Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Стоилов: Телевизията и блоговете издигнаха в култ готварската професия

Снимка: http://bapc.bg

Храненето е не само едно от най-важните неща за човека, но много често е и начин на живот. Професиналните готвачи са тези, от които зависи храната ни да е вкусна, да ни носи наслада и да е съобразена с нашите възприятия.

Андрей Стоилов - председател на Българската асоциация на професионалните готвачи, каза пред Радио София, че българските готвачи са на много добро ниво, следват всички световни тенденции и самите те показват възможностите си, участвайки в редица състезания. Но за стигнат върха, младите готвачи трябва да имат много страст и желание да учат и да се развиват. Тежка и трънлива е работата на професионалния готвач, но носи много голямо удоволствие от постигнатото за всички, които са я избрали, категоричен е Стоилов. Нашумелите напоследък готварски предавания по телевизията и многото популярни кулинарни блогове в интернет допринесоха професията готвач да бъде издигната в култ през последните години. Тя става обект на постоянно внимание и хората стават все по любопитни какво се крие зад вратите на кухнята. Заедно с това днес готвачите вече имат съвременно и красиво облекло и дори възниква мода за готвачи.

По отношение на здравословното хранене, Андрей Стоилов посочи, че най-лесните стъпки са да бъде намалено количеството на солта и да се избягва директното пържене. Друг важен аспект е, че през последните 10-15 години значително е било разнообразено менюто в ресторантите. Намират се разнообразни продукти от цял свят, използват се различни срезове от телешко месо, поднесени по различен начин.

Андрей СтоиловНа 19 и 20 април в Пловдивския панаир ще бъде организирана Националната кулинарна купа, организирана от Българската асоциация на професионалните готвачи. Това е най-голямото състезание на кулинарите в България, уточни председателят на асоциацията. Обикновено на това събитие се събират над 100-120 участници, като то включва и Панорамата на професионалните училища по туризъм, хотелиерство и готварство. По време на Националната кулинарна купа се провеждат различни дисциплини като "Най-добър готвач" или "Кулинарен отбор".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Владко Панайотов

Проф. Владко Панайотов издаде нова мемоарна книга - “Корона от превратности”

Проф. Владко Панайотов издаде нова мемоарна книга “Корона от превратности” за превратните моменти и срещи в епохата, през която живя и срещата на две хилядолетия през неговия поглед, за музиката и за научната му дейност, разказа той в предаването “Радиокафе”. Проф. Панайотов е учен, политик и общественик, който от години впечатлява с дейността си в..

публикувано на 23.12.24 в 13:47
Една от творбите в изложбата на Любен Димитров - Сирак Скитник

Ретроспективна изложба показва творбите на Любен Димитров

Декоративно-монументалната българска скулптура през ХХ век в творбите на Любен Димитров показва ретроспективна изложба в Националната галерия "Квадрат 500". Изложбата включва седем кавалетни произведения, собственост на Националната галерия, Софийската градска художествена галерия, Художествената галерия в Казанлък и наследниците на художника. Част от..

публикувано на 23.12.24 в 13:14

Изложбата „Разкази по… Коледа“ - интересен поглед към няколко теми около Рождество Христово

Чрез изложбата „Готови ли сте за…/Разкази по… Коледа“, екипът на Националния етнографски музей предлага на посетителите съвременен и атрактивен прочит на един от най-светлите празници в годината.  Експозицията проследява как обичаите в старата българска традиция добиват с времето нови форми под напора на историческите промени, моди и политически решения...

публикувано на 23.12.24 в 09:51

Хлябът има огромна символика в нашата култура

Хлябът има огромна символика в нашата култура и е събирателен образ на почти всички традиционни ценности, казва Атанаска Терзийска от “Мрежа хлебни къщи София ”. Пред Радио София тя обясни, че има определени характеристики на обредните хлябове - те трябва да бъдат замесени с бяло брашно, което се пресява три пъти. Освен това се приготвя с домашен..

публикувано на 23.12.24 в 09:11

Посадиха над 30 хил. дръвчета на територията на Столична община за 2024 г.

Над 30 000 дръвчета са засадени на територията на Столичната община през 2024 г.  Отчетен е и 30% ръст на дърветата, които са прихванати след засаждане, заради подобрения в поливните дейности.  Повече от 1 000 едроразмерни дървета са засадени през 2024 г. - от общо 4200 нови в градската среда, съобщава БГНЕС.  През пролетта са засадени 700 дървета..

публикувано на 23.12.24 в 08:37

Започват преговорите за подписване на Колективния трудов договор в столичния „Автотранспорт“

През днешния ден в Столичната община, започват преговорите за подписване на Колективния трудов договор между работниците и ръководството на столичния „Автотранспорт“. Новината беше обявена в петък от кмета на София Васил Терзиев, който се срещна с протестиращите от столичния автотранспорт. Тогава столичният градоначалник увери, че заплатите и..

публикувано на 23.12.24 в 08:15

Седмицата започва с облачно време и валежи от сняг

В ранните часове на деня от запад-северозапад облачността ще продължи да се увеличава, но все още ще е без валежи. Над източните райони ще преобладава ясно време. Ще духа до умерен южен вятър. Минималните температури ще са предимно между минус 3° и 2°, в София – около минус 4°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. През..

публикувано на 23.12.24 в 07:40