Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Смълчан читателски клуб" обединява любовта към вкусната храна и четенето

Снимка: Деси Иванова
Две дами обединяват любовта си към вкусната храна и четенето в проекта "Смълчан читателски клуб". Създателките Деси Иванова и Пролет Трифонова са познати от проекта Trouble Bakers.

След кратка пауза, заради пандемията от Covid-19, те отново събират желаещи да участват в техния проект. Това ще се случи на 3 юни от 19.00 часа, в Южния парк.

За България идеята е на двете жени, но в световен мащаб идеята е на една французойка, която иска да чете интересни книги, но не задължителните за типичните читателски клубове, така решава да направи “Смълчан читателски клуб” (Silent Book Club).

“Идеята на смълчания клуб е, че за един час всеки си носи книга каквато иска, няма абсолютно никакво задължително четиво и един час четем в пълно спокойствие. В нашия вариант в следващия един час похапваме книги, сладкиши и солениши, и всеки може да говори за книгата, която чете - какво му харесва, какво го дразни, защото, разбира се, има и такива моменти, да я препоръча на другите или просто да си изкаже читателските неволи”, казва Деси Иванова.

Обсъжданията обаче нямат задължителен елемент, тъй като този клуб е насочен повече към интроверти и хора и които не желаят да споделят. “След този един час всеки може да си тръгне. Няма никакъв задължителен елемент да остане. Ако реши да остане, не е длъжен да споделя нищо с нас, който иска си казва, който не иска - си мълчи”, допълва тя.

Двете дами започват инициативата Trouble Bakers преди три години, като идеята им е да насърчават четенето чрез храната в художествената литература, т.е. каквото ядат героите, на каквото им мирише, те го готвят наистина.

Пролет и Деси се познават от Езиковата гимназия в Стара Загора и това не е първият им съвместен проект заедно, но е най-успешният.

Първата сбирка на смълчания клуб е била през октомври 2019 г. в “Читалище.то”. За предстоящото издание на 3 юни все още има няколко места. Ограничената бройка посетители е едно от характерните неща за клуба още от създаването му преди кризата с Covid-19.

Чуйте още за интересната инициатива в разговора на Гергана Пейкова с Деси Иванова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Облаците остават, температурата в София около 20°

През деня ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 9° и 14°, съобщават от НИМХ. Максималните ще са предимно между 20° и 25°. В София минимална – около 12°, максимална – около 20°. В планините ще преобладава облачно време. Валежи от дъжд ще има главно в югозападната част от страната, на повече..

публикувано на 19.09.24 в 07:35

Милена Стойчева: Стартъп културата е част от моето ДНК

Милена Стойчева бе министър на иновациите и растежа в периода от юни 2023 до април 2024 година. В разговора с нея в днешното ни "Радиокафе“ т я разказа как да изградим устойчива система за иновации и успех, как страната ни да бъде привлекателна дестинация за иновации, какво е нужно, за да може държаавата, бизнесът и творците да създадат общо..

публикувано на 18.09.24 в 18:09

Септември е месец на осведоменост за рака при децата

Всяка година през месец септември, Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ реализира различни инициативи, свързани с осведоменост за рака при децата. Стигмата в обществото по отношение на рака е голяма, каза пред Радио София Петя Александрова - член на УС на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. „Все септември месец..

публикувано на 18.09.24 в 17:55

Д-р Марина Желябова: Все повече хора предпочитат дистанционна или хибридна работа

Нови правила за провеждане на обучение и инструктажи по здравословни и безопасни условия на труд в България, влизат в сила от 27 септември 2024 г. Целта е да се модернизират и улеснят процесите, свързани с безопасността и здравето на работното място. Фактът, че след Covid пандемията все повече хора работят онлайн, налага промени и в тази..

публикувано на 18.09.24 в 16:32
Стани Милев(вдясно)

"Криейтив бъз“ и ролята на държавата в творческо-креативната индустрия у нас

Част от "Кошера" и неговата креативна същност е Стани Милев. Той е създателят на студио за анимация и криейтив Chase a cloud, което работи с утвърдени имена на световния пазар. Дългогодишният му опит е свързан със създаването на различни успешни и неуспешни бизнеси, той е дизайнер/аниматор/създател по натура. Най са му на сърце собствените..

публикувано на 18.09.24 в 16:26
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: След изборите ни очаква още от същото

След изборите ни очаква още от същото, коментира пред Радио София доц. Иво Инджов - политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Според него не се очакват съществени промени. „Няма да бъде съставено устойчиво правителство, ако въобще се стигне до създаване на редовно правителство. Иначе, да, ще има преразпределение на силите в..

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Променя ли изкуственият интелект стандартите за красота?

Екипът на предаването "Радиокафе" днес е в Интер Експо Център, където излъчваме на живо от събитието "Тук-там Кошер" - кошер от жужащи, добри енергии, на бизнеса, на  младите хора, които живеят и работят в България, или живеят и работят в чужбина. Всъщност, идеята на "Тук там" е да ги свързва, за да има едно добро бъдеще за тези, които искат да се..

публикувано на 18.09.24 в 14:29