Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Велики четвъртък

Снимка: БГНЕС

Днес е Велики четвъртък, денят на Тайната вечеря на Божия син с апостолите, на която Той им предал най-ценния урок – за смирението. Установено е тайното Свето причастие. Свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. 

В народната обредност на Велики четвъртък се боядисват яйцата. В няколко града на страната ще има масово боядисване на яйца по характерни за региона техники и способи. 

Институцията на омбудсмана, съвместно с Българската православна църква, също организира масово боядисване на яйца до храма "Света Неделя" в столицата. Те ще бъдат занесени с литийно шествие в  социалната кухня в двора на храма „Св. Св. Кирил и Методий“, и ще бъдат раздадени на социално слаби и възрастни хора.

Днес е най-важният ден от Страстната седмица, Велики четвъртък, казват и богословите. В четирите евангелия се разказва, че на този ден е Тайната вечеря на Исус и неговите ученици, на която той им заръчва да се обичат един друг, както той ги е обичал. На Велики четвъртък Исус се моли в Гетсиманската градина да го отмине горчивата чаша на страданията, преди да бъде предаден от последователя си Юда.

По традиция много вярващи, спазвали Великия пост, се причестяват днес на Велики четвъртък, когато църквата припомня как на Тайната вечеря с апостолите Христос е установил Светото причастие: "Причастието е тази частичка от Господа, която помага да се бориш със всички трудности, с всички лоши неща..."

След Василиевата литургия се извършва Велик маслосвет, по време на който се освещава елей. Много вярващи събира и вечерното богослужение, което е посветено на изкупителните Христови страдания: "Тогава се четат откъси от евангелията, които представят цялата история. Тогава можеш, чисто духовно, да се настроиш на вътрешно смирение и разсъждение". 

В повечето села на Ямболска област приготвянето на обредните хлябове и боядисването на яйцата е ставало само на Велики четвъртък. Яйцата са се боядисвали преди изгрев слънце. Във всяка къща са се багрели по 40-50 яйца, разказват Иванка Ангелова от Веселиново и Донка Пехливанова от с. Поляна. До средата на миналия век в стралджанско са се приготвяли обредни хлябове.

С богослуженията днес на Велики четвъртък православната църква напомня за редица събития от последните дни на Иисус Христос, свързани със спасителното Му дело за човечеството. Сред тях са Тайната вечеря, по време на която Христос установява Тайнството Свето причастие, молитвата Му в Гетсиманската градина, предаването Му от Юда и последвалият несправедлив съд. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН връчва "Национална диплома" на гимназисти – пълни отличници

Министерството на образованието и науката ще връчи почетните отличия "Национална диплома" на гимназисти с пълни шестици по всички предмети. В номинациите участват и ученици с пълни шестици на държавните зрелостни изпити и класирани на водещи места в различни олимпиади. На награждаването ще присъстват служебният премиер Димитър Главчев,..

публикувано на 12.09.24 в 08:25

Осигуряват допълнителен транспорт за концерта на Андреа Бочели в София

Във връзка с концерта на световно известния оперен певец Андреа Бочели в София на Националния стадион "Васил Левски" , от Столичната община съобщават, че се въвежда организация на градския транспорт, като се осигурява намален интервал на движение. С цел гражданите да могат спокойно да се придвижат, метрото и част от автобусните и трамвайните..

публикувано на 11.09.24 в 15:20

Автоинструктори се готвят за протести

Седем браншови организации, обучаващи бъдещи шофьори, готвят протест в края на месеца. Причината са обнародваните във вторник в Държавен вестник промени в две наредби, засягащи условията при обучението. Инструкторите са против определянето на 4 опита за вземане на книжка в рамките на 6 месеца. Както и срещу проблемите, които новата..

публикувано на 11.09.24 в 14:12

От първия учебен ден БАБХ започва проверки в столове и бюфети

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година. От 16 септември инспекторите ще проверяват всички столове, бюфети, обекти по Закона за храните на територията на училищата и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения в цялата страна,..

публикувано на 11.09.24 в 12:48

Столични полицаи заловиха близо 6 кг наркотици

Близо 6 килограма наркотици са задържани при операция на СДВР в София. Акцията е проведена през вчерашния ден. При операцията са арестувани трима души. Вероятно единият от задържаните се е занимавал с разпространение на дрога, другият е клиент. Синтетични наркотици и трева са намерени сред заловеното количество опиати. По случая тече..

публикувано на 11.09.24 в 11:29

На първо четене: НС обсъжда промените в Закона за опазване на околната среда

Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда, внесени от ГЕРБ и ДПС. Те предвиждат решенията на първоинстанционния съд да не подлежат на касационно обжалване, когато са свързани с обекти от национално значение и от стратегическа важност. В седмичната програма на депутатите е проектът на решение,..

публикувано на 11.09.24 в 10:42
Някога тази сграда беше Централен универсален магазин

Трансформацията на ЦУМ цели сградата да стане модерен символ на София

Сградата на Централния универсален магазин (ЦУМ) ще се трансформира на два етапа. Първият ще приключи до април 2025 г., а вторият - до 2027 г. Това съобщи Ахмед Насър, основател и директор на компанията, ръководеща проекта. Целта е възстановяване функционалността на ЦУМ като модерен символ на София с отлично разположение и полезност за..

публикувано на 11.09.24 в 08:53