Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

По проекта "Пендара"

Фермери ще предлагат продукцията си и на Женския пазар

Снимка: БГНЕС

Фермерски пазар, на който шеф-готвачи ще приготвят вкусни гозби и ще има кулинарни дегустации, предстои да бъде организиран на Женския пазар. За първи път тържището ще домакинства подобно събитие, което е част от дългосрочния проект „Пендара“ на фондация „Локалфууд“. Проектът цели да подпомага малки производители и търговци, желаещи да започнат свой бизнес с местни храни.  Амбицията на организаторите е фемерският пазар да стане традиционен и да се провежда всяка събота на Женския пазар.

Местно произведени храни, които насърчават местната икономика, заетостта и хранителната културата на съответния регион. В тази посока фондация „Локалфууд“ развива проекта си „Пендара“, за да може производители и търговци да започнат собствен бизнес. Провежда програми за обучения в София, Пловдив и Варна, на които съдейства с техническата документация и регистрацията в Българската агенция по безопасност на храните. Именно административните трудности и недоверието на потребителите към фермерската продукция, са причини много хора да се отказват от подобно начинание, сподели управителят на фондацията Гергана Кабаиванова. Тя уточни, че на фермерския пазар ще присъстват преминали през академията на фондацията регистрирани производители, които предлагат продукция от стопанството си.

Изпълнителният директор на дружеството „Пазари Възраждане“ Драгомир Димитров обясни пред Радио София:

Ние дълго време търсихме удачната и добра формула, по която да направим някакъв устойчив фермерски пазар на Женския пазар. Пробвахме различни варианти, които в една или друга степен не се оказаха достатъчно добре подготвени, но сега сме абсолютно убедени, че сме на правия път. Фермерският пазар "Пендара" ще започне на 12 октомври и ще се провежда всяка събота от месеца. Ние не искаме просто да направим фермерски пазар, а да създадем една общност от култура към храната, в която фермерският пазар да има голяма част, но да не е само и единствено това. Полза ще имат и търговците, тъй като привличането на хора, които посещават пазара, ще обогати търсенето на стоки, ще оживи зоната.
 
До момента заявилите участие производители във фермерския пазар са над 40, като има възможност да бъдат осигурени и още изложбени маси. Организаторите поясниха, че ще се правят и тематични кулинарни седмици, за да се популяризират кулинарните традиции на различни региони от България. Ще се провеждат също занимални за деца, с които да се възпитат и изградят навици и култура към храната, както и обучения за млади фермери, като част от проекта „Пендара“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънце до обяд, в София - до 19°

Преди обяд над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. По-значителна ще е облачността над Североизточна България и крайните южни райони. След обяд над много райони ще се развива купеста облачност и на места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа умерен и временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат..

публикувано на 28.05.25 в 07:20
Джевдет Чакъров и Делян Пеевски

"Форум", 27.05.25: Кой е като жертва на ало-измамници и кой е шахматистът?

Тази седмица на "Форум" започва от вторник. Двойката коментатори този път са Мина Христова от Института за етнология и фолклористика към БАН, и Атанас Радев – политолог, председател на Националния младежки форум. Провокирани от водещия Лъчезар Христов, те обсъждаха следните теми: "ДПС-Ново начало" обяви край на разделението . Какво..

публикувано на 27.05.25 в 18:50

Сговорни доброволци махат планина от автомобилни гуми

Как се почиства планина от автомобилни гуми? Как се премества, когато не е на място? Отговор на тази въпроси дават доброволци от Перник, които вече през миналия месец показаха "как се прави". Пред БНР-Радио София Мирослав Бонев разказа за поредната акция по почистване и облагородяване на обществено пространство - на 30 май, петък, от 10:00. Става..

публикувано на 27.05.25 в 18:18

Над 334 000 българи се лекуват от заболявания на щитовидната жлеза

6,4% от населението на България или общо 334 287 души се лекуват от заболявания на щитовидната жлеза, съобщиха от Българското сдружение по тиреодея и паратиреодея (БСТП), Българското дружество по ендокринология (БДЕ) и сдружение ВИОМ, по повод Международната седмица за осведоменост за заболяванията на щитовидната жлеза (25–31 май). По..

публикувано на 27.05.25 в 16:53
Нина Колчакова

Повишава се застрахователната култура на българите, но още сме много назад от нивата в ЕС

Застрахователният сектор е готов за влизане на България в еврозоната отпреди година. Приведени са в съответствие информационните системи и документите. "Имаме вътрешни етични правила и ще защитаваме правата и интересите на потребителите, включително и при преминаването към другата валута", увери пред БНР-Радио София  Нина Колчакова ,..

публикувано на 27.05.25 в 15:49

Младежкият театър ще зарадва малки и големи с "Малката Баба Яга"

Представлението "Малката Баба Яга"   ще има премиера в Младежки театър "Николай Бинев" в навечерието на Деня на детето, на 31 май и 1 юни . Режисьор на постановката е Александър Йорданов. Малката Баба Ята, която е само на 127 години, но все пак е най-малка сред всички останали вещици, които поради това не я допускат в тяхната групичка...

публикувано на 27.05.25 в 14:50

Младежкият джазфест "София" се завръща със 7-о издание

Джаз, млади хора, София, събрани в един фестивал. Със сигурност се получава много интересно събитие. В предаването "Радиокафе" гостува един от неговите създатели - Йордан Владев, за да разкаже откъде тръгва идеята за Младежкия джазфест "София". "През далечната 2018 година беше първото издание на феста. Всичко тръгна от концентрацията на..

публикувано на 27.05.25 в 13:50