Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пулмологът д-р Александър Симидчиев обяснява

Защо маските са задължителни в обществения транспорт

Снимка: Георги Нейков, БНР

В затворени помещения и в градския транспорт трябва да балансираме между два здравни риска. Първият е заразата с коронавирус – за това допринася затвореното помещение и циркулацията на въздуха от климатиците. Другият риск идва от летните горещини. В такива случаи най-правилното поведение е носенето на маска.

Това обясни пред Радио София пулмологът д-р Александър Симидчиев.

По-малкият риск е управляемият риск“, подчерта специалистът.

Не можем да спрем циркулацията на въздуха. Дори и да не работи климатикът в автобуса например, на спирките вратите се отварят и въздухът се раздвижва. Само един пътник да е без маска и да е вирусоносител, може да зарази и други.

Две трети от вероятността от инфекция е през носа. Задължително е маската да покрива и устата, и носа, каза още д-р Симидчиев.

С него разговаря Антония Руменова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Контролът обхваща както работата на климатиците, така и дезинфекцията. Гражданите пък се проверяват и за маски

Климатиците в транспорта трябва да работят при температури над 25 градуса

Всяка вечер въз основа на метеорологичната прогноза специалисти планират кога да работят климатиците в столичния градски транспорт . При температури над 25 градуса инсталацията трябва да бъде включена. По въпроса е издадена и специална заповед на..

публикувано на 03.08.20 в 19:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Интер Експо Център стартира "Тук-Там Кошер"

Днес, 18 септември предаването "Радиокафе" е изнесено в Интер Експо Център, където се провежда инициативата "Тук-Там Кошер". Тя присъства от много години в пейзажа, когато стане дума за младите хора. По темата говори Златина Кръндева, модератор на..

публикувано на 18.09.24 в 12:31

Мартен Роберто: Мачът Димитров vs Джокович беше изключително спортно събитие

Един от емблематичните гласове на "Радио София" и музикален редактор Мартен Роберто коментира своето присъствие като диджей на вчерашния мач между Григор Димитров и Новак Джокович. "Мисля, че отместваме акцента от това, което се случи вчера. Състоя..

публикувано на 18.09.24 в 11:58

Предприемачество за всички и надпревара между стартъпи на Балканите

В София Тех Парк разработват наръчник за устойчиви събития В специалното Радиокафе, посветено на  иновациит е, гостуват още Елица Моллов (директор „Иновации и инкубация“) и Стефани Величкова (мениджър „Организиране на събития“) от  София Тех Парк:..

публикувано на 18.09.24 в 10:49

Предизвикателствата пред район "Красно село"

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 18.09.24 в 10:40

Ветровито с вероятност от превалявания

Атмосферното налягане ще е около средното за септември.    Днес облачността ще бъде разкъсана, а в следобедните часове предимно значителна. Главно в Предбалкана и планинските масиви в Югозападна България слабо ще превали. През деня ще духа вятър..

публикувано на 18.09.24 в 07:15

Пропуснати ползи заради лоша регулация в здравеопазването

Близо 90% от от пациентските организации у нас не се чувстват пълноценно представени при формирането на политики в здравния сектор, сочат данни от анкета на Националния алианс "Редки болести България". На 17 септември – датата в календара, която се..

публикувано на 17.09.24 в 19:31
Венелина Николова

Венелина Николова директор на 125 СУ: "Първият учебен ден винаги е празник"

В предаването "Добър вечер, София" гостува госпожа Венелина Николова – директор на 125 СУ "Боян Пенев"  с която разговаряхме за символиката на празника в датата 15 септември. "Приемам 15 септември като истински празник, за мен той винаги е..

публикувано на 17.09.24 в 18:25