Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба алармира за вредите от фермите за ценни кожи

| обновено на 20.03.19 в 16:15
Снимка: https://ngi.caai.bg

На 21 март в зала „Левентис“ на Националния природонаучен музей в София ще бъде открита изложбата ”Влиянието на фермите за ценни кожи“. Експозицията ще представи факти за вредното въздействие на животновъдните обекти върху околната среда, хората и самите животни. Фотографии, инфографики, видеа, макети и други материали, свързани с тази индустрия у нас и в Европа, ще бъдат достъпни за публиката в рамките на една седмица.

Изложбата се организира от Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България, която беше подкрепена от над 51 000 граждани и 64 организации и беше внесена в Народното събрание през лятото на 2018-а.

В последните месеци сме свидетели на многобройни сигнали от граждани и медийни публикации за избягали от фермите американски норки, които вече живеят свободно в природата и дори по улиците на големи български градове - алармира пред Радио София Петя Алтимирска, председател на Инициативния комитет за забрана на фермите за ценни кожи у нас. По думите й, най-голямата ферма в България е с капацитет за отглеждане на 128 000 норки, с амбицията да достигне 400 000. Извън темата за нехуманното третиране на диви животни, фермите създават сериозни рискове за хората и биоразнообразието в нашата страна, включително с отпадъците, които се генерират.

През пролетта на 2018 г. доброволци на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България събират 51 234 подписа в подкрепа на забраната и проекта за изменение на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Подписката е внесена официално в българския парламент на 22 юни 2018 г. До края на миналата година предложението е разгледано от три парламентарни комисии, които препоръчват да бъде внесен проектозакон.

Известни актьори, музиканти, дизайнери и обществени личности също излизат с позиция в плакати и кратък клип под мотото „Предпочитам да нося собствената си кожа“. Във видеото участват Люси Дяковска, Александър Сано, Дидо от Д-2, Мона Гочева, Радина Кърджилова, Диляна Попова.

Изложбата „Влиянието на фермите за ценни кожи“, която се открива утре в Националния природонаучен музей в столицата, включва фотографии, инфографики, видеоклипове, макети и други материали, свързани с тази индустрия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Местното училище и детската градина в Нови хан с нови корпуси

Със старта на учебната година учениците в Нови хан вече ще се обучават в новопостроен корпус на местното училище "Св. св. Кирил и Методий". В селото беше открит и нов филиал към детската градина. Подробности разказа Александър Стоичков, кмет на Нови хан. Той отбеляза, че към момента стаите, които ще се използват в новия корпус са 6, като те са..

публикувано на 19.09.24 в 19:21

Безплатна платформа подпомага кариерното ориентиране на младежи

Нова безплатна платформа , Profesii.info, подпомага кариерното ориентиране на ученици и младежи. Сайтът е създадена от Фондация на бизнеса за образованието и предоставя на едно място актуална информация за различни професии и специалности, неформални инструменти за интереси и предпочитания, както и полезни материали за развитие на кариерни..

публикувано на 19.09.24 в 17:50

Обща молитва за мир ще обедини хора от всички точки на света

Обща молитва за мир ще се проведе едновременно на четирите контитента на 21 септември, международен ден на мира . Ричард Гиър, Дийпак Чопра, Мадона, политици, бизнесмени, йога студия от няколко български града, както и индивидуално практикуващи йога българи се присъединяват към Общата молитва. Инициативата започва в Унгария през..

публикувано на 19.09.24 в 17:03

В новия роман на Радослав Бимбалов "Ти, подобие мое", разказвачът на историята е Бог

"Ти, подобие мое" е новият роман на Радослав Бимбалов, за който той разказа в предаването "Радиокафе". Книгата излезе преди дни, а нейното представяне пред широката публика ще бъде на 25 септември в "Топлоцентрала". "Входът е свободен, голяма зала, ще има място за всеки, който прояви интерес. Ще присъства и Мари Врина Николов, която е..

публикувано на 19.09.24 в 15:46

Образование и практика

Икономическият и социален съвет (ИСС) препоръча мерки за пренастройване на образованието към приложимост на знанията. В България се откриват образователни неравенства, които се дължат, както на неравенства на доходите, така и на други фактори – етническата принадлежност и социално-икономическото равнище на семействата на обучаваните. Това са..

публикувано на 19.09.24 в 15:35

В поредица от изложби ще бъдат представени уникалните творби на Живко Седларски

Мода, която не се облича, но те вдъхновява. Изящни рокли, но не от дантела или коприна, а от метал. Скулптурите на Живко Седларски   са притежание на музеи, галерии и частни колекции на 3 континента, печелейки му прозвището  "Рицарят на стоманените дами" . Преди дни българският творец, който от години живее във Франция, пристигна у нас, за..

публикувано на 19.09.24 в 14:44

Отбелязваме 105 години от рождението на Николай Хайтов с филма "Сватба"

Магдалена Ралчева е режисьор на филма "Сватба", позната е и като режисьор на филмите "Още нещо за любовта" и "12 а". При гостуването й в предаването "Добър вечер, София" представихме филма "Сватба", по разказа на Николай Хайтов ("Диви разкази"), с който България отбелязва 105 години от рождението на писателя. "Избрах този разказ по..

публикувано на 19.09.24 в 13:10