Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

И заетите могат да готвят

Времето около печката може да е приятно, ако планираме и го съпътстваме с друго удоволствие, обяснява Софи Йотова от "Foodie Boulevard"

Колко често ви се случва да се храните на ресторант? А смятали ли сте колко ви струва това удоволствие? В натовареното ежедневие много от нас си намират оправдание, за да не готвят вкъщи. Не защото не могат, а просто защото домашната храна е изместена като приоритет от по-забавни занимания като кино или пък концерт. А какво ще кажете, ако научите, че може да правите и двете неща с практично готвене. При него няма статични рецепти, фиксирани количества продукти или задължителни технологии на приготвяне.

Въпреки многобройните тв кулинарни предавания, съществуват причини да се отдалечим от готвенето като дейност. Например липсата на време ни принуждава да изтласкваме някои задължения или занимания от списъка с приоритети и готвенето е сред тях. Трябва обаче да не робуваме на клишетата, да се абстрахираме от мисълта, че приготвянето на храна е сложна и непременно времеемка дейност.

Човек трябва да разбере какво работи за него и да не мисли, че това, което прави, не е правилно, обяснява Софи Йотова от Foodie Boulevard. Разбира се, нужно е внимание и търпение, но е добре да не се преизпълваш с очаквания, подхранени от тв поп културата.

„Има начин да се храниш с лесно и практично приготвена храна, без да е скъпо и без да го чувстваш като бреме – убеждава Софи. И дава конкретни и приложими съвети:

1.  Планиране. То може да се прави в дни с малко повече време, но пък ползата се усеща през заетите.

2.  Може да се приготвят т.нар. заготовки, например неовкусено вариво за през делниците. Или да се нарежат зеленчуците. Тези ингредиенти на ястието могат да се комбинират като парченца Лего.

3.  Използвайте времето докато готвите - да слушате подкасти, лекции или аудиокниги, например.

Е, освен всичко друго, в разговора със Софи Йотова ще научите и рецепта (трябват ви само 10 мин.) за ястието омлетица – комбинация между пица и омлет. Мммм…

Чуйте разговора със Софи Йотова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Значителна облачност, с температура в София около 4°

Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, като временни разкъсвания ще има преди обяд над Западна България. На отделни места в Източна България и планинските райони ще превали съвсем слаб сняг, съобщиха от НИМХ. Ще духа до умерен, в източните райони и временно силен вятър от север-северозапад. Преобладаващите минимални температури ще..

публикувано на 05.02.25 в 07:35

"Форум", 04.02.25: Да говориш за еврото или да убеждаваш "За" еврото

Седмицата на "Форум" продължава с мненията на актуалните коментатори по следните теми: Правителство и опозиция – твърди различия и плаващи мнозинств а. Сформирането на редовния кабинет се прие от хората с въздишка и резерви и закономерно не се ползва с традиционния гратисен толеранс. На фона на протести в страни на Балканите, у нас – плахи и..

публикувано на 04.02.25 в 18:45

Дадоха старт на Националната кампания "Предай доброто!"

С дискусия за ползата от доброволчеството, регулиране на дейността, чрез приемането на Закон за насърчаване на доброволчеството, и споделяне на личен пример, бе даден старт на инициативата "Предай доброто!". Предстои да бъдат проведени и обучения сред млади хора в цялата страна, за да придобият нужните знания и умения, с които да бъдат в полза на..

публикувано на 04.02.25 в 18:19
Атанас Димитров

Хотелиерите и ресторантьорите настояват за запазване на диференцираната ставка на ДДС

Представители на бизнеса изложиха доводите си в Кюстендил срещу повишаване на косвения ДДС на заведенията за обществено хранене и развлечение. Според тях е време политиците да чуят гласа на местния бизнес. От бранша настояват за запазване на диференцираната ставка на ДДС. Според тях това е изключително важно за потребителите, за..

публикувано на 04.02.25 в 17:43
Сцена от комедията

Постановката "И верният отговор е..." на режисьора Мартин Каров и с музиката на Свилен Ноев тръгва из страната

Разговор за театър, музика и верни отговори с актрисата Луиза Григорова-Макариев , която е в главната роля на спектакъла “И верният отговор е…“ на режисьора Мартин Каров. Една изневяра, трима пламенни перничани, любим отбор и една мечта, събрани на едно място, с обещание за много смях и неочакван край . В главните герои Деси, Оги и Славка се..

публикувано на 04.02.25 в 17:05

Адв. Мария Петрова: Преди интервенция се информирайте кой ще я извърши

В цялата страна започнаха извънредни проверки за нерегламентирани медицински услуги в сферата на естетичната медицина, след зачестилите случаи на пострадали жени след поставяне на ботокс. Прокуратурата също се самосезира след медийните публикации за жени, потърсили медицинска помощ след козметична процедура, при която им е бил поставен..

публикувано на 04.02.25 в 16:47

Свами Тиртха: Ако сме удовлетворени от това, което имаме, липсва мотивация за промени

Пътеводител. Така издателите наричат сборника с 366 медитации, обединени под заглавието "Черната книга – медитации за всеки ден" . Всъщност книгата, поне корицата на български, не е черна. Авторът ѝ Свами Тиртха е индолог, роден с името Geza Racs през 1959 г. в Будапеща. В продължение на 15 години изнася лекции по санскрит и..

публикувано на 04.02.25 в 16:10