Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Съвети за разумно пазаруване и правилно съхранение на храната

Снимка: Архив

В желанието си да намалим честите ходения до магазина в ситуация на извънредно положение, мнозина от нас се (пре)запасяват с хранителни продукти. Купувайки големи количества плодове, зеленчуци и други храни с по-кратък срок на годност, се случва те да се развалят и да се наложи да ги изхвърлим.

Има известна логика да купим малко повече от обичайното количество, защото не можем да ходим толкова често, но това да става без паника, а – разумно. Това обяснява Драгомира Раева – консултант по проект „Твоята храна“.

Тя съветва още преди да излезем, да проверим с каква храна разполагаме вкъщи и да си набележим от какво имаме нужда, дори да си направим списък. По този начин не само спестяваме време за престой в магазина, но и не правим излишни, спонтанни покупки.

За да пазаруваме икономично Драгомира Раева припомни някои малки трикове – например да не взимаме количка, а кошница, както и да не ходим гладни в магазина, защото тогава сме склонни да харчим повече.

„Възползвайте се от промоциите и разпродажбите само ако знаете как де използвате продуктите без да се развалят“

За да не се превърне в отпадък, закупената храна трябва да се съхранява правилно. Това е въпрос и на отговорност.

Някои хора практикуват нещо, което е добро като модел. Един път в седмицата правят храна с останалите по малко продукти от предишни готвения, например паста или пица. Така самият хладилник се поизпразва и същевременно храната се използва максимално, разказва още Драгомира Раева.

За правилното съхраняване на хранителните продукти обаче трябва да знаем, че някои от плодовете и зеленчуците например „не се обичат“ и затова е по-добре да не ги „срещаме“, да не са в близост.

Друга тънкост, която Драгомира Раева подчертава, е да знаем кои продукти са за хладилника – и в коя негова част в зависимост от нежната температурата.

Обикновено най-горе се поставят плодове, сосове, туршии, готвени храни.

На средната полица – яйца в картонени кори, студени мезета.

Долу е подходящо за месо, риба, пиле, мляко и млечни продукти.

В кутиите най-долу – зеленчуци и подправки.

На вратата на хладилника е добре да се съхраняват напитките, яйцата и маслото.

Някои хора са забелязали, че във фризера може да се поставят храни, които „хващат мушици“ – например боб, варива, брашно, ядки, които гранясват - орехи.

Не бива да се поставят в хладилника картофи, краставици, зелен фасул, лук, банани.

Охлаждащият шкаф е гостоприемен за броколи, зеле, моркови, карфиол, ябълки, тъмнолистни зеленчуци - спанак, лапад, праз, марули.

С Драгомира Раева разговаря Петя Зунгорлиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проект на НБКМ от 1941 г.

Софийски разкази - ул. Шипка

Днешната ни радиоразходка е по ул. Шипка: Една от интересните и артистични улици. Коя е обаче градинката, от която започва разходката и защо? Кога е прокарана и променяло ли се е името ѝ? Впускаме се в историята на Държавното рисувално училище - НХА. Народната библиотека също има интересна съдба и защо не е реализиран цялостния ѝ проект (вижте..

публикувано на 23.08.25 в 16:00
професор Рафаил Попов

Историята оживява - професор Рафаил Попов

Кой е професор Рафаил Попов и защо е част от рубриката ни "Историята оживява"? Той е един от първите археолози, палеонтолози и спелеолози. Разговорът ни е с Евгени Коев - спелеолог и изследовател: "Професор Рафаил Попов е помнен като един от бащите и на археологията, и на спелеологията, нищо че последната не е във фокуса на обществения интерес...

публикувано на 23.08.25 в 15:00
С Матидла като годеници

Адресите на любовта - инж. Иван Иванов

В последните години паметта за най-добрия и най-дълго управлявалия столичен кмет инж. Иван Иванов се възражда, но много малко се знае за личния му живот. Докато учи в Политехниката в Мюнхен той среща двете си големи любови за цял живот - хидроинженерството и Матилда Хинце. Двамата се запознават на концерт с класическа музика в театър..

публикувано на 23.08.25 в 14:00
С Емил Спахийски

Тези, които си тръгват преди да са ни напуснали

Българският филм " Денят, в който тя ще се роди " е включен в официалната селекция на Международния фестивал на късометражното кино в Корча, Албания. Сценарият е на журналиста Емил Спахийски и румънския режисьор Богдан Мурешану, чийто последен филм "Новата година, която така и не дойде" е селектиран в състезателната секция "Хоризонти" на..

публикувано на 23.08.25 в 11:49

Серенисима и поредната ѝ Мостра

На 27 август започва едно от най-чаканите събития в света на киното - фестивалът във Венеция . Това е неговото 82 издание. Създаден през 1932 година, той е най-старият кинофестивал в света и един от трите най-престижни, наред с Кинофестивала в Кан и Берлинския международен кинофестивал. Провежда се в края на август и началото на септември на остров..

публикувано на 23.08.25 в 10:42

Ангел Джоргов, кмет на Самоков: "Стимулираме туризма целогодишно"

"Ретро изложение Самоков" се появява в календара с авто събитията на България. Тази година, на 23 август, ще бъде неговото първо издание, като централния площад в града ще домакинства проявата. Участието е от отворен тип, без предварителни записвания и на площада ще се допускат участници с ретро автомобили и мотори до изчерпване на местата. Веднага..

публикувано на 23.08.25 в 10:12
Мартин Джокин (на преден план)

Основните правила за безопасност при излизане или преход в планината

Подготовката за излет в планината не трябва да се подценява. Тя винаги трябва да е адекватна и сериозна, независимо дали човек се е запътил на кратък преход - да речем еднодневна разходка, или преход за няколко дни.  Това изтъкна пред БНР-Радио София началникът на отряда на Планинската спасителна служба в Дупница Мартин Джокин ,..

публикувано на 22.08.25 в 17:25