Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Козунакът и тайните на приготвянето му

Снимка: Община Белоградчик
Великден идва с уханието на козунаци, както и боядисани в червено яйца. Козунакът е традиционно хлебно изделие, което се налага на празничната ни трапеза доста късно - през 19 век . Дотогава са се месили други видове празнични хлябове - колак, кравай и други подобни хлебни изделия.

Историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цялаЕвропа. Произвежда се в много страни с различни форми, рецептури и наименования. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич, а в Италия - панетоне.

В българската традиция се приема, че да се замеси козунак е свещено действие и ритуал. Във всяка къща на Великден трябва да замирише на ароматен пресен козунак.

В наше време козунакът вече не е само религиозен символ, а се е превърнал в хранителен продукт, вид тестен сладкиш, който може да се намери по магазините през цялата година. От козуначеното тесто се приготвят и други видове сладкиши като рула и кифли.

Козунаците са обикновени и фруктови, към които се добавят стафиди, озахарени портокалови корички и плодове.Но това са видовете от старите рецептурници от миналия век (1960г.-1970г.) 

Сегашните производители обогатяват регистъра на произвежданите храни, като изработват и козунаци с друг вид плънки. Например шоколад, орехова плънка, локум, бадеми и др. Често към тестото се добавят различни видове орехови ядки, стафиди, настъргана лимонова кора, локум, а за рулата се добавя мармалад .

Какви козунаци предпочитат българите, класически или модерни, и кои са тънкостите на най-добри козунак - чуйте съветите на Станка Захариева, старши учител в Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.10.25: Бюджет 2026 – прогнози и очаквания

Във вторник, темите от деня в предаването "Форум“, коментира Милен Керемедчиев - дипломат, бивш заместник-министър на икономиката и на външните работи. Заедно с водещия Лъчезар Христов, се спряха на следните теми: - Бюджет 2026 – прогнозите и очакванията - Провалената среща Тръмп-Путин в Будапеща - Американските санкции над "Лукойл" и "Роснефт" -..

публикувано на 28.10.25 в 18:41

Приемната грижа лекува "счупеното" детство

Половината приемни деца са ставали обект на клюки в квартала, а 57% от приемните деца са третирани като "различни" в училище. Това сочат данните на Националната асоциация за приемна грижа, която проведе първото по рода си национално непредставително проучване за отношението към децата в приемна грижа през погледа на техните приемни родители...

публикувано на 28.10.25 в 17:25
Або представи новата си книга

Романът "Неадекватните" на Або - призив за размисъл и действие в образователната система

Або е писател, редактор и преводач, живял на четири континента, в много градове, учил и преподавал във Великобритания. След престой в Перу като студент, той пише дебютния си пътепис “Поводи за връщане“. Освен това, превежда произведения на световни автори като Джордж Оруел и Брайън Кокс, като така допринася за диалога между културите. Неговата..

публикувано на 28.10.25 в 17:07

Една четвърт от българите успяват да спестяват

Една четвърт (25%) от българите спестяват, като за една година броят на спестяващите граждани се е увеличил с над 170 хил. души – това показва проучване на "Тренд" за навиците ни на спестяване, по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика. Най-много спестяваме за спешни случаи и инциденти - 64% от запитаните са отговорили така. Близо..

публикувано на 28.10.25 в 16:12
Зорница Христова - писател и организатор

Първо издание на "Философски закуски за възрастни" ще се проведе във Френския културен институт

Първо издание на инициативата Философска закуска за възрастни, на тема "Страхът на родителите "  ще се проведе на 30-ти октомври във Френския културен институт. Френската поредица “Философски закуски“ е на детската писателка Брижит Лабе и двама преподаватели в Сорбоната. Т я е предназначена за деца в начална училищна и..

публикувано на 28.10.25 в 15:47

Павлина Илиева: Заради спрените екскурзии до Русия, загубите за бранша ще бъдат сериозни

Европейските санкции срещу Русия и Беларус достигнаха организирания туризъм. С 19-ия пакет от ограничителни мерки, ЕС наложи пълна забрана на туроператорите да предоставят всякакви търговски услуги за пътувания до тези две страни. Това включва не само пакети, но и спомагателни услуги като визова помощ или продажба на билети, а наказанията за..

публикувано на 28.10.25 в 15:16
Емилия Донкова и кметът на Район

В премиерна прожекция ще бъде показан филмът "Хазарт" от поредицата "В капана на зависимостта"

Днес ще бъде показан третият филм от късометражната поредица "В капана на зависимостта". След филмите "Дрога" и "Агресия", посветени на превенцията и противодействието на значими социални проблеми, с премиерна прожекция в Сити Марк Арт Център ще можем да видим филма "Хазарт". Филмовият проект е част от инициативите на МКБППМН-СО Район..

публикувано на 28.10.25 в 14:28