Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямата награда "Златна роза" е за филма "Бащата", за публиката фаворит е "В кръг"

Снимка: Катя Василева

Наградите на 37-ото издание на фестивала на българското игрално кино „Златна роза” бяха връчени тази вечер във Фестивалния и конгресен център Варна.

Награда на публиката спечели "В кръг" на Стефан Командарев, Съюзът на българските филмови дейци отличи Светла Цоцоркова за "Сестра". Призът на гилдия "Критика" на СБФД е за късометражен филм - "Инсомния" на Радослав Камбуров, а за пълнометражен филм - "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов.

За първи път беше връчена награда за късометражен филм на името на Рангел Вълчанов от Асоциацията на кинорежисьорите. Тя е за филма "Иван" на Надежда Христова. Специален диплом за късометражен филм журито връчи на "Дом" на Димитър Кутман. "Златна роза" за късометражен филм - "Нина" на Христо Симеонов.

Специално отличие за дебютен пълнометражен филм - "Снимка с Юки", "Лошо момиче". Награда за дебют - "Котка в стената".

Награди за мъжка роля получиха Иван Савов и Иван Бърнев за играта им в "Бащата". За женска роля  отличието бе връчено та Ирини Жамбонас ("В кръг").

За операторско майсторство награда получава Веселин Христов за филма "Сестра". За най-добър сценарий - Христина Грозева, Петър Вълчанов и Дечо Таралежков за "Бащата".

За най-добър режисьор - Драго Шолев за "Прасето".

Голямата награда "Златна роза" е за "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.
Община Варна присъжда своята награда на "В кръг" на Стефан Командарев. Специалната награда на журито е за филма "Прасето". 

Международното жури за пълнометражни филми е в състав: председател - Милко Лазаров (България), членове: Рената Санторо (Италия), Хървойе Хрибар (Хърватия), Жорета Николова (България), Емил Христов (България).

Късометражните филми бяха оценявани от жури в състав: председател - Андрей Паунов (България), членове: Ана Вълчанова (България), Йошико Минекава (Япония).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Връчват отличията на 37-ия фестивал "Златна роза" тази вечер във Варна

В 19 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна ще станат известни отличените филми на 37-ия фестивал на българското игрално кино „Златна роза”. 13 нови пълнометражни български филма и 17 късометражни се състезаваха в конкурсната..

публикувано на 04.10.19 в 16:29
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

Подписаха Договор за климатична неутралност на София

Столичният кмет Васил Терзиев подписа с представители на бизнеса, професионалните асоциации и научните среди Договор за климатична неутралност на София.  "Това е основен документ, който показва ангажимента на Столичната община по отношение на..

публикувано на 13.09.24 в 15:48
Мая Манолова

Мая Манолова иска оставката на шефа на СОС, скрил бизнес плана на "Софийска вода"

Председателят на Столичния общински съвет да си подаде оставката заради закононарушението, което е направил заради "Софийска вода". Това поиска председателят на Изправи се.БГ Мая Манолова по време на обществено обсъждането на бизнес плана на дружество..

публикувано на 13.09.24 в 12:51

Шестима министри и премиерът Димитър Главчев отговарят на депутатски въпроси

Шестима министри ще отговарят на депутатски въпроси в днешния парламентарен контрол. В него ще участва и служебният премиер Димитър Главчев и ще отговаря на три въпроса. Назначаването на областни управители в Хасково, Търговище и Шумен и..

публикувано на 13.09.24 в 08:50

Почит към кмета инж. Иван Иванов с изложба и кръгла маса в Столичната библиотека

Новата си фотодокументална изложба за най-успешния и най-дълго управлявал кмет на София до 1944 г. инж. Иван Иванов ще представи Столичната библиотека в Мраморното си фоайе на 16 септември от 17:00 ч. Експозицията „Призванието да бъдеш кмет“..

публикувано на 12.09.24 в 19:09

КЕВР обсъжда поскъпване на водата в София с 20%

Водата в София да поскъпне с 20 процента от октомври - това предложение на "Софийска вода" ще бъде обсъдено в Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако предложението бъде прието ВиК услугата в столицата ще струва 3,52 лв. с ДДС. От..

публикувано на 12.09.24 в 12:34

Изложба с историите на емблематични софийски къщи - в Централните хали

Изложбата "Истории зад фасадата" се открива днес (12 септември) в Централните хали, съобщават от Регионалния исторически музей - София (РИМ-София). Експозицията събира и изследва историите на емблематични къщи в центъра на София. „Водещ..

публикувано на 12.09.24 в 12:31

Патриарх Даниил ще посети новостроящия се храм "Св. патриарх Евтимий Търновски" в кв. "Люлин"

Патриарх Даниил ще посети новостроящия се храм "Св. патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал "Люлин". В най-големия жилищен комплекс у нас има само един храм с много малки размери. По проект новият храм, ще бъде най-големият по площ в България..

публикувано на 12.09.24 в 11:15