабчева от отдел "Храни и хранене" на Националния център за обществено здраве и анализи.

Проучване, проведено още през 2002 година от група учени от Университета в Стокхолм, показва, че акриламидът се образува по време на нагряване на богати на въглехидрати храни, но при наличието на определена аминокиселина - аспаргин, обясни доц.  Врабчева. Тя се среща в много зеленчуци. Акриламидът обаче се образува при продължителна обработка при високи температури (над 120 градуса), обикновено при печене или пържене. При варене веществото не се образува.

През 2008 година, по инициатива на Европейската агенция по безопасност на храните, във всички европейски страни се правят изследвания за наличие на акриламид в храните. Доц. д-р Тери Врабчева ръководи лабораторията, която прави изследванията на над 40 вида продукти в България. Най-високи стойности са открити в кафето, следват бисквитите и зърнените храни. Въз основа на резултатите от всички страни е направена оценка на риска и Европейската комисия публикува норми за наличие на веществото в храните, които влизат в сила от месец май 2018 година. Сегашното проучване на европейските потребителски организации цели да проследи изпълнението, обясни доц. Врабчева.

СнимкаЗа да избегнем образуването на акриламид при приготвянето на ястията вкъщи, специалистът съветва картофите да се пържат при ниска температура (под 120 градуса) до златисто жълто, а не до тъмно кафяво. Същото се отнася и за хляба - акриламидът се концентрира в тъмно кафявата изпечена коричка, в меката част на хляба веществото не съществува.

Преди печене или пържене картофите не трябва да се държат в хладилника, защото при температури под 6 градуса в тях протича процес, наречен "студено подслаждане" - т.е. се покачва съдържанието на въглехидрати. Ако веднага се приготвят термично, ще имат по-високи стойности на акриламид. Съдържанието на веществото може да бъде намалено с до 50%, ако ги накиснем нарязани във вода за 15-30 минути.

При индустриално произведените храни това правило не може да се приложи - по външни белези не може да се каже дали в дадена опаковка бисквити или чипс има акриламид. Производителите имат отделни насоки за това как да приготвят храната, за да намалят до минимум съдържанието на веществото, каза специалистът.

При кафето, точно обратно на останалите храни, е установено, че леко опеченото кафе съдържа повече акриламид. Това може да разберем от цвета му - тъмното кафе има по-малко количество от веществото, отколкото светлото на цвят опечено кафе.

Контролът на храните в търговската мрежа започва още от производството, по време на регулярните проверки на всички предприятия, заяви пред Радио София инж. Нели Тодорова, главен експерт в дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните. Вече са започнали и изследванията за наличие на акриламид, в изпълнение на европейския регламент, влязъл в сила през миналата година.

Още подробности - чуйте в звуковите файлове!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калоян Константинов

"Форум", 29.10.25: И с нов председател на НС съществена разлика няма (да има)

Тази сряда гост на "Форум" е Калоян Константинов – журналист, главен редактор на сайта "КлинКлин", изучавал е Близкоизточни науки и политика в Кралския лондонски колеж и Оксфорд, изследва отношенията между Близкия изток и Балканите в Българската академия на науките. В рамките на предаването той коментира следните теми : Поисканото от..

публикувано на 29.10.25 в 18:25
Гл. ас. д-р Илия Вълев

Митологията и науката са две непротиворечащи си познания за космическото пространство

Националния етнографски музей кани столичани на 30 октомври 2025 г. на дегустация и презентация на традиционна българска храна за Космоса, както и да разгледат изложбата "Звездното небе-митология и наука". “Митологията и науката са две непротиворечащи си познания за космическото пространство. От една страна митологията и до ден днешен съществува,..

публикувано на 29.10.25 в 18:07
Мартин Димитров

Група "Порок": "В нас е силата", да направим нещо по-добро за всички нас

Българската група "Порок" представя своя нов сингъл "В нас е силата" - песен, която обединява емоция, музика и послание за съзидание и вдъхновение. Композицията е с послание към младите хора, насърчавайки ги да бъдат активни, отговорни и целеустремени. За песента, която дава сила на когото я поиска, разказа при гостуването си в“ Добър..

публикувано на 29.10.25 в 16:59
Стефка Танчева

HR-ите са бизнес-партньори с принос за успеха на компаниите

Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) отбелязва своята 25-годишнина с конференцията HR days 2025: know.how , която ще се проведе на 28 и 29 октомври. "Това събитие е едно от най-важните през годината за всеки HR ("човешки ресурси") в България. Искаме да не си говорим за история и за минало, а за бъдеще, за това, което ни вълнува..

публикувано на 29.10.25 в 16:58

Търсят се доброволци за преподаватели в обучението на деца в неравностойно положение

Под мотото "Стани вдъхновител", Фондация "Дари знание" търси доброволци за преподаватели в обучението на деца в неравностойно положение за своя Учебен център в кв. "Младост". Центърът предоставя безплатни уроци по математика, български и английски език на деца от семейства в затруднено положение. Фондацията стартира работа преди няколко..

публикувано на 29.10.25 в 16:13
За местната власт в гр. Елин Пелин Денят на народните будители е по-важно да се празнува

Кметът на Елин Пелин: Отстоявам българщината, а не интересите на търговците

Както БНР вече съобщи, кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов забрани празнуването на "Хелоуин" в училищата, детските градини и читалищата на територията на общината заради Деня на народните будители. Като обществена реакция някои хора, несъгласни на кметското разпореждане, обявиха, че ще организират и проведат масово празнуване на..

публикувано на 29.10.25 в 15:59

Национално проучване показва нагласите на българите към различните прояви на сексизъм

Според експерти, зависимостите са белег, че обществото ни е болно. И тази диагноза става все по-видима за всеки от нас. Стереотипните, дискриминативни представи за ролята на мъжете и жените, също са един недобър показател. Сексизъм е всяка проява, основана на идеята, че някои лица, най-често жени, са по-малоценни, поради техния пол...

публикувано на 29.10.25 в 15:55