Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хроники на инфодемията" - АЕЖ в битка срещу дезинформацията

“Хроники на инфодемията” е новата поредица на Асоциацията на европейските журналисти, посветена на различни посегателства срещу истината. Тези посегателства са най-разнообразни – от умишлено прикриване на информация, както в началото на разпространение на заразата, когато китайските власти се опитваха да скрият от света какво се случва и преследваха лекарите, които разкриваха информация за новото заболяване; до разпространение на неверни и често преминаващи отвъд границата на абсурда конспиративни теории като тази, че Бил Гейтс разработва механизъм за всеобщ контрол над населението на Земята чрез поставяне на чипове или че мобилната технология 5G има връзка със заразата.
  

Иван Радев, който е първият автор в поредицата, изтъкна пред Радио София, че кризата е показала как влияе информационно разпространението на пандемията и доколко се осведомяваме от легитимни и проверени източници:

“Всеобща е констатацията, че наред с пандемията се разпространява и “инфодемия”, както я определиха от Световната здравна организация и ООН - невярна информация или дезинформация по различни теми.”

Наред с разцвета на конспиративните теории и фалшивите новини, хората започнаха да търсят повече достоверни източници на информация, да следят обществените медии, изтъкна Радев и добави, че точно затова в този момент е толкова важна ролята на журналистите в обществените медии, които трябва да имат познанията да преценяват истинската информация.

Асоциацията на европейските журналисти кани български журналисти, част от които работят или живеят в чужбина, да разгледат някой от аспектите на темата. 

Иван Радев

Иван Радев коментира и деликатната ситуация с новия медиен закон, който от една страна не трябва да упражнява цензура, а от друга - да осигури средства срещу дезинформацията. Той бе категоричен, че опитите за маскиране на цензурата като мерки срещу дезинформация ще срещнат сериозен отпор от страна на журналистите. 

Още за новата поредица на Асоциацията на българските журналисти и значението на обществените медии като гарант за достоверна информация можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Иван Радев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна освежаване на подлеза "Ротондата" пред Централна гара – София

До края на месец октомври 2024г. влиза в сила нов план за обновление и безопасност на подлеза "Ротондата" пред Централна гара – София. Планът е изготвен от Столичната община, заедно с администрацията на район "Сердика" и кмета на района Момчил Даскалов. Целта е да се решат проблемите, които от години са факт в подлеза - да се подобри..

публикувано на 04.10.24 в 09:03

Слънчев петък, с температура в София около 28°, през уикенда - застудяване и дъжд

Днес в Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево, а над Западна облачността ще се увеличава и вплътнява. След обяд и през нощта срещу събота на места там ще има валежи от дъжд, съобщиха от НИМХ. Ще духа умерен, близо до северните планински склонове – временно силен и поривист юг-югозападен вятър, който след обяд в северозападните райони ще..

публикувано на 04.10.24 в 07:35

Представители на Space Camp Turkiye споделят опит и визия за развитие на STEM образованието

Тази вечер ще се проведе специална среща, организирана от Space Camp Turkiye, Център за творческо обучение и Научно-образователения детски център „Музейко“, която е насочена към директори на училища и учители. Идеята е да се представят възможностите за участие в програмите на Space Camp Turkiye, както и предстоящите инициативи в областта на STEM..

публикувано на 03.10.24 в 16:44

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до края на октомври

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 31 октомври включително, съобщава националният авиационен превозвач. Мярката е заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA). Целта е осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед нестихващата ситуация в..

публикувано на 03.10.24 в 16:03

Jin Monic изпращат лятото с два нови сингъла “Euphoria” и “We Failed Them”

Софийската инди-рок банда Jin Monic представи пред Радио София новите си две песни „Euphoria“ и “We Failed Them”. Фронтменът на групата Николай Иванов сподели, че след натрупания опит се чувстват по-свободни да вкарват в музиката си по-неконвенционални звучения. „Отново на преден фон са Ивайло и Боян като автори на музиката. Останалите се включваме с..

публикувано на 03.10.24 в 15:56
Майор д-р Марияна Иванова от катедра

ВМА привлича студенти по медицина с възможност за кариерно развитие

Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) участваха в 4-тата Международна конференция на военномедицинските училища-2024 (ICMMS 2024), която се проведе в Бетезда, Мериленд, САЩ. Фокусът е върху значението на международните партньорства за напредъка в областта на военната медицина. На форума са обсъждани и предизвикателствата в областта, както и..

публикувано на 03.10.24 в 15:45
Веселин Ангелов

Позитивна динамика и устойчив ръст в развитието на застрахователния пазар у нас

Позитивна динамика и устойчив ръст - така може да се характеризира развитието на застрахователния пазар у нас. През последните 10 години премийният приход се е увеличил над 2,5 пъти, като през 2023 г. достига 4,38 млрд. лв. при ръст на годишна база от 21 на сто . За последните 10 години (2013 - 2023 г) застрахователният пазар у нас е нараснал 2.5..

публикувано на 03.10.24 в 14:56