Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Козунакът и тайните на приготвянето му

Снимка: Община Белоградчик
Великден идва с уханието на козунаци, както и боядисани в червено яйца. Козунакът е традиционно хлебно изделие, което се налага на празничната ни трапеза доста късно - през 19 век . Дотогава са се месили други видове празнични хлябове - колак, кравай и други подобни хлебни изделия.

Историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цялаЕвропа. Произвежда се в много страни с различни форми, рецептури и наименования. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич, а в Италия - панетоне.

В българската традиция се приема, че да се замеси козунак е свещено действие и ритуал. Във всяка къща на Великден трябва да замирише на ароматен пресен козунак.

В наше време козунакът вече не е само религиозен символ, а се е превърнал в хранителен продукт, вид тестен сладкиш, който може да се намери по магазините през цялата година. От козуначеното тесто се приготвят и други видове сладкиши като рула и кифли.

Козунаците са обикновени и фруктови, към които се добавят стафиди, озахарени портокалови корички и плодове.Но това са видовете от старите рецептурници от миналия век (1960г.-1970г.) 

Сегашните производители обогатяват регистъра на произвежданите храни, като изработват и козунаци с друг вид плънки. Например шоколад, орехова плънка, локум, бадеми и др. Често към тестото се добавят различни видове орехови ядки, стафиди, настъргана лимонова кора, локум, а за рулата се добавя мармалад .

Какви козунаци предпочитат българите, класически или модерни, и кои са тънкостите на най-добри козунак - чуйте съветите на Станка Захариева, старши учител в Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Соларните панели - едно от най-ефективните решения за използване на слънчевата енергия

Соларните панели са на фокус в следващото издание на рубриката "Мисли в зелено", която се осъществява между Радио София и Сдружение "Соларна академия - България". Възобновяемите енергийни източници играят все по-голяма роля в домакинствата, осигурявайки устойчиви и енергийно ефективни решения за ежедневието. С нарастващата нужда от намаляване..

публикувано на 13.02.25 в 15:26

И четирите нощни транспортни линии ще продължат да возят софиянци

Нощният транспорт в София остава. Предложението за спиране на част от линиите не събра необходимото мнозинство от 31 гласа в Столичния общински съвет  (СОС). Общинските съветници в София прегласуваха днес спирането на две от нощните линии на градския транспорт. Решението беше взето с мнозинство на 16 януари - по предложение на общинските..

публикувано на 13.02.25 в 15:08

Изложба в Археологическия музей показва най-доброто от сезон 2024

На 14 февруари се открива 18-тата Национална изложба "Българска археология 2024", която представя най-добрите постижения на българските археолози през изтеклата година. Изложбата и каталогът към нея проследява най-интересните събития през изминалия археологически сезон. “Това, което може да се види са многобройни находки от най-различни..

публикувано на 13.02.25 в 14:37

СБХ с изложба, в памет на художничката Татяна Антонова

Тази вечер в галерията на Съюза на българските художници се открива изложба, в памет на художничката Татяна Антонова, с графики, принтове, инсталации и други творби, част от които не са излагани пред публика досега. “Моето семейство реши, че е време да се покажат творбите на майка ми, защото тя беше любопитен творец, с доста синкретични творби - в..

публикувано на 13.02.25 в 14:15

Има ли отлив на пазаруващи в магазините в София?

4 организации обявиха бойкот на търговските вериги в страната заради високите цени на хранителните стоки. В един от престижните южни квартали на София по-малко хора са в търговските вериги, малко по-малко автомобили на паркингите виждаме днес, но в никакъв случай магазините не са празни. Една от големите търговски вериги обяви големи..

публикувано на 13.02.25 в 13:35

"Космическа лира" - вълнуващо приключение в света на електронната музика

Чуйте повече в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл .

публикувано на 13.02.25 в 13:09

Създадоха награда за литературен превод на името на Виктор Пасков

Мари Врина-Николов и Къща за литература и превод – София, в партньорство с Магистърскапрограма "Преводач-редактор“ на Софийския университет, създават наградата за литературен превод "Виктор Пасков“. Целта е да бъдат отличени текстовете, които показват отлично владеене на българския език във всичките му изразни способности. В конкурса могат да..

публикувано на 13.02.25 в 12:26