Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

И заетите могат да готвят

Времето около печката може да е приятно, ако планираме и го съпътстваме с друго удоволствие, обяснява Софи Йотова от "Foodie Boulevard"

Колко често ви се случва да се храните на ресторант? А смятали ли сте колко ви струва това удоволствие? В натовареното ежедневие много от нас си намират оправдание, за да не готвят вкъщи. Не защото не могат, а просто защото домашната храна е изместена като приоритет от по-забавни занимания като кино или пък концерт. А какво ще кажете, ако научите, че може да правите и двете неща с практично готвене. При него няма статични рецепти, фиксирани количества продукти или задължителни технологии на приготвяне.

Въпреки многобройните тв кулинарни предавания, съществуват причини да се отдалечим от готвенето като дейност. Например липсата на време ни принуждава да изтласкваме някои задължения или занимания от списъка с приоритети и готвенето е сред тях. Трябва обаче да не робуваме на клишетата, да се абстрахираме от мисълта, че приготвянето на храна е сложна и непременно времеемка дейност.

Човек трябва да разбере какво работи за него и да не мисли, че това, което прави, не е правилно, обяснява Софи Йотова от Foodie Boulevard. Разбира се, нужно е внимание и търпение, но е добре да не се преизпълваш с очаквания, подхранени от тв поп културата.

„Има начин да се храниш с лесно и практично приготвена храна, без да е скъпо и без да го чувстваш като бреме – убеждава Софи. И дава конкретни и приложими съвети:

1.  Планиране. То може да се прави в дни с малко повече време, но пък ползата се усеща през заетите.

2.  Може да се приготвят т.нар. заготовки, например неовкусено вариво за през делниците. Или да се нарежат зеленчуците. Тези ингредиенти на ястието могат да се комбинират като парченца Лего.

3.  Използвайте времето докато готвите - да слушате подкасти, лекции или аудиокниги, например.

Е, освен всичко друго, в разговора със Софи Йотова ще научите и рецепта (трябват ви само 10 мин.) за ястието омлетица – комбинация между пица и омлет. Мммм…

Чуйте разговора със Софи Йотова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три кампании в рамките на ежегодната акция "Зима"

От 1 ноември е в ход традиционната акция “Зима”, чиято цел е да повиши вниманието на водачите към подготовката на автомобилите за предстоящия зимен сезон.  С цел превенция над поведението на водачите и пешеходците при зимни условия ще се проведат три кампании.  Първата кампания е “С безопасно пътно превозно средство през зимата” и ще се проведе..

публикувано на 03.11.25 в 12:47
Екипът на представлението

Пиесата "Деветдесет" показва сложния обрат в отношенията между двама души в сблъсък между минало и настояще

Премиера на пиесата “Деветдесет“ от Джоана Мъри-Смит предстои в Младежки театър “Николай Бинев“. Представлението с режисьор Ивайло Христов ще има своите първи срещи с публиката на 6 и 7 ноември от 19.00 часа, на Камерна сцена. "Не за първи път се срещам с този автор, предишното представление, което направих на Джоана Мъри-Смит, беше пиесата..

публикувано на 03.11.25 в 12:29

НВИМ с изложба по повод 140-годишнината от Сръбско-българската война

През днешния ден в Националния военноисторически музей (НВИМ) министърът на отбраната Атанас Запрянов ще открие изложбата “Когато единението победи“ по повод 140-годишнината от Сръбско-българската война. “Изложбата “Когато единението победи” я правим по повод 140-годишнина от първата и победоносна война от новата българска история. Не случайно сме..

публикувано на 03.11.25 в 11:33

Истински истории за професията арт мениджър

Кръглата маса на тема  "Професия Арт Мениджър“, представя Центърът за творчески и социални практики в Червената къща. Там ще звучат истински истории, споделен опит и практически съвети от утвърдени арт мениджъри, работещи в различни културни направления – театър, музика, визуални изкуства, фестивали и др. "Говорейки за творческите дейности и за..

публикувано на 03.11.25 в 10:05
Кметът на район

Кметът на "Лозенец" иска нови хидроложки проучвания в южните квартали

Кметът на район "Лозенец" отхвърля обвиненията, че администрацията на района е извършила серия от нарушения, давайки разрешително за строеж в близост до река Драгалевска. Става въпрос за изграждането на подземен паркинг и няколко жилищни сгради. Според СО и главният архитект на София Богдана Панайотова, разрешението за строителство в район..

публикувано на 03.11.25 в 09:58
Новата църква на Кремиковския манастир

Патриарх Даниил ще освети новия храм в Кремиковския манастир

С Празнична патриаршеска служба ще бъде осветено северното крило и новият храм в Кремиковския манастир през днешния ден, в който православната църква чества тържественото обновяването на храма на св. Георги в Палестина (т.нар. зимен празник на св. Георги). Тържествата по повод освещаването на новия храм започнаха на 2 ноември с празнична вечерна..

публикувано на 03.11.25 в 08:45

Връчват литературните награди “Перото“

Престижните Литературни награди "Перото" на Националния дворец на културата ще бъдат връчени на официална церемония тази вечер. Тогава ще станат известни победителите в 5-те категории: детска литература, проза, дебют, поезия и превод от български на чужд език. Традиционно ще бъде присъдена и специална награда за цялостен принос.  Литературните награди..

публикувано на 03.11.25 в 07:37