Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Настроение с Лили“

Синт-поп артисти ни връщат в 80-те години

Duran Duran бяха по постерите на тийн списанията, този е от юли 1983-та
Снимка: facebook.com/duranduran

Посвещаваме днешното предаване на музикални жанрове, които критиците определят като синт поп или техно поп. Те се създават още през 70-те години, но бележат истински бум през 80-те. В основата е синтезаторът. През 70-те години той навлиза в прогресив, арт рока и диското. Групи като Kraftwerk се считат за пионери в синт поп ерата. Синтезаторите постепенно заместват големите оркестри и дават възможност за използването на широка палитра от звуци. Започват да се използват и бийтове, програмирани на компютър. Технологията MIDI (Musical indstrument digital interface) започва да навлиза в музиката. Това е технически стандарт, който създава комуникацията, дигиталния интерфейс и електронните връзки между набора електронно записани музикални инструменти, компютри и аудио устройства, по които те могат да звучат, да бъдат записвани и редактирани.

През 1971 г. излиза британският филм “Портокал с часовников механизъм”, чийто саундтрак включва електронна музика, композирана от Уенди Карлос. Лентата оказва сериозно влияние върху музиката и културата на 70-те години. Ерата на синт попа е свързана и пряко с т. нар. Второ британско нашествие. То се състои през 80-те години, когато британски групи като Depeche Mode, Eurythmics, Duran Duran, Pet Shop Boys, Spandau Ballet завладяват Америка.

Първото британско нашествие е още през 60-те години, когато групи като Beatles и Rolling Stones оглавяват американските класации. Синт поп или електро поп се създава не само във Великобритания, но и в други европейски страни, като например Германия (Alphaville, Sandra, Modern Talking, CC Catch), Швейцария (Yellow) и Норвегия (A-Ha). В Америка жанрът също е популярен през 80-те години (Дона Съмър).

За един от пионерите в развитието на синтезатора се счита френският музикант Жан Мишел Жар. Инструментът се използва също така и в музиката на Vangelis (гръцки музикант, който твори във Франция) и италианецът Джорджио Мородер, който продуцира хитове на Фреди Меркюри, Дона Съмър и други.

Синт поп музиката доминира класациите през 80-те и за нейни най-ярки представители се считат артисти като OMD (Orchestral Мanoeuvreis the Dark), Spandau ballet, Human League, Ultravox, Soft Cell, Tears for Fears, Bananarama, Хауърд Джоунс, Pet Shop Boys, Erasure, The Communards и други.

Жанрът има своите последователи и през XXI век. От нея са повлияни артисти като Лейди Гага, Kesha, Кейти Пери, Джеси Джей, Бионсе, Кристина Агилера и Тейлър Суифт. Стилът  обаче е критикуван поради това, че е повърхностна музика без послания, в която липсват емоции и виртуозност. Някога има съмнения, че синтезаторите и компютрите са композиторите. Разчита се повече на техниката, отколкото на музикалните умения. Програмират се бийтове, използват се дръм машини, които в повечето случаи звучат еднакво. Текстовете като цяло са по-оптимистични, но лековати. Въпреки това използването на синтезатора помага на артистите да се изявяват в по-малки формации, обикновено като дуо, в което участват вокалист и музикант, който свили на синтезатор. Примери за това са Eurythmics (британско дуо, в което участват Ани Ленъкс, вокал, и Дейв Стюарт, синтезатор).

В днешното издание ще слушаме някои от най-влиятелните и успешни синт поп групи на 80-те, подредени по азбучен ред. В плейлистата ще звучат хитове на: Alphaville, The Cure, David Bowie, Depeche Mode, Duran Duran, Erasure, Eurythmics, Frankie Goes to Hollywood и Human League. Да се пренесем в синт поп ерата на 80-те.

Започваме в 20 ч.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"D2" с Дичо и гости отбелязват 25 г. с концерт в Борисовата градина

25 години е младежка възраст за човека, но за рок група това е дълголетие, което си заслужава да бъде отбелязано не само в музикалните енциклопедии. През 2024 г. група "D2"  показа в много градове не само жизненост, но и много енергия за срещи с публиката, сред която са фенове от не едно поколение. На 10 май 2024 г. бандата зарадва..

публикувано на 10.09.24 в 14:18

"Остава" с нов сингъл, седмица преди големия концерт в Борисовата градина

След като активната и емблематична група "Остава" има нов сингъл, какво друго ни остава, освен да поканим фронтмена Свилен Ноев да го представи и да направи премиерата в ефира на БНР-Радио София? Това наистина се случи в сутрешния блок в контекста на разговора с вокалиста. "Обичам края на лятото и есента. При всяка нова песен се..

публикувано на 04.09.24 в 10:13
Лиъм Галахър

Легендарна група "Oasis "се събира, вече са насрочени концерти за 2025 година

Братята Ноел и Лиъм Галахър потвърдиха, че тяхната легендарна група Oasis ще се събере отново като вече има планирани концерти за 2025 година. Съобщението дойде точно преди 30-ата годишнина от основополагащия дебютен албум на Oasis - Definitely Maybe, издаден на 29 август 1994 г., и 15 години от последното изпълнение на братята заедно преди..

публикувано на 27.08.24 в 12:22
Служебният министър Найден Тодоров

Недостиг на музиканти в държавните оркестри

За недостиг на музиканти в държавните оркестри предупреди министърът на културата Найден Тодоров. В редица филхармонии и опери има чужденци, които обаче работят в България за кратко, с цел да придобият стаж, след което напускат страната, а българските оркестри, заради ниското заплащане, страдат от липса на музиканти.  Найден Тодоров съобщи за..

публикувано на 19.08.24 в 11:05

"Фантомът на операта" – за последен път на българска сцена!

Мюзикълът "Фантомът на операта" идва в България за втори път с девет нови представления. Спектаклите са от 29 август до 5 септември в зала 1 на НДК. Това са финални представления на българска сцена. Екипът няма да се върне трети път у нас. Той продължава турнето си по световните сцени. Надим Нааман в ролята на "Фантома" споделя: "В София сме имали..

публикувано на 14.08.24 в 10:55

Огърлие "Златен век" за Соня Йончева

Световноизвестната българска оперна певица Соня Йончева получи отличието "Златен век" с огърлие. Това стана в Летния театър във Варна след спектакъла "Мадам Бътерфлай", в който тя беше солистка. Режисьор на операта на Джакомо Пучини е Нина Найденова, а на диригентския пулт беше Найден Тодоров. Отличието, което се присъжда за..

публикувано на 12.08.24 в 14:55
Тейлър Суифт

Тейлър Суифт отмени концертите си във Виена

Американската певица Тейлър Суифт отмени три концерта във Виена заради заплаха за сигурността, съобщи Би Би Си. Те трябваше да се проведат на 8, 9 и 10 август, но след арести на двама души в Австрия, за които се твърди, че са подготвяли предполагаемо нападение, организаторите на концертите са решили да не се провеждат. Хората, които са закупили билети за..

публикувано на 08.08.24 в 11:05