Основната причина, поради която мнозина неусетно преяждат, докато са вкъщи, е прекалената достъпност на хладилника. Когато работим извън дома си, ситуацията е различна - хладилникът не е толкова близо и ако има закуски, тогава като правило контролираме броя на храненията си.
Това коментира клиничният психолог, специалист по корекция на хранителното поведение Варвара Зародина, цитирана от БГНЕС.
Според специалиста ключът е да развием съзнателно отношение към храната.
"Ако си записвате какво сте яли, ще сте по критични в оценката. Понякога изглежда, че не сте яли нищо, а продължавате да трупате килограми. Но ако си запишете, ще видите, че това изобщо не е така. Някъде ще се появи парче сирене, някъде половин парче сладкиш или баница, споделили сте с детето солети или чипс и т.н. Ще видите, че в един момент се натрупват доста неща”, казва диетологът.
Тя съветва да си правим график на хранене: какво ще ядем за закуска, обяд и вечеря, така ще елиминираме „незабележимите” междинни закуски.
„Препоръчително е да премахнете от погледа си всички бисквитки и дребни сладкиши, разпръснати около вазите и по рафтовете в жилището ви, така че да не са винаги в полезрението и зоната за достъп “, съветва експертът.
Добър начин е да правите нещо с ръцете си.
"По време на изолационния период ръцете ви се занимават с клавиатурата или с дистанционното на телевизора. Ако са свободни, храната ги привлича. Вместо това може да рисувате, четете, правите гимнастика, редите пъзел или да плетете на една кука" - смята Зародина.
"Най-вредни са сладките малки закуски: бисквитки, ядки, сушени плодове. Няма нищо лошо в самия сушен плод, просто го заменете с пресен. Пийте чай и кафе без захар. Преяждането с нездравословни закуски започва от магазина, добави експертът. Най-хубавото е просто да спрете да ги купувате и да ги замените с нещо полезно.

Цветелина Заркин, общински съветник в София и част от българската делегация в Европейския комитет на регионите ни представя два ключови европейски форума, които ще обединят представители на институции и местни власти от цяла Европа: " Комитетът на регионите представя позициите на местните власти, които сме най-близко до гражданите. Трябва да имаме..
Lampa Inc е група от Шумен, която вече е в студиото и се представят един по един с инструментите си. В края на 90-те се запознават в едно заведение, което се казва "Лампа": "В Шумен всичко сами си правим - студио, албуми. Имаме много активни групи за такъв град. За нас бе ясно какво искаме - да правим авторска музика в България. Има разлика в..
Идеята за проекта „Глас: Симфонична интерпретация на българска музика“ е на Джеордже Денис Арделян, потомък на банатски българи. Неговите оркестрови обработки и авторски композиции са вдъхновени от известни любими български народни песни като „Ах, къде е мойто либе“, „Лудо младо“, „Македонско девойче“, „Лиляно моме“, „Море сокол пие“, „Брала..
Радиоразходката днес е посветена на последните месеци на Яворов - малко след смъртта на Лора Каравелова и вторият успешен опит за самоубийство. Началото на края е в дома на сем.Тихови в края на 1913 г. Сградата сега не съществува. Освен спомените на Яворов, цитираме в-к "Утро" и в-к "Мир". Убийство или самоубийство? Всеки вестник споделя история -..
В Деня на будителите, но и на журналистиката, обръщаме внимание на списание "Любословие" и неговия издател - Константин Фотинов. Славейко Докузов от Историческия музей в Самоков е наш събеседник и един от съставителите на изложбата, посветена на 240-та годишнина от рождението на Константин Фотинов: На откриването, директорът на музея казва, че "не е..
Името на първата българска дипломирана лекарка и една от най-големите дарителки от началото на ХХ век тъне в незаслужено забвение. Освен в родното ѝ Габрово, където окръжната болница носи нейното име. А д-р Тота Венкова Чехларова се посвещава на бедните и на страдащите, за да потисне травмата от трагично завършила любов. За споделените ѝ..
Бояна Гяурова и Марта Москова в аванс ни представят Международният форум за графичен дизайн "Мелба дизайн" - очаквайте ни на 8 на живо от там: "Всяка година фестивалът расте. Основният фокус е лекционният симпозиум със 7 дизайнера от Европа. Винаги да има от всичко за всеки. Куратори, организатори на подобни събития. На 6 откриваме изложбата..