Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Обединителната сила на хляба сближава българи и чужденци

Сандра Топалска, Хани Таук, Катя Василева, Силвия Ценкова

Започнахме Страстната седмица в предаването "Радиоприемница" с разговор за символиката на хляба.
Сандра Топалска от мрежа "Хлебни къщи" представи проекта "Разнообразни заедно - споделяне на хлябове и истории", отбелязвайки че в него е използвана силата на хляба като обединител, който най-лесна сближава местната общност и чужденците:

Всеки един чужденец, който идва в нашето общество допринася за кулинарното разнообразие, за това да знаем, да можем повече, да сме по-близки до останалата част на света.

В рамките на проекта деветима чужденци ще "се омесят" с местната общност, ще покажат техните рецепти, но и ще споделят своите истории. Те ще разкрият не само защо са избрали да живеят точно България, и какви предизвикателства са срещнали, за да дойдат у нас. Планирани са по три събития в София, Пловдив и Варна.

Един от участниците в проекта е ливанецът Хани Таук, който се отказва от архитектурата, за да учи сладкарство във Франция и Италия. От повече от 20 години той живее в София и държи сладкарница, в която съчетава френска изтънченост с вкусовете на Близкия изток. След като получава покана от приятел от България, той пристига тук, за да открие едно място с красива природа, топли хора и много вкусни плодове и зеленчуци.

Пред Радио София Хани Таук разказа за традиционния сладкиш мамул, който се приготвя с фурми, шам-фастък и бадеми. На 23 април той ще нетрадиционен кулинарен урок в "Мулти култи център", където ще покаже приготвянето на такъв сладкиш, както и на веган козунак с фурми и орехи. Мамулът има своята характерна символика - той е кръгъл и прилича на слънцето.

Друг участник в проекта "Разнообразни заедно - споделяне на хлябове и истории" е холандският пекар Джон Хулсбош, който също е разработил своя рецепта за козунаци, които не са постни, а са "по холандски", с различни холандски съставки. На 1 юни той ще приготвя холандски ябълков пай. А на 9 май в Пловдив индиецът Промод Сингх ще покаже приготвяне на хлябове с различни пълнежи и сосове. Също в Пловдив на 18 май англичанинът Кийт Кели, който е учител по английски в града, ще сподели рецептата на майка си за йоркширски пудинг. 

За българската традиция в приготвянето на козунаци ни разказа майсторът на цървули Силвия Ценкова. По думите й спомените на възрастните хора сочат, че началото на приготвянето е някъде около 40-те години на миналия век. Чуйте нейната рецепта за замесване на козунак с точното количество на продуктите в записа на предаването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Иво Анев

"Форум", 18.11.25: Защо демокрацията ни е истинска

Коментатор във "Форум" на 18 ноември е Иво Анев . Той е доктор по икономика и управление (УНСС). Ръководител и икономически експерт на екип "Историческа баня", създал една от три финансирани от ОП "Софияплан" концепции за възстановяване на северното и източно крило на Централна минерална баня - София. Икономически и финансов консултант  на..

публикувано на 18.11.25 в 18:30

Предстои промяна на Регламент 261 на ЕП, отговарящ за обезщетяване и помощ на авиопасажерите

По време на национална кръгла маса, организирана от Европейския потребителски център – България (ЕПЦ), бе обърнато особено внимание върху предвижданите промени в Регламент 261 на Европейския парламент, отговарящ за обезщетяване и помощ на пътниците, ползващи въздушен превоз. В документа се засягат правилата за изплащане на причинени вреди и..

публикувано на 18.11.25 в 16:59

"Андре Шиние" ще открие фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора

В Стара Загора ще се открие най-големият оперен балетен фестивал за  оперно и балетно изкуство   в  България. От 21 ноември, до 7 ноември в града ще се проведе 55-ото му   издание . Тази година се отбелязва И 100-годишнината на Старозагорската опера.  С операта "Андре Шиние"  на 21 и 22 ноември, ще бъде поставено началото на грандиозното..

публикувано на 18.11.25 в 16:35
Ангел Георгиев и Теодора Димитрова от Синдео

Българските учители осъзнават възможностите на AI и искат да ги използват

Изкуственият интелект (AI) става все по-важен елемент в образованието в Европа. Изследването "Future of Education Report" на GoStudent проследява как учители, ученици и родители възприемат технологиите и как се подготвят училищата за внедряването на AI. Проучването обхваща около 5859 родители и техните деца на възраст между 10 и 16..

публикувано на 18.11.25 в 16:26

Златният български лев е бил равностоен по стойност и авторитет с френската монета от 20 франка

Златните монети на Цар Фердинанд са сред най-търсените монети не само в България, но и в целия свят . Това съобщи пред БНР-Радио София проф. Константин Дочев, експерт в сферата на нумизматиката с дългогодишен опит. Юбилейните монети , които БНБ пуска периодично, винаги са били предмет на голямо внимание , а те напоследък станаха..

публикувано на 18.11.25 в 15:20

Подготвят Шесто издание на Фестивала за авторски театър

РЦСИ "Топлоцентрала" ще бъде домакин на  шестото издание на Фестивала на авторския театър – ФАТ  от  21,до 23 ноември 2025 г.  Фестивалът ще представи премиерни  спектакли, дискусии и театрални работилници, отваряйки пространство за нови идеи и творчески срещи.  Тазгодишното издание на ФАТ продължава мисията си като единствения..

публикувано на 18.11.25 в 15:07
Цвета Балийска

В очакване на шестото издание на Фестивала на авторския театър

На 21, 22 и 23 ноември 2025 г. "Топлоцентрала" ще бъде домакин на шестото издание на Фестивала на авторския театър – ФАТ. В продължение на три дни фестивалът ще представи премиерни спектакли, дискусии и театрални работилници, отваряйки пространство за нови идеи и творчески срещи. Тазгодишното издание на ФАТ продължава мисията си като единствения..

публикувано на 18.11.25 в 13:51