В желанието си да намалим честите ходения до магазина в ситуация на извънредно положение, мнозина от нас се (пре)запасяват с хранителни продукти. Купувайки големи количества плодове, зеленчуци и други храни с по-кратък срок на годност, се случва те да се развалят и да се наложи да ги изхвърлим.
Има известна логика да купим малко повече от обичайното количество, защото не можем да ходим толкова често, но това да става без паника, а – разумно. Това обяснява Драгомира Раева – консултант по проект „Твоята храна“.
Тя съветва още преди да излезем, да проверим с каква храна разполагаме вкъщи и да си набележим от какво имаме нужда, дори да си направим списък. По този начин не само спестяваме време за престой в магазина, но и не правим излишни, спонтанни покупки.
За да пазаруваме икономично Драгомира Раева припомни някои малки трикове – например да не взимаме количка, а кошница, както и да не ходим гладни в магазина, защото тогава сме склонни да харчим повече.
„Възползвайте се от промоциите и разпродажбите само ако знаете как де използвате продуктите без да се развалят“
За да не се превърне в отпадък, закупената храна трябва да се съхранява правилно. Това е въпрос и на отговорност.
Някои хора практикуват нещо, което е добро като модел. Един път в седмицата правят храна с останалите по малко продукти от предишни готвения, например паста или пица. Така самият хладилник се поизпразва и същевременно храната се използва максимално, разказва още Драгомира Раева.
За правилното съхраняване на хранителните продукти обаче трябва да знаем, че някои от плодовете и зеленчуците например „не се обичат“ и затова е по-добре да не ги „срещаме“, да не са в близост.
Друга тънкост, която Драгомира Раева подчертава, е да знаем кои продукти са за хладилника – и в коя негова част в зависимост от нежната температурата.
Обикновено най-горе се поставят плодове, сосове, туршии, готвени храни.
На средната полица – яйца в картонени кори, студени мезета.
Долу е подходящо за месо, риба, пиле, мляко и млечни продукти.
В кутиите най-долу – зеленчуци и подправки.
На вратата на хладилника е добре да се съхраняват напитките, яйцата и маслото.
Някои хора са забелязали, че във фризера може да се поставят храни, които „хващат мушици“ – например боб, варива, брашно, ядки, които гранясват - орехи.
Не бива да се поставят в хладилника картофи, краставици, зелен фасул, лук, банани.
Охлаждащият шкаф е гостоприемен за броколи, зеле, моркови, карфиол, ябълки, тъмнолистни зеленчуци - спанак, лапад, праз, марули.
С Драгомира Раева разговаря Петя Зунгорлиева.
Невена Николова и Данаил Конов са имена от екипа на радио София - той идва от Враца в София в 2015, тя идва от радио Шумен. Още за техния път към и в радиото - в звуковия файл: Може ли по обява да намериш призвание и има ли значение какво казват родителите? Кои са най-сладките позиции, каква е разликата между новинар и водещ, както и репортер -..
Гостува ни актрисата Маргарита Костова. Надежда Герова разговаря с нея относно призванието актьор и всичко, което заобикаля един човек на изкуството. За работата на актрисата в куклени и драматични постановки и как предава занията си на деца и младежи нека чуем повече сега.
Какви са предизвикателствата пред младите хора в България? Каква е ролята на активните граждани за преодоляване на разделението в обществото? По темата ни гостува Мирослав Цеков, председател на Форум гражданско участие: "Отвореното ни писмо до НС бе провокирано от насочени срещу НПО призиви от политически сили в НС. Това е откровена заплаха и опит..
Албена Димитрова от Американския Университет в Благоевград представя състезанието по социално предприемачество "Станция Иновация": "Аз съм втори семестър в първи курс, следвам два бакалавъра. Клубът ни за по-добро общество организира благотворителни базари и в "Станция Иновация" парите също ще отидат при лица в неравностойно положение. То се..
В месеца на любовта търсим формулата за здрава връзка в примерите около нас. Книгите събират ли хората? Събеседници: Темз Арабаджиева и Антон Биров: "Вчера вечерта много исках да затворя вратата и да си чета книга. Любовта не е един конкретен ден. Нямам нищо против празника, стига малките прояви на любов да не са само един ден. Същото е с..
Как интересът на децата към книгите оформя читателските нагласи в бъдеще и какво има и трябва да има в списъка с книги до 12 клас? Събеседникът ни Борис Илиев е учител по български език и литература в Националната природоматематическа гимназия (НПМГ) „Акад. Любомир Чакалов“, която завършва като ученик: "Моите ученици много обичат да четат, но..
Разговорите са с Еди Емирян - един от стожерите на "Хоризонт" и с Милен Димитров - редактор в Дирекция “Дигитални програми”, направление “Интернет портал” на Българското национално радио. Също така Милен работи към Златния фонд на Радиото. И, разбира се, по-младите от нас го познаваме, като постоянен лектор в БНР Академията, създадена с методическа и..