Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Йордан Дъбов: Българите пият все по-добро кафе

Снимка: Pixabay
Желанието и мотивацията на производителите на специално кафе да произвеждат още по-качествено кафе са новата тенденция в тази индустрията. Това тези производители, които са не повече от 10% в световен мащаб, постигат чрез използване на различен начин на третиране и на гледане на зеленото кафе, като сложен продукт с голям потенциал. Това обясни в ефира на Радио София Йордан Дъбов - търсач на истинско кафе и собственик на бутик за кафе.

В същото време производителите, които никога не са произвеждали специално кафе и дори не знаят какво означава това, започват да се възползват от възможността да подобрят качеството на продукта си и така да печелят повече, а потребителите - да консумират по-качествено кафе.

За производителите на кафе има значение и т.нар. fair trade “Справедлива търговия” (Това е международно движение и организация от дистрибутори на продукти, произведени в бедните държави и разпространявани в икономически по-напредналите страни. Целта е да подобрят трайно условията на труд за членуващите производители, както и да опазват околната среда - бел. ред).

Това обаче няма нищо общо с качеството на произвежданото кафе, а Йордан Дъбов се интересува повече именно от това. “Не казвам, че fair trade - сертифицираните кафета не са качествени и не могат да бъдат такива”, обясни още той.

По думите му потребителите у нас все още се задоволяват с информация за видове, а не за сортове кафе. "Например вид Арабика и вид Канефора, но Канефора-та и индустрията, и потребителите наричат Робуста. Само в Етиопия, арабиковите сортовете, изследвани и описани към днешна дата, са над 10 хил. “

"Мисля, че все още е рано да говорим за сортове, но все пак няколко сорта започват да стават търсени и любопитни, но за много малък процент от потребителите. Например сорт “Гейша”, който задвижи цялата индустрия преди около 10 години”, обясни Дъбов.

Според експерта голяма част от хората днес пият все по-добро кафе, но кафето не е най-консумираната и предпочитана напитка, особено за българите, ние сме най-слабия консуматор в Европа.

Българите пият все по-качествено кафе, потвърждава и бариста Дилян Аврамов. “Хората започват да експериментират с начините, по които пият кафе. Вече пият филтрации, френска преса, не само еспресо".

“Аз винаги питам хората, от какво имат нужда, за да мога да подходя правилно към това, което мога да направя за тях, и така им помагам да научават от време на време някакви нови неща, казва бариста.

“Сега е лято и е доста тренди хората да пият дълги, свежи напитки. Все по-често нямат нужда и от алкохол. Моето любимо предложение е - трябва ви една висока чаша, да я напълните с лед, да излеете вътре един тоник, изтисквате вътре едно резенче лайм и добавяте едно еспресо отгоре. Това е най-свежата напитка на това лято”, препоръча бариста Дилян Аврамов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И в кв. “Левски Г“ вече се борят с презастрояването

Чуйте целия разговор на Константин Лавсов със зам.- кмета на район “Подуяне” в звуковия файл, както и анкетата на Ана Попова. 

обновено на 09.04.25 в 09:47
лилав аметист

Великденско изложение в Музея “Земята и хората” показва екзотични минерали

65 фирми и колекционери на минерали и фосили ще се включат в тазгодишното Великденското изложение в Националния Музей “Земята и хората”, съобщават от пресцентъра на музея. Събитието ще се проведе на 11, 12 и 13 април, а в изложението ще се включат и творци с авторски изделия с минерали - бижута, природни картини, сувенири и др. Работното време на..

публикувано на 09.04.25 в 07:55

Пролетта бавно се завръща

През днешния ден облачността над югоизточната част от страната ще намалее и над повечето райони времето ще бъде ясно. Вятърът временно ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 5° и 0°, в София - около минус 3°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. През деня вятърът от северозапад отново ще се усили - до умерен, а..

публикувано на 09.04.25 в 07:05

"Форум", 08.04.25: Несистемните партии в българската политика - временна мода или устойчива тенденция

Коментатори във "Форум" тази седмица са политологът и юрист Лидия Даскалова, и журналистът, асистент към Института по балканистика на БАН Калоян Константинов. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха днес, бяха: - Несистемните партии в българската политика – временна мода или устойчива тенденция -..

публикувано на 08.04.25 в 18:35

"За Земята": Замърсяването с азотен диоксид в София е целогодишно

Наднормено замърсяване с азотен диоксид в София през 2024 г., отчитат от екологичното сдружение "За Земята". Те призовават за спешни мерки, тъй като новите годишни данни от измерванията на сдружението показват тенденцията да е дори към по-високи концентрации на замърсителя. В над 91% от точките в столицата, в които "За Земята“ проследява..

публикувано на 08.04.25 в 17:15

Зелени иновации за устойчиво развитие

Българските компании трябва да бъдат насочени към зелените иновации, за да бъдат конкурентноспособни. Инициативата за това да идва от частния сектор, но държавата трябва да осигури нужните инструменти, за да подпомогне развитието на икономиката. Тези послания и изводи отправиха участници в кръглата маса "Мисия Зелени Иновации: Възможности за..

публикувано на 08.04.25 в 16:05
Снимки: Даниел Ненчев

Парите като изкуство

Кога парите могат да се превърнат във форма на изкуство? Защо българската иконопис може да бъде основа за поп-арт? Каква е разликата между изкуството на Хубен Черкелов и това на Деймиън Хърст? Как образите на Габриел Гарсия Маркес, Статуята на свободата или пък паметника на свободата – Шипка, се събират в общ контекст, благодарение на Хубен, който..

публикувано на 08.04.25 в 15:54