Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съзнание и знания за природата - залог за бъдещето на всички

Подготвени ли са да се справят с промените в климата младите хора? Какви са качествата и уменията, които е необходимо да развиват? Отговор на тези въпроси потърсихме в "Радиоприемница" инж. Николай Николов - учител по физика и астрономия в столичното 119-о средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" и преподавател в Нов български университет и Евгения Павлова, ученичка в 11-и клас.

Николай и Евгения са част от проекта "Зелено сътрудничество отвъд границите" на "Джуниър ачийвмънт", в който ученици от България и Норвегия развиват стартъп идеи за адресиране на промените в климата. Обучението по програмата започва в началото на втория учебен срок, като обхваща 20 български училища. Общо 20 преподаватели вече са подготвени за по-нататъшно участие в проекта, като те поддържат връзка помежду си в социалните мрежи и постоянно обменят информация и натрупан опит.

Развиването на предприемаческите умения е една от предпоставките за справяне с глобалните предизвикателства, част от които са и климатичните промени. Много важен фактор, обаче, е и придобитата култура в семейството, възпитанието, образованието, посочи инж. Николов. Самият той провокира учениците, на които преподава, с конкретни примери и инициативи, посветени на Деня на Земята, Международния ден на водата, Международния ден на Черно море и др.

Евгения Павлова отбеляза повишената си чувствителност към опазването на природата и съзнанието за въздействието ни върху околната среда. Най-простичкото нещо е, когато видим боклук на улицата, да се наведем да го приберем и да го изхвърлим на определеното за това място, припомни Евгения. Тя разказа интересен пример за рециклиране на стъклени бутилки чрез разтопяване на стъклото и превръщането им в чинии, които след това биват оцветявани.

Прави впечатление добрата подготовка на студентите в специалност "Екология и опазване на околната среда", тъй като този предмет е свързан и с химията, биологията и дори математиката. Те са готови да участват активно в изследвания, насочени към реакцията на климатичните промени. Николай Николов прогнозира още, че една от професиите, които ще се търсят много през следващите години, е учителската. Специалистите по екология също ще са много важни. Той даде пример, че дори в Италия вече е въведен предмет "Климат" в средното образование.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В миналото с бъдещето

Г-н Роберто Санторели за втория Международния форум "История и бъдеще" на 7 октомври в София, организирано от Конфиндустрия България. Тя е международно представителство на Конфиндустрия Италия, най-голямата европейска национална работодателска асоциация. В Конфедерацията членуват общо над 150 хиляди фирми, както производствени предприятия, така и от..

публикувано на 06.10.24 в 11:38
Борис Борисов, Сабрина Шуманова, г-жа Шуманова и Александър Русков

Училищните медии помагат да се усвоят новите знания

Междуучилищна телевизия в Сливница - какво се случва и кой я прави, както и за тракийското наследство около Сливница - в звуковия файл: "Всичко е интересно. Сами си монтираме. В началото професионални журналисти ни научиха как да правим съдържание, как да се позиционираме пред камера, как да държим микрофон. А и направихме Ден на Сърбия, после..

публикувано на 06.10.24 в 11:05
Теодора фон Ауерсперг и Надежда Цанова

Принцесата и пианистката

Принцеса Теодора фон Ауерсперг и пианистката Надежда Цанова за фондацията "Теодора фон Ауерсперг": "Израснала съм до 6 години в България, където съм родена, езикът ми остана от общуването с майка ми. Фондацията е международна. Ще използвам всякакви видове средства и връзки за Фондацията, съществуваме в Австрия от септември 2023, от 1 октомври сме..

публикувано на 06.10.24 в 10:33
Цветан Ангелов

Историята оживява: Цветан Ангелов

Писател, поет, драматург, останал в историята като автор на 60 произведения за деца, включително любимото на всички "Тихо се сипе първият сняг". Това е Цветан Ангелов. За него ни разказват една от дъщерите му, Мария Ангелова и внучката Ана Николова. В звуковото оформление се включва и правнука на Цветан Ангелов - както и трябва да бъде, като става дума за..

публикувано на 05.10.24 в 16:00

Софийски разкази - Кафене България

Легендите за кафенето се носят досега. Ценено е заради артистичния си дух. Да не се бърка с новото на Цар Освободител. На това място е атентатът срещу Стамболов, погрешка е убит вървящият с него Христо Белчев. Три години по-късно се открива кафенето, където години наред съжителстват "противници" като Вазов и кръга "Мисъл". Кои са останалите известни..

публикувано на 05.10.24 в 15:00
Коста и  Елена Цоневи

Адресите на любовта – Коста и Елена Цоневи

Актьорът Коста Цонев беше висок човек. Във всякакъв смисъл. И стърчеше над дребната злоба, смешните дрязги и незначителните драми, съпътстващи  театралния живот. Той беше Дон Кихот и Емил Боев, баща ми бояджията и конят Холстомер, гласът на отец Ередия в „Осъдени души“ и прототипът на Буров в „Жребият“. Красив, рус, талантлив, известен...

публикувано на 05.10.24 в 14:00
С Юлия Владимирова

Визуална поезия

10 издание на Синелибри - с Юлия Владимирова: "Винаги книгата създава по-широк хоризонт, но гледането на филм по книга може да ни впечатли - "Зорба гъркът" с танца на Антъни Куин. И "модната вечер" със "Закуска в Тифани" по случай 100-годишнината на Труман Капоти. Както и прожекцията на "Ребека" на Хичкок по случай неговата 125-а годишнина. Добавям и..

публикувано на 05.10.24 в 11:51