Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Везбата като декорация и символика, но и като изкуство показва НИМ

7
Снимка: Ани Петрова

Блузите с традиционни български шевици като че никога не са излизали от мода. Още в началото на ХХ век се появява течението „родно изкуство“, предлагащо един нов поглед към традиционните неща, обясни пред Радио София етнолога Димитър Василев. Именно този новаторски поглед е в центъра и на изложбата „НаРодно везбено изкуство“ в Националния исторически музей (НИМ). И, разглеждайки я, можем да станем свидетели на един своеобразен преход – от символ на бита, шевиците се превръщат в изкуство.

Временната експозиция е реализирана като част от проекта "Знаци от везмо. Българската шевица за и през поколенията", финансиран от Националния фонд "Култура".

Експонираният текстил проследява преминаването и предаването на традицията в съвремието - техниката на изработка, все по-засиленото търсене на смисъла и символа на шевицата от тези, които я изработват, отбелязват организаторите. Експонатите са част от колекции на НИМ.

„Българските шевици са уникални и пълни със символика.  В традиционната култура по тях хората са познавали и възрастта, и социалното положение, имало са своята предпазна магична функция. Затова е било важно те да се извезват на полите и на ръкавите на ризите“, каза още Димитър Василев.

В изложбата обаче шевиците вече са претворени по нов начин. Течението „родно изкуство“ преди около век ги пренася в приложното изкуство – върху покривки, възглавници, с нова, висока естетическа стойност.

Чуйте разговора на Дарина Христова с Димитър Василев.
Снимките са на Ани Петрова, БНР.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлиян Петров

Юлиян Петров: НВО след IV и след X клас имат статистически характер, излишно натоварват

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" направи анализ на предлаганото учебно време за предстоящата учебна 2024/2025 година. Експертите към профсъюза напомнят, че традиционното начало на учебната година е на 15 септември . И настояват при определяне продължителността на ваканциите да се отделят почивните дни и официалните празници, за..

публикувано на 22.08.24 в 14:58

Седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в Дома на киното

От 23-ти до 27-ми август, Домът на киното в София организира седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в 7-то изкуство с панорама от емблематични негови филми. Такава селекция от негови филми излъчва и Българската национална телевизия. В програмата на тематичната седмица са подбрани заглавия от филмографията на Ален Делон, в които му..

публикувано на 22.08.24 в 14:08

Изложба, вдъхновена от разговори на художници със затворници

Изложба, създадена след срещи на художници със затворници, ще бъде подредена в галерия "Доза" от 26 август до 14 септември.  Експозицията е озаглавена "Между обитатели (Изкуство от затвора)" и е курирана от Цветелина Анастасова, съобщават организаторите, цитирани от БТА. Със свои творби в събитието участват Антония Колева-Нитра, Драгомир..

публикувано на 22.08.24 в 13:05

"681 причини" за посещение на културни и исторически обекти в страната

През месеците август и септември се провежда кампанията „681 причини“. Целта е да стимулира посещението на културни и исторически обекти в страната, каза пред Радио София Андрей Лилов от екипа на кампанията. „Имаме разкошно културно наследство, имаме разкошни места за посещение, но те не са посещавани, поне по начина, по който ни се иска на..

публикувано на 22.08.24 в 12:52

Психичното здраве на учениците във фокуса на 11-ата Национална конференция по глобално образование

Училищата играят изключително важна роля за насърчаване на добро психично здраве и благосъстояние на учениците. Част от целите им е да създадат безопасна и подкрепяща среда, да свързват учениците със загрижени възрастни и да насърчават положителните взаимоотношения с връстници. Това ще са и част от темите на 11-ата Национална конференция по..

публикувано на 22.08.24 в 11:46

Урок за приятелство и рок с децата в "Подуяне"

Проектът "Урок за приятелство и рок" търси начини за подобряване на средата в детската градина, заедно с родители и учители. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Столична Програма "Култура", Направление 9: "Културно-образователни проекти, активни публики". В него участват музикантите: Здравко Кръстев - китара и вокал, Борис Самаринов бас..

публикувано на 22.08.24 в 10:10

Къде да оставим кучето си, когато сме на почивка

Kак да планираме почивката си, когато не можем да вземем кучето си с нас? Съвет даде експертът от екипа на фондация "Четири лапи" Антония Рикова. По думите й акцентът е върху кучетата, защото котките и другите домашни любимци така или иначе си остават вкъщи, като за тях вариантът е да намерим някой, който да се грижи за тях. "Хубаво би..

публикувано на 22.08.24 в 09:17