Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МТСП отделя 45 млн. лева в подкрепа на възрастни и хора с увреждания

Общините ще могат да кандидатстват, за да получат финансиране за патронажна грижа

Министерството на труда и социалната политика отделя допълнително 45 млн. лева по ОП „Развитие на човешките ресурси“ в подкрепа на самотно живеещи възрастни и хора с увреждания. От днес общините ще могат да кандидатстват, за да получат финансиране за патронажна грижа, съобщиха от МТСП.

По проектите ще може да се наема персонал за предоставяне на услуги по домовете за справяне с извънредната ситуация. Наетите служители ще доставят хранителни продукти, лекарства и продукти от първа необходимост на нуждаещите се, които са закупени със средства на ползвателите.

Потребителите биха могли да получат съдействие и в заплащане на битовите им сметки или в заявяване и получаване на неотложни административни услуги. Общинският персонал ще бъде осигурен с лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати.

Всичките 156 общини, които вече изпълняват проекти по „Патронажна грижа“ и предоставят интегрирани здравно-социални услуги в дома, трябва да подадат искане за допълнително споразумение за определената в Условията за кандидатстване сума и минимален брой потребители. Останалите общини, както и районите на Столична община, могат да кандидатстват самостоятелно или в партньорство.

Условията за кандидатстване ще бъдат публикувани тук и в ИСУН 2020. Въпроси могат да се задават на patronaj-k3@mlsp.government.bg.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почит към кмета инж. Иван Иванов с изложба и кръгла маса в Столичната библиотека

Новата си фотодокументална изложба за най-успешния и най-дълго управлявал кмет на София до 1944 г. инж. Иван Иванов ще представи Столичната библиотека в Мраморното си фоайе на 16 септември от 17:00 ч. Експозицията „Призванието да бъдеш кмет“ се реализира в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ и показва оригинални архивни документи и..

публикувано на 12.09.24 в 19:09

КЕВР обсъжда поскъпване на водата в София с 20%

Водата в София да поскъпне с 20 процента от октомври - това предложение на "Софийска вода" ще бъде обсъдено в Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако предложението бъде прието ВиК услугата в столицата ще струва 3,52 лв. с ДДС. От регулатора твърдят, че новата цена ще бъде близо три пъти по-ниска от определената като социално поносима..

публикувано на 12.09.24 в 12:34

Изложба с историите на емблематични софийски къщи - в Централните хали

Изложбата "Истории зад фасадата" се открива днес (12 септември) в Централните хали, съобщават от Регионалния исторически музей - София (РИМ-София). Експозицията събира и изследва историите на емблематични къщи в центъра на София. „Водещ елемент е интересът на хората към културното наследство на столицата. Всички лични истории са..

публикувано на 12.09.24 в 12:31

Патриарх Даниил ще посети новостроящия се храм "Св. патриарх Евтимий Търновски" в кв. "Люлин"

Патриарх Даниил ще посети новостроящия се храм "Св. патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал "Люлин". В най-големия жилищен комплекс у нас има само един храм с много малки размери. По проект новият храм, ще бъде най-големият по площ в България през последните 35 години. По случай посещението на патриарх Даниил от 12.00 ч. на обяд е..

публикувано на 12.09.24 в 11:15

МОН връчва "Национална диплома" на гимназисти – пълни отличници

Министерството на образованието и науката ще връчи почетните отличия "Национална диплома" на гимназисти с пълни шестици по всички предмети. В номинациите участват и ученици с пълни шестици на държавните зрелостни изпити и класирани на водещи места в различни олимпиади. На награждаването ще присъстват служебният премиер Димитър Главчев,..

публикувано на 12.09.24 в 08:25

Осигуряват допълнителен транспорт за концерта на Андреа Бочели в София

Във връзка с концерта на световно известния оперен певец Андреа Бочели в София на Националния стадион "Васил Левски" , от Столичната община съобщават, че се въвежда организация на градския транспорт, като се осигурява намален интервал на движение. С цел гражданите да могат спокойно да се придвижат, метрото и част от автобусните и трамвайните..

публикувано на 11.09.24 в 15:20

Автоинструктори се готвят за протести

Седем браншови организации, обучаващи бъдещи шофьори, готвят протест в края на месеца. Причината са обнародваните във вторник в Държавен вестник промени в две наредби, засягащи условията при обучението. Инструкторите са против определянето на 4 опита за вземане на книжка в рамките на 6 месеца. Както и срещу проблемите, които новата..

публикувано на 11.09.24 в 14:12