Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой и какъв е моят татко

След срещи със стотици деца в България, отговорите са обобщени в книгата “Мили татко”

Снимка: Анимус

С над 500 деца в цяла България на възраст между 7 и 15 години са се срещнали от фондация “Асоциация Анимус” по време на кампанията “Да бъдеш баща”. Освен, че са търсили детски отговори в думи, рисунки и фигурки от пластилин за това кой и какъв е моят татко, по време на кампанията са били проведени и дискусии, а обичани актьори и български бащи са чели откъси от книгата “Мили татко”.

Първите, които припознаха темата и се свързаха с нея, бяха Никола Мутафов, Иван Бърнев, Мартин Гяуров, Момчил Степанов. Те избраха своите любими откъси от книжката, прочетоха ги на глас, споделиха свои мисли за бащинството, а Стефан Командарев засне и разговор между него и 10-годишния му син Петър, проведен по време на социалната изолация.

Най-важната част от характеристиката да бъдеш баща – това е да обичаш някой друг повече от себе си, да разпознаваш в малкия човек (син или дъщеря) различната индивидуалност със свои особености и нужди, амбиции, отбеляза пред Радио София Мария Чумарова от фондацията.

„Да можеш да преживяваш и успехите им, и провалите им...
В съвременното общество е трудно децата да осмислят ролята на бащата. А самият баща също трудно намира своето място в живота на малкия човек.

Един баща не може да бъде активен, ако майката не му направи място и ако той самият не поиска да бъде активен.“

По думите на Мария Чумарова именно ролята на родител придава стил и смисъл в живота, помага за преодоляване на промените и изграждане на бъдещето.

По време на срещите с децата от фондацията са разбрали, че те „страшно много искат да общуват с бащата“, че той има безброй много лица. Той може да е грижовен, да е ядосан, да е отсъстващ, да е споделен, непознат... Но винаги има такава фигура в съзнанието на детето.

Книгата представя гледната точка на детето към бащата.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Мария Чумарова.

“Мили татко” ще бъде представена и по време на ПроЛетния базар на книгата, който се провежда до 28 юни пред НДК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обща молитва за мир ще обедини хора от всички точки на света

Обща молитва за мир ще се проведе едновременно на четирите контитента на 21 септември, международен ден на мира . Ричард Гиър, Дийпак Чопра, Мадона, политици, бизнесмени, йога студия от няколко български града, както и индивидуално практикуващи йога българи се присъединяват към Общата молитва. Инициативата започва в Унгария през..

публикувано на 19.09.24 в 17:03

В новия роман на Радослав Бимбалов "Ти, подобие мое", разказвачът на историята е Бог

"Ти, подобие мое" е новият роман на Радослав Бимбалов, за който той разказа в предаването "Радиокафе". Книгата излезе преди дни, а нейното представяне пред широката публика ще бъде на 25 септември в "Топлоцентрала". "Входът е свободен, голяма зала, ще има място за всеки, който прояви интерес. Ще присъства и Мари Врина Николов, която е..

публикувано на 19.09.24 в 15:46

Образование и практика

Икономическият и социален съвет (ИСС) препоръча мерки за пренастройване на образованието към приложимост на знанията. В България се откриват образователни неравенства, които се дължат, както на неравенства на доходите, така и на други фактори – етническата принадлежност и социално-икономическото равнище на семействата на обучаваните. Това са..

публикувано на 19.09.24 в 15:35

В поредица от изложби ще бъдат представени уникалните творби на Живко Седларски

Мода, която не се облича, но те вдъхновява. Изящни рокли, но не от дантела или коприна, а от метал. Скулптурите на Живко Седларски   са притежание на музеи, галерии и частни колекции на 3 континента, печелейки му прозвището  "Рицарят на стоманените дами" . Преди дни българският творец, който от години живее във Франция, пристигна у нас, за..

публикувано на 19.09.24 в 14:44

Отбелязваме 105 години от рождението на Николай Хайтов с филма "Сватба"

Магдалена Ралчева е режисьор на филма "Сватба", позната е и като режисьор на филмите "Още нещо за любовта" и "12 а". При гостуването й в предаването "Добър вечер, София" представихме филма "Сватба", по разказа на Николай Хайтов ("Диви разкази"), с който България отбелязва 105 години от рождението на писателя. "Избрах този разказ по..

публикувано на 19.09.24 в 13:10

Само за един сезон "Отблизо" отбеляза 50 представления на голяма сцена

Започва новият театрален сезон. Любовта към театъра подтиква двама любими актьори - Луиза Григорова и Александър Сано, да създадат продуцентската компания „Break a leg“. „Много обичаме да играем и не искаме да се ограничаваме само в киното. Видяхме, че след като можем да организираме и създаваме успешни филмови и телевизионни проекти, със..

публикувано на 19.09.24 в 11:52

Анджели и ангелите вече са на една година

"Анджелѝ и ангелите" са Ангелина Сапаревска - вокал и тромпет, Момчил Сапаревски (брат на Ангелина) - барабани, Яна Миладинова - бас и Божидар Авджиев - пиано. Младите музиканти свирят джаз заедно от есента на 2023 година и скоро дори са отпразнували своята една годинка с торта. " Най-интересното за нашата група е, че сме много много млади и че..

публикувано на 19.09.24 в 11:49