Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шедьовърът "Бистришкита баби" - пример за местна общност, която пази традициите

Бистришките баби
Снимка: unesco-centerbg.org
На развитието на местните общности е посветена тази седмица в „Радиоприемница“ като част от програмата за общностно развитие към Българския фонд за жените, чийто партньор е Радио София. 

Бистришките баби и техните внучки заедно с ансамбъл „Бистрица“ е една от тези общности на локално ниво, чиято организация на развитие и характерност печели признание на световно ниво.

Бистришките баби“ са най-ярките представители на архаично женско шопско многогласно пеене, приемано от специалистите като една от най-ранните форми на вокално общуване между хората. Песните не са замлъквали през вековете до наши дни - в мир и войни, при раждане и смърт, в труд и веселие. Дъщери сменят майките си от поколение на поколение и така до днес. От група възрастни селски жени, представящи песните на своята общност по събори и фестивали през 40-те години на минали век, „Бистришките баби“ се превръщат в последните живи носители на традиционна култура. Днес сред тях има по млади жени с различни професии и начин на живот. Обединява ги огромната любов към песните и традициите, завещани от предците и топлата обич помежду им.

Бистришката традиционна полифония се превръща в обект на изследване на много специалисти в световен мащаб.През 2005 г. Бистришките баби са включени в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, а за да се съхрани и в бъдеще време връзката и обучението от човек на човек не трябва да бъдат прекъсвана, тъй като като пеенето дори не може да бъде нотирано или пък да се изучава от записи.

Това са „Бистришките баби и техните внучки“, а днес ни гостува една от тях - Здравка Джорева-Пенева.

Доколкото е възможно да съществува автентично изкуство, при нас то е съществува точно такова – каза в предаването Здравка Джорева-Пенева. – Ние сме самодейци, които съхраняват традицията като изкуство – пеене, пресъздаване на ритуали, но вече само на сцена. Донякъде се стремим това да бъде и част от живота ни. Знанието, което носим за традиции и ритуали, функционира вече съвсем ограничено.

Здравка Джорева-Пенева

Това е съвременен начин на живот на традицията, с който в Бистрица се гордеят – с нега местните хора са станали разпознаваеми за цял свят.

Здравка Пенева признава, че специалист би открил разлики в изпълненията от първите записи на бабите през 60-те години и днешните. Внучките – въпреки опита си в пеенето, отстъпват по богатство и съвършенство на бабите…

Тънкостите, спецификата не могат да се предадат с ноти, това може пълноценно да се осъществи единствено в живата среда на общността, топлата връзка между хората и поколенията, така се запалва обичта към корените…

Ролята на общността е изключително важна – както на жените, внучките, така и на хората в читалището и в самото село Бистрица - подчертава Здравка Пенева.
И изтъква, че и бистришките внучки вече имат свои последователи в лицето на по-млади изпълнители и пазители на традициите. Тя допълни, че изкуството им има нужда от осъвременяване и се радва при всяка проява на интерес от страна на професионални музиканти, особено когато се подхожда добронамерено с чисти ръце и мисли.

Чуйте разговора със Здравка Джорева-Пенева в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров: Не бива компютърът да отнема времето за пациентите

Председателят на Европейския съюз на общопрактикуващите лекари (UEMO) д-р Тиаго Вилануева (Португалия) ще бъде специален гост на 15-ата годишна Национална научнопрактическа конференция по Обща медицина , която ще се проведе на 3 октомври в кк. „Албена“. Гостът ще изнесе лекция, в която ще представи европейската асоциация и какво е „Да..

публикувано на 02.10.24 в 18:12
Походът за свобода ще се проведе в България за 10-а година

Походът на свободата е поход срещу експлоатацията и трафика на хора

Моника Николова от фондация "А21", радетел за права на хората в борбата с трафика на хора, разказа в предаването „Ритъмът на столицата“ за предстоящия  Поход на свободата, който ще се състои на 19 октомври . По думите ѝ, това е глобално събитие, което фондацията реализира вече 10 години. Той обединява хората от много държави и се провежда като..

публикувано на 02.10.24 в 17:40

Децата, записани в градина, се увеличават с близо 10% за две години

Децата, записани в детска градина, се увеличават с близо 10% през последните две години и достигат до 88% през учебната 2023/2024. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков , който даде начало на дейностите по проекта на МОН „Силен старт“. Финансиране по проекта ще получават 1500 градини и училища с предучилищни групи за..

публикувано на 02.10.24 в 16:34
Кадър от „Границите на Европа“

Документалният филм "Границите на Европа" изобличава лицемерието на Запада към работниците мигранти

Защо хора от Източна Европа са съгласни да си тръгнат от своята родина и да търсят по-добро заплащане на Запад при положение, че условията, в които живеят и работят там, могат да бъдат много сурови? Оправдани ли са рискът и изпитанията заради по-високото заплащане? Това е тема, която е актуална за България и други страни от години. По..

публикувано на 02.10.24 в 16:12

"Топлофикация-София" е в готовност за новия отоплителен сезон

От "Топлофикация-София" имат готовност да дадат начало на новия отоплителен сезон от началото на октомври, съобщават от дружеството. Според изискванията, за да започне масово включване на централното отопление, е необходимо да бъдат отчетени три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от 12 градуса и прогноза от НИМХ за трайно..

публикувано на 02.10.24 в 15:35

Състоянието на жената, скочила от 3-тия етаж при пожар в София, остава тежко

Жената, която заради пожар скочи от третия етаж на къща в центъра на София, е настанена в клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" в тежко състояние.  Това съобщиха за БНР от лечебното заведение. Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София Тя е с обширни изгаряния и през следващите дни, когато състоянието й бъде стабилизирано,..

публикувано на 02.10.24 в 15:16
Пламен Димитров

Пламен Димитров: От Близкия Изток сериозна заплаха е "оръжието на слабия"

В момента големият риск, свързан с конфликта в Близкия Изток, е обусловен от голямото неравновесие . Израел се окуражи от победите си и пристъпи към сухоземна акция. Очевидно е технологичното му превъзходство над "Хизбула". Рискът е именно в това - възможно е другата страна в конфликта да прибегне до оръжието на слабия – терористичните атаки . И..

публикувано на 02.10.24 в 15:15