Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани поискаха втора дискусия за проектобюджета на Столичната община

Най-активни на обсъждането бяха хората квартали с липсваща или лоша инфраструктура и канализация

Кметът на София Йорданка Фандъкова не се появи на общественото обсъждане на проекта за бюджет на столицата за 2020 г., състояло се в сградата на Столичната община и преминало при огромен интерес и активност от страна на гражданите.

Присъстваха само заместниците ѝ, което накара гражданите да поискат втора дискусия, на която да дойде и тя и да отговаря на въпроси, съобщава в "Сега".

Към Фандъкова и ресорните кметове бяха оправени искания от почти всички райони за организиране на местни дебати, на които администрацията да се запознае в детайли с проблемите на отделните части на столицата. Индиректно на Фандъкова бяха зададени множество въпроси, свързани със забавени от години проекти, дадени и неизпълнени обещания и др.

Финансова децентрализация и повече независимост за районните кметове бе друго нещо, което жителите на София масово поискаха. За кметовете по места трябва да има повече пари, защото реално те знаят къде са проблемите, заявяваха хора от всички квартали.

"От осем внесени от мен проекти е одобрен само един. Искам жителите на "Слатина" да получат възможност да попитат г-жа Фандъкова каква е причината", призова районният кмет Георги Илиев, който е от опозиционната коалиция "Демократична България".

От район "Младост" попитаха защо 120-хилядният комплекс ще получи 1,05 млн. лева - по-малко пари от столичния зоопарк (1,22 млн.).

В дискусията не се изказа нито един районен кмет от управляващата партия.

Най-активни бяха хората от комплексите с липсваща инфраструктура и канализация и от кварталите и селата в покрайнините на града.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Общественото обсъждане на проектобюджета на Столичната община се излъчва онлайн

При голям интерес и с участие на граждани преминава общественото обсъждане на проектбюджета на София за тази година. Вече трети час в сградата на Столичната община заместниците на кмета Йорданка Фандъкова отговарят на въпросите на хората...

обновено на 16.01.20 в 21:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС решава дали да облекчи условията за референдуми

Депутатите решават дали да облекчат условията за провеждане на референдуми и дали да освободят председателя на Антикорупционната комисия Антон Славчев. Те ще изслушат и служебния вътрешен министър Атанас Илков. В дневния ред е включен и спорните..

публикувано на 19.09.24 в 08:13

Пожар във влака София-Варна, няма пострадали

Пожар е възникнал този следобед на гарата в Чирпан - в локомотива на влакова композиция, пътуваща по линията София - Варна. Сигналът е получен в 14:14 ч. Няма пострадали, има материални щети по локомотива.  Движението по линията беше спряно за около един..

публикувано на 18.09.24 в 18:25

Подготвят промени в наредбата за информация за имитиращите млечни продукти

Министерството на земеделието подготвя промени в наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните, като целта е да се въведат допълнителни изисквания при използването на имитиращи млечни продукти. Промените ще направят задължително..

публикувано на 18.09.24 в 13:59

Ден без загинали на пътя

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда за поредна година в рамките на Европейската седмица..

публикувано на 18.09.24 в 08:43

Тържествен водосвет и официална церемония по издигане на знамето на София

Православната църква почита днес светите великомъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Денят е и празник на столицата, който започна със специално заседание на Столичния общински съвет и приветствие от страна на кмета Васил Терзиев. Минути преди..

публикувано на 17.09.24 в 13:15

Честит празник, София!

Празникът на София, 17 септември, ще бъде отбелязан със събития на открито и закрито през целия ден. Със заповед на кмета Васил Терзиев денят е обявен за неучебен, но присъствен. Официалното честване на Деня на София ще започне с тържествена..

публикувано на 17.09.24 в 08:12

Почитаме светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Църквата почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и София и отдава почит на християнските добродетели, чиито имена носят те. Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим е живяла една благочестива жена, християнка. Тя се..

публикувано на 17.09.24 в 06:30