Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да не си "сготвим" и акриламид с домашно приготвената храна?

Препържените картофи и тъмната коричка на хляба са с най-високо съдържание на потенциално канцерогенното вещество

Мащабно проучване в ЕС ни накара отново да помислим за храната, която слагаме на трапезата си и нейното качество и безопасност. Асоциация "Активни потребители" публикува тази седмица изследване на десет потребителски организации на проби от над 500 хранителни продукта в различни европейски страни за съдържание на акриламид. Една трета от тях са показали наличие на веществото над определената норма - основно проби от кафе, чипс, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски. Предполага се, че акриламидът е силен канцероген.

До момента изследвания са правени само при животни, като те категорично доказват този ефект. Необходими са още проучвания на потенциала на акриламида да предизвика рак и при човека, коментира за Радио София доц. д-р Тери Врабчева от отдел "Храни и хранене" на Националния център за обществено здраве и анализи.

Проучване, проведено още през 2002 година от група учени от Университета в Стокхолм, показва, че акриламидът се образува по време на нагряване на богати на въглехидрати храни, но при наличието на определена аминокиселина - аспаргин, обясни доц.  Врабчева. Тя се среща в много зеленчуци. Акриламидът обаче се образува при продължителна обработка при високи температури (над 120 градуса), обикновено при печене или пържене. При варене веществото не се образува.

През 2008 година, по инициатива на Европейската агенция по безопасност на храните, във всички европейски страни се правят изследвания за наличие на акриламид в храните. Доц. д-р Тери Врабчева ръководи лабораторията, която прави изследванията на над 40 вида продукти в България. Най-високи стойности са открити в кафето, следват бисквитите и зърнените храни. Въз основа на резултатите от всички страни е направена оценка на риска и Европейската комисия публикува норми за наличие на веществото в храните, които влизат в сила от месец май 2018 година. Сегашното проучване на европейските потребителски организации цели да проследи изпълнението, обясни доц. Врабчева.

СнимкаЗа да избегнем образуването на акриламид при приготвянето на ястията вкъщи, специалистът съветва картофите да се пържат при ниска температура (под 120 градуса) до златисто жълто, а не до тъмно кафяво. Същото се отнася и за хляба - акриламидът се концентрира в тъмно кафявата изпечена коричка, в меката част на хляба веществото не съществува.

Преди печене или пържене картофите не трябва да се държат в хладилника, защото при температури под 6 градуса в тях протича процес, наречен "студено подслаждане" - т.е. се покачва съдържанието на въглехидрати. Ако веднага се приготвят термично, ще имат по-високи стойности на акриламид. Съдържанието на веществото може да бъде намалено с до 50%, ако ги накиснем нарязани във вода за 15-30 минути.

При индустриално произведените храни това правило не може да се приложи - по външни белези не може да се каже дали в дадена опаковка бисквити или чипс има акриламид. Производителите имат отделни насоки за това как да приготвят храната, за да намалят до минимум съдържанието на веществото, каза специалистът.

При кафето, точно обратно на останалите храни, е установено, че леко опеченото кафе съдържа повече акриламид. Това може да разберем от цвета му - тъмното кафе има по-малко количество от веществото, отколкото светлото на цвят опечено кафе.

Контролът на храните в търговската мрежа започва още от производството, по време на регулярните проверки на всички предприятия, заяви пред Радио София инж. Нели Тодорова, главен експерт в дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните. Вече са започнали и изследванията за наличие на акриламид, в изпълнение на европейския регламент, влязъл в сила през миналата година.

Още подробности - чуйте в звуковите файлове!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росица Станулова, психолог и ръководител на програма „Ценните връзки“

Профилът на употребяващите в днешно време е различен от това, което е било преди 20 години

Програмата за индикативна превенция на употребата на психоактивни вещества за тийнейджъри, младежи, техните родители и близки „Ценните връзки“ е създадена от  Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите – София. “В нашия център се занимаваме с превенция. Има универсална превенция, която е насочена към хора, които приемаме, че не..

публикувано на 24.01.25 в 18:45

"Форум", 25.01.25: Колко отговорни сме за безопасността на домовете ни

Тази вечер седмичните коментатори във "Форум", заедно с водещия Константин Лавсов, обсъдиха темата на деня - взривът в Банкя, както и някои универсални проблеми като проблемите със здравеопазването: взривът в Банкя - колко отговорни сме за безопасността на домовете ни отговорно общество - хора, които се грижат за здравето си; липсата на добри..

публикувано на 24.01.25 в 18:10

Кметът на Банкя свиква комисия, която да направи оглед на място и да установи щетите от взрива

Взривът е възникнал вследствие на технически проблем, най-вероятно в горелката на газовата инсталация в самата къща и взривът е бил доста голям, защото една голяма част от къщата е съборена от взрива, казва кметът на Банкя Рангел Марков . На този адрес са живели двама души - брат и сестра, които към момента са в неизвестност . Все още от..

публикувано на 24.01.25 в 18:04
Боян Бенев

За 1 година Боян Бенев посети 22 страни, 6 от тях в много млад, динамичен и нахъсан континент

В петъчното "Радиокафе" гост и събеседник е една космополитна личност, по думите на домакина и водещ Даниел Ненчев. Боян Бенев предприемач, пътешественик, писател, музикален продуцент. Сам осъзнава и признава, че се занимава с много и различни дейност и. Носи различни шапки. Влиза в различни роли. " Най-ценното е възможността да..

публикувано на 24.01.25 в 17:09
Авторът и книгата

Райна Кабаиванска – царствена, изискана, една от най-големите в света на операта

От 2023 г. тенорът Ангел Антонов е солист в състава на Националната опера в София. Завършил е оперно пеене в Неапол при Луиджи Джордано Орсини. И е написал книга за Райна Кабаиванска, която се нарича "Весталка на операта" . "Много рядко такива книги се пишат от певци. А ние познаваме процеса, знаем какво се случва; от друга страна големите..

публикувано на 24.01.25 в 16:05

"Витоша зимен фест" със снежни надпревари за десети път на 25 януари

Столичната община и Фондация "София – световна столица на спорта" отправят покана за 10-ото издание на "Витоша зимен фест" . Празникът ще се състои на 25 януари, събота , на хижа "Алеко" и там ще бъде отбелязан Световният ден на снега . Програмата под мотото "Открий, забавлявай се, изживей" предвижда спускане с шейни, паралелен..

публикувано на 24.01.25 в 15:50
Джей Ди Ванс (вляво) и Доналд Тръмп положиха клетва като вицепрезидент и президент на САЩ

Желанието за рязка промяна на Тръмп среща критики. Индикация за дълги битки

Блиц от изпълнителни заповеди беляза началото на втория мандат на Доналд Тръмп. Серията от действия цели желание за тотална промяна на курса в страната и то бърза промяна. В същото време коментатори от ляво започнаха да припомнят предупреждението на Джо Байдън в края на мандата за опасността от олигархия. И това е логично след като видяхме..

публикувано на 24.01.25 в 15:36