Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патронът Иван Вазов - в центъра на новия сезон на Народния театър

Народният театър „Иван Вазов“
Снимка: БГНЕС

Народният театър ще посвети новия си сезон на своя патрон Иван Вазов. През 2020 г. се отбелязват 170 години от рождението и 100 години от смъртта на големия писател. Проектът е наречен "Необозримостта Вазов", съобщи драматургът Мирела Иванова. Драматизация на романа "Нова земя" с режисьор Юрий Дачев ще бъде кулминацията на честванията, а събитието е предвидено за 9 юли 2020 г., по време на инициативата "Театър пред театъра".

Общо 30 пъти е игран Вазов в НТ, но "Нова земя" не е била във фокуса на театъра, обясни Иванова. Това е един роман, в който продължаваме да живеем и до днес, в същата вазова нова земя, добави тя. Надяваме се, че цяла България ще има възможност да види това представление като гостуващо, каза още Мирела Иванова.

Сцената "Апостол Карамитев", на петия етаж, също ще даде подслон на вазовото слово. Надсловът е "Четем Вазов", а идеята е да се представя не само най-доброто от неговата поезия, разкази и повести, но и малкоизвестни на широката публика откъси от творбите на патриарха на българската литература.

Предвидени са и две големи изложби - едната във фоайето на театъра с оригинални материали, и друга - в градината пред театъра.

Новият сезон ще започне с турне на спектакъла "Моята скъпа лейди" от Израел Хоровиц във Франция и гостуване у нас на Националния театър на Хърватия, обяви директорът Мариус Донкин. Веднага след това репетиции на голямата сцена започва световноизвестният словенски режисьор Йерней Лоренци, който ще постави "Орфей".

Втори спектакъл на голямата сцена ще постави Иван Пантелеев, режисьорът на "Neoдачници". Като режисьор се завръща и Мариус Куркински.
До края на годината предстоят и други премиери. На 26, 27 и 28 септември излиза "Колкото - толкова" от Недялко Йорданов (камерна сцена), а на 28 септември и 2 октомври, на голямата сцена, - "Хубава риба" от Марк Рейланс и Луис Дженкинс. Следват "Приятна жена в лоша компания" от Андре Русен - през ноември (на камерната сцена), и "Плач на ангел" от Стефан Цанев - през декември (сцена "Апостол Карамитев").

И още една новост - Народният театър "Иван Вазов" ще има четвърта сцена - за алтернативен театър. Тя ще разполага с около 50 места и ще бъде разположена в сградата с ателиета, работилници и репетиционни, която се намира близо до пожарната на бул. "Раковски". Първото представление на нея ще се играе през есента. Идеята е това да бъде "Антихрист" на Емилиян Станев.

Сега Народният театър разполага с три сцени. Голямата зала е с 780 места, камерната - със 120, а сцена "Апостол Карамитев" - с 88 места.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветровито с вероятност от превалявания

Атмосферното налягане ще е около средното за септември.    Днес облачността ще бъде разкъсана, а в следобедните часове предимно значителна. Главно в Предбалкана и планинските масиви в Югозападна България слабо ще превали. През деня ще духа вятър от изток-североизток, като той ще бъде слаб до умерен. Минималните температури ще са между 8° и 13°,..

публикувано на 18.09.24 в 07:15

Пропуснати ползи заради лоша регулация в здравеопазването

Близо 90% от от пациентските организации у нас не се чувстват пълноценно представени при формирането на политики в здравния сектор, сочат данни от анкета на Националния алианс "Редки болести България". На 17 септември – датата в календара, която се отбелязва като Световен ден за безопасността на пациента, Мрежата на гражданските организации на..

публикувано на 17.09.24 в 19:31
Венелина Николова

Венелина Николова директор на 125 СУ: "Първият учебен ден винаги е празник"

В предаването "Добър вечер, София" гостува госпожа Венелина Николова – директор на 125 СУ "Боян Пенев"  с която разговаряхме за символиката на празника в датата 15 септември. "Приемам 15 септември като истински празник, за мен той винаги е бил такъв и въпреки, че не е отбелязан в българския календар като празник, той е празничен ден за..

публикувано на 17.09.24 в 18:25

Ново издание на Книга на фамилния бизнес в България

Излезе ново издание на Книга на фамилния бизнес в България. Фирмите, включени в Книгата на фамилния бизнес, идват от различни индустрии, нареждат се сред пазарните лидери, показват значителен растеж във времето и имат амбиция за развитие на международните пазари. Общото между всички тях е и, че бизнесът им е успял да надживее няколко кризи, а..

публикувано на 17.09.24 в 18:00

Христомир Сърбинов: Фокусът на I Am Sofia е обърнат към хората, за да събере богатството на нашия град

Чрез откритото мобилно студио на Радио София, продължаваме да се срещаме с личностите свързани с културния живот на града. Основен акцент в днешните празнични срещи е фестивалът IAm Sofia и събитията които ще бъдат представени в неговата програма. Христомир Сърбинов е човекът, който решава да създаде този фестивал, в който да обедини..

публикувано на 17.09.24 в 16:51

"ЕкоОбщина – устойчив град и общество" стартира за пети път

Конкурсът "ЕкоОбщина – устойчив град и общество" стартира своето 5-то издание в България. През септември и октомври 2024, в рамките на събитието ще бъдат организирани семинари по екологични политики на общините и ще бъдат прожектирани поредица от филми за околната среда, отворени за всички с вход свободен. Посолството на Франция в България и..

публикувано на 17.09.24 в 15:25

София отбелязва своя празник

В деня, в който Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София, и на който градът ни отбелязва своя празник, жители и гости се стекоха, за да присъстват на церемонията по издигане знамето на столицата, която се състоя на площад "Св. Александър Невски". По-рано Столичният общински съвет проведе..

публикувано на 17.09.24 в 15:06