Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да не си "сготвим" и акриламид с домашно приготвената храна?

Препържените картофи и тъмната коричка на хляба са с най-високо съдържание на потенциално канцерогенното вещество

Мащабно проучване в ЕС ни накара отново да помислим за храната, която слагаме на трапезата си и нейното качество и безопасност. Асоциация "Активни потребители" публикува тази седмица изследване на десет потребителски организации на проби от над 500 хранителни продукта в различни европейски страни за съдържание на акриламид. Една трета от тях са показали наличие на веществото над определената норма - основно проби от кафе, чипс, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски. Предполага се, че акриламидът е силен канцероген.

До момента изследвания са правени само при животни, като те категорично доказват този ефект. Необходими са още проучвания на потенциала на акриламида да предизвика рак и при човека, коментира за Радио София доц. д-р Тери Врабчева от отдел "Храни и хранене" на Националния център за обществено здраве и анализи.

Проучване, проведено още през 2002 година от група учени от Университета в Стокхолм, показва, че акриламидът се образува по време на нагряване на богати на въглехидрати храни, но при наличието на определена аминокиселина - аспаргин, обясни доц.  Врабчева. Тя се среща в много зеленчуци. Акриламидът обаче се образува при продължителна обработка при високи температури (над 120 градуса), обикновено при печене или пържене. При варене веществото не се образува.

През 2008 година, по инициатива на Европейската агенция по безопасност на храните, във всички европейски страни се правят изследвания за наличие на акриламид в храните. Доц. д-р Тери Врабчева ръководи лабораторията, която прави изследванията на над 40 вида продукти в България. Най-високи стойности са открити в кафето, следват бисквитите и зърнените храни. Въз основа на резултатите от всички страни е направена оценка на риска и Европейската комисия публикува норми за наличие на веществото в храните, които влизат в сила от месец май 2018 година. Сегашното проучване на европейските потребителски организации цели да проследи изпълнението, обясни доц. Врабчева.

СнимкаЗа да избегнем образуването на акриламид при приготвянето на ястията вкъщи, специалистът съветва картофите да се пържат при ниска температура (под 120 градуса) до златисто жълто, а не до тъмно кафяво. Същото се отнася и за хляба - акриламидът се концентрира в тъмно кафявата изпечена коричка, в меката част на хляба веществото не съществува.

Преди печене или пържене картофите не трябва да се държат в хладилника, защото при температури под 6 градуса в тях протича процес, наречен "студено подслаждане" - т.е. се покачва съдържанието на въглехидрати. Ако веднага се приготвят термично, ще имат по-високи стойности на акриламид. Съдържанието на веществото може да бъде намалено с до 50%, ако ги накиснем нарязани във вода за 15-30 минути.

При индустриално произведените храни това правило не може да се приложи - по външни белези не може да се каже дали в дадена опаковка бисквити или чипс има акриламид. Производителите имат отделни насоки за това как да приготвят храната, за да намалят до минимум съдържанието на веществото, каза специалистът.

При кафето, точно обратно на останалите храни, е установено, че леко опеченото кафе съдържа повече акриламид. Това може да разберем от цвета му - тъмното кафе има по-малко количество от веществото, отколкото светлото на цвят опечено кафе.

Контролът на храните в търговската мрежа започва още от производството, по време на регулярните проверки на всички предприятия, заяви пред Радио София инж. Нели Тодорова, главен експерт в дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните. Вече са започнали и изследванията за наличие на акриламид, в изпълнение на европейския регламент, влязъл в сила през миналата година.

Още подробности - чуйте в звуковите файлове!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Срещата на френския президент Еманюел Макрон и Доналд Тръмп в САЩ

"Форум", 25.02.25: Срещата Тръмп-Макрон - разговор между двама глухи

В предаването "Форум" тази седмица водещият Лъчезар Христов коментира основните злободневни теми от икономическия, социалния и политически живот с Милен Керемедчиев - дипломат, бивш заместник министър на икономика и външните работи, и адвокат Петромир Кънчев - юрист, част от инициативата „Правосъдие за всеки“. Тримата обсъдиха различни теми, с които и:..

публикувано на 25.02.25 в 18:15
Психологът Екатерина Цанова

Тревожността като симптом на модерния свят

Чуйте повече в разговора с психолога Екатерина Цанова и в анкетата на Мария Илиева в двата  звукови файла . 

публикувано на 25.02.25 в 17:25

С нова рампа хора с увреждания ще стигат до IV етаж на 119-о училище

Съвременна платформа за хора с увреждания бе монтирана в 119. СУ "Акад. Михаил Арнаудов", съобщи кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. Съоръжението ще обслужва учениците и посетителите на училището, преодолявайки стълбищната клетка от партера до четвъртия етаж безопасно, за около 4 минути. "Проектът  за изграждането на достъпна..

публикувано на 25.02.25 в 17:22

Innovation Explorer 2025 с фокус върху геополитиката и светът в ерата на Тръмп

Тази година Innovation Explorer се провежда за 11-ти път. Вече става традиция през февруари да виждаме международната конференция, а основният акцент тази година е върху геополитическите промени, което лесно може да се свърже и с мотото на конференцията “Екстремен свят”, защото събитиято от края на миналата година и началото на тази година държат под..

публикувано на 25.02.25 в 17:18
Яница Петкова

Последните месеци не са оказали особено въздействие върху политическите нагласи на българите

Моментната снимка на електоралните нагласи възпроизвежда в голяма степен резултатите, които имахме на изборите от миналата година. ГЕРБ се запазва като първа партия, с убедително мнозинство от 25.6% от тези, които са участвали в нашата анкета и имат намерение да гласуват, а на второ място е ПП-ДБ с буквално залепени зад тях от “Възраждане” - съответно с..

публикувано на 25.02.25 в 16:48

С поезия събират средства за училищни пособия на деца в Община Самоков

“Кауза облечена в рими“ е музикално-поетична инициатива, която се организира и провежда за четвърта поредна година в град Самоков. Организатор е сдружение “Ти си доброто“. Днес, 25 февруари, от 18 часа, на сцената на Читалище-паметник “Отец Паисий - 1859“ ще се изявят участници от различни професионални сфери, които ще рецитират стихове на..

публикувано на 25.02.25 в 15:55

Дисбалансите в пенсионната система са следствие на спонтанни политически решения

Икономическият и социален съвет представи визия за развитието на пенсионната система в България, включително и за капиталовите стълбове. Това стана в рамките на дискусия за дългосрочното развитие на пенсионната система и обсъждането на изводите, застъпени в доклада "Анализ на действащата пенсионна система и предложения за нейното усъвършенстване",..

публикувано на 25.02.25 в 15:27