Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на туризма с подробни указания за хотелите и ресторантите

Снимка: БГНЕС

Министерството на туризма публикува проект за подробни указания за функциониране на местата за настаняване и заведения за хранене и развлечения след отмяна на извънредното положение в Република България. Те са утвърдени от министъра на туризма Николина Ангелкова и одобрени от Министерството на здравеопазването.

Мерките, предложени в текста, са свързани с дейността на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, прилежащи към тях или самостоятелни, които имат открити площи (тераси, градини и др. такива пространства). Като се има предвид, че туристическите обекти са различни по своето териториално местоположение, предназначение, функции, дизайн, експлоатация и управление, адаптациите следва да се правят индивидуално, но така, че да съответстват на този документ.

Сред общите правила се посочва, че ще се спазва физическа дистанция от минимум 1,5 м между хората. Трябва да се поставят дозатори с дезинфектанти, достъпни за гостите и служителите в различните помещения и по-специално на входовете, в зоната на рецепцията, на входа на асансьорите, на входа на откритите площи за хранене и развлечения и в преддверието към санитарните възли, зоната с открит басейн и т.н.

В лоби пространствата местата за сядане трябва да са на най-малко 1,5 м едно от друго. Групиране на гостите във фоайето не се допуска. Те ще трябва да спазват дистанция при регистриране или напускане на обекта. Ползването на асансьорите се ограничава до минимален брой лица.

Изхранването на посетителите ще се осъществява само в откритите части на ресторантите в хотела или на заведенията за хранене и развлечения. Допустимо е ползване на бюфет, но само ако храната е подредена зад прозрачна преграда и предоставянето й се осъществява от служител с маска и ръкавици. Не се разрешава самообслужване и пряк контакт на гостите с храната.

Разполагането на масите с места на открито ще става по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1.5 м между тях и за не повече от 4 лица на маса.

Според указанията е разрешено ползването на басейни като самостоятелни обекти, без прилежащи други съоръжения за СПА процедури и развлечения. Персоналът, обслужващ басейна, съблюдава спазването на правилата за безопасност и физическа дистанция между посетителите и осигурява стационарен дезинфекционен дозатор в зоната около басейна.

В балнео-, СПА и другите аналогични центрове, прилежащи към местата за настаняване или самостоятелните, ще работят само басейните, включително и с минерална вода, при стриктно спазване на санитарно-хигиенните норми. Възможност за пълно функциониране на тези обекти ще има след промяна на заповедта на министъра на здравеопазването според епидемичната обстановка.

Местата за настаняване трябва да разполагат с помещение за изолация при необходимост, като се посочва, че не се карантинират обектите. Указанията ще подлежат на развитие според промяната на антиепидемичните мерки и други обстоятелства, свързани с разпространението на COVID-19 в страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици..

публикувано на 04.10.24 в 08:11

Подпомагат столичния градски транспорт със заем от 15 млн. лева

С 15 милиона лева заем ще бъдат подпомогнати общинските дружества за авто и електротранспорт в София. Около тази сума се обединиха общинските съветници, които с 52 гласа "за" подкрепиха предложението на кмета Васил Терзиев: "Това, което направихме, е, че със съгласие между всички групи е да увеличим средствата от 6 на 15 милиона, за да може да работим..

публикувано на 03.10.24 в 16:27

Питайте ме! - кани кметът на столичния район "Изгрев" Делян Георгиев

Кога ще се въведе "Зелена зона" в кв. "Изток"? Това е един от първите въпроси, които жители на район "Изгрев" задават на кмета си д-р Делян Георгиев. Той е обявил възможност за задаване на въпроси по повод новата регулярна рубрика на общинската администрация "Попитай кмета", в която утре от 11 ч. районният кмет ще отговаря на живо във..

публикувано на 03.10.24 в 14:52

В СОС: Не 6, а 18 млн. лв. трябват за столичния градски транспорт

Малко над 18 млн. лв. ще бъдат отпуснати на столичните авто- и електотранспорт, с които дружествата да функционират безпроблемно до следващата актуализация на бюджета. Това решиха столичните общински съветници на съвместно заседание на ресорните комисии по транспорт, икономика и по финанси. То се проведе в началото на днешната..

публикувано на 03.10.24 в 11:45

Започва есенната кампания "Капачки за бъдеще"

От 5 до 18 октомври в страната ще се проведе есенната кампания "Капачки за бъдеще". Инициативата в София ще се проведе на 06.10.2024 г. (неделя) на пл. "Ал. Батенберг", от 09.00 до 16.00 часа. Ще се събират пластмасови капачки, алуминиеви кенчета и пластмасови прозрачни бутилки. "Капачки за бъдеще" стартира през октомври 2017 г., с цел да бъдат..

публикувано на 03.10.24 в 11:04

И район "Младост" в автоматизираната система за сметоизвозване

Подмяната на старите контейнери с нова автоматизирана система продължава, съобщиха от Столичния инспекторат. В ж.к. „Младост-3“ се поставят нови контейнери, тип NORD. Автоматизираната система за сметосъбиране до момента е въведена в районите „Искър“, „Връбница“ „Студентски“, „Възраждане“ и в ж.к. „Младост-4“.  Новите контейнери заемат..

публикувано на 03.10.24 в 09:48

СОС решава за отпускане на 5 млн. лв. за автотранспорта и 1 милион - за електротранспорта на София

На извънредно заседание днес столичните общински съветници ще разглеждат предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 милиона лева за транспорта в София. В доклада подробно се описват причините за натрупаните задължение на двата наземни транспортни оператора – Столичния автотранспорт и Столичния електротранспорт. Една от..

публикувано на 03.10.24 в 07:42