Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелена" зона и два нови паркинга искат в кв. "Иван Вазов"

Живеещите в района искат от ЦГМ подобрение на инфраструктурата

Снимка: БГНЕС
Разширяване на "зелената" зона искат в кв. “Иван Вазов”, но не безусловно, а срещу изграждането на два нови паркинга от ЦГМ и инвестиции в тротоари и квартална инфраструктура.

"Разбира се, хората, които са склонни да се съгласят със “зелената зона”, не искат това да става бузесловно. Това става с изричната уговорка, че се очакват благоустройствени действия от страна на ЦГМ (ремонт на тротоарите, монтаж на антипаркинг елементи). Всички дейности, които ще подобрят инфраструктурата в района", казва кметът на район "Триадица" Димитър Божилов.

Според Божилов ще изискат от ЦГМ да бъде подобрена инфраструктурата в района и да бъдат изградени паркинги, които да бъдат използвани с винетни стикери, които хората по местоживеене имат право да получат. 

Вече има набелязани две места за новите паркинги. "Това са парцели, които са отредени за обществено ползване и паркинги по ОУП и ПУП, който засяга конкретното каре. Фокусирали сме се върху паркинг пространството, което се намира зад един ресторант на входа на "Южния парк" към бул. "Бяла черква" и бул. "Витоша", защото мястото традиционно е разпознаваемо от хората. Може да бъде изграден паркинг на едно или две нива", каза кметът на района. 

Божилов увери, че на Румяна Милова - временен изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност, е отпуснат бюджет от Столичната община още от миналата година, възлизащ на над 2 млн. лв., предвиден именно за изграждане на нови паркинг пространства за сметка на ЦГМ. 

Освен това хората от района настояват за удължено работно време на "зелената" зона и през почивните дни, заради струпване на много автомобили тогава. Милова е уверила, че ако това искане бъде включено в доклада на районния кмет, ще бъде разгледано и подложено на гласуване в комисиите на Столичния общински съвет. 

“Обществените нагласи преобладават в полза на това да се въведе режим за платено паркиране, тип “зелена" зона. Това е отдавна назряваща идея, която отлежава, сега заварвам процедура, която трябваше да бъде довършена и да се оформи по един законосъобразен начин. В рамките на двете обсъждания бяха изслушани много мнения “за” и “против”.

Някои от присъстващите на публичното обсъждане жители на квартала споделиха за поставянето на бариери в междублоковите пространства
„Междублоковите пространства са общинска публична собственост и там, където има поставени подобни съоръжения, те са абсолютно незаконни“, каза Божилов и увери, че с отдела по контрол на строителството в Общината и със съдействието на КАТ, всеки ден са на терен, издават предписания за премахването им и съответно ги демонтират, ако това не се случи.

Кметът на община „Триадица“ увери също, че зелените площи в квартала, които незаконно са превърнати в паркинги, ще бъдат възстановени. 
Какво решение ще бъде взето ще стане ясно през пролетта, когато изтича срокът, който от районната администрация и ЦГМ са си поставили. 
Чуйте цялото интервю с районния кмет Димитър Божилов в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 293 300 сигнала за онлайн престъпления над деца от началото на годината

Националният център за безопасен интернет отчита pекорден брой сигнали за онлайн престъпления над деца в цяла Европа. За периода януари-септември 2024 г.  са регистрирани над 293 300 сигнала за онлайн насилие над деца. Данните от обработените от Центъра сигнали бяха представени на пресконференция днес. Пред Радио София Антоанета Василева –..

публикувано на 11.10.24 в 17:29

България е сред водещите държави за развитие на бизнес, според доклад на Световната банка

Преди дни Световната банка представи годишната си класация за условията за развитие на бизнес в 50 страни от целия свят. Класирането е ново и е извършено на базата на три основни показателя – “качество на нормативната уредба", "ефективност на публичните услуги" и "оперативна ефективност". Докладът е озаглавен "Готовност за бизнес". Според..

публикувано на 11.10.24 в 16:07
Доц. Мирослав Богданов

Хората не разбират мащаба и съдържанието на рекламния дизайн

Рекламният дизайн е вид творчество за визуална информация, комуникация и реклама. Основна негова характеристика е, че изгражда условна реалност чрез краткотрайни във времето и мобилни в пространството визуални образи, носители на определени социални, културни, търговски и рекламни послания. Обект на рекламния дизайн са визуалните образи на..

публикувано на 11.10.24 в 15:44

Поне 14 жертви на урагана Милтън, милиони без ток, за някои "най-лошият сценарий" е избегнат

По данни на Вашингтон Пост най-малко 14 са загиналите след като ураганът Милтън удари Флорида рано в четвъртък българско време. Природното бедствие доведе до силни ветрове и наводнения. Стотици са били спасени като спасителните екипи продължават работа. Близо три милиона останаха без ток. Ураганът бе предшестван от серия торнада, довели до..

публикувано на 11.10.24 в 14:56

Радослава Боор призовава да не се страхуваме от изкуствения интелект, а да се гмурнем в дълбокото

Радослава Боор Даскалова завършва Националната художествена академия в София . От 2005 г. е член на Съюза на българските художници. Повече от 17 години работи като графичен дизайнер, илюстратор, уеб дизайнер и арт директор в България и в чужбина. В момента живее и работи в гр. Прага, Чехия. Не престава да работи за България и си сътрудничи с различни..

публикувано на 11.10.24 в 14:31
Стефан Прохоров

Стефан Прохоров: Свободният театър е силно граждански ориентиран

АСТ Фестивал за свободен театър , с подкрепата на IETM, световната мрежа за съвременни изпълнителски изкуства, работи за поетапното картографиране и видимост на свободните сцени в София . Тази година от Асоциация за свободен театър са поканили самите пространства да предложат своя програма, за да уловят и покажат разнообразието и неочакваната..

публикувано на 11.10.24 в 14:00
Редакторът Антон Биров

"Инстамозък" - как пристрастяването към дигиталните технолгии влияе на здравето ни

Живеем в един непознат свят, който изобщо не прилича на онзи, за който сме създадени. Мозъкът ни вижда опасности навсякъде, лесно се стресира и разсейва и не умее да върши няколко неща едновременно, въпреки че живеем в дигитален свят.  Това е темата в книгата “Инстамозък” на водещия експерт Андерш Хансен .         Авторът говори за различните начини,..

публикувано на 11.10.24 в 13:24