Повечето хора знаят, че пържената храна е вредна, но малко от нас имат волята да я зачеркнат от менюто си.
По-важният въпрос обаче е „Защо?“, защо тя е вредна. Какво се случва с храните по време на процеса на пържене, което ги прави по-нездравословни, отколкото други, които са варени, сотирани и печени?
Според известната приказка всичко хубаво е или вредно, или от него се напълнява, или се забременява, с усмивка пристъпва към темата нутриционистката Яна Данаилова.
„Наистина пържената храна е вкусна, но в никакъв случай не можем да я причислим към полезната или да я консумираме редовно.“
Пърженето е агресивна термична обработка, обяснява Данаилова. Самата храна променя своята структура, но по-опасното е, че това се случва и с мазнината.
Тя се загрява до над 200 градуса и отделя свободни радикали. Те са вредни и могат да доведат дори до генни мутации. Имат доказано канцерогенен ефект.
„Всичко прегоряло, препържено, хванало черна или кафява коричка, следва да бъде избягвано.“
Ако все пак искаме да запържим нещо, подходящо е да изберем кокосовото масло, което е с висок праг на горене, допълва Яна Данаилова, смилявайки се над почитателите на пърженото.
Храната е най-добре да се приготвя на умерена температура, задушена, на пара или на бавен огън, в краен случай – печена.
Чуйте какво още каза пред Петя Зунгорлиева нутриционистката Яна Данаилова.
ЦЕРН е най-голямата европейска организация за изучаване на физиката на елементарните частици и тяхната енергия. Това е място, където всички учени споделят знания и осъществяват трансфер на технологии. Катя Василева разговаря с проф. Гордана Медин , която се занимава с физика от над 40 години. Работила е в Хамбург, след това - в ЦЕРН. В..
Тази година за 21-ви път ще се проведе Националният преглед на туристическите умения и сръчности “Кристален еделвайс”. Това са ученически състезания, които се провеждат на язовир “Копринка”, близо до гр. Казанлък в няколко дисциплини. Състезанието се провежда между 20 и 22 юни. Участват ученици между пети и 12. клас, като са разделени в две..
По данни на Националния статистически институт (НСИ) през 2024 година населението на България е намаляло с около 8 хиляди души и в момента то е 6,430 милиона. Анализ на демографските тенденции от Института за изследване на населението и човека към БАН потвърждава констатацията. От една страна продължава отрицателният естествен..
Възходящата тенденция в пазара на недвижими имоти, която се забелязва след ковид пандемията, продължава. С 3% е нараснал броят на сделките с недвижими имоти в България през първото тримесечие на 2025 г. За София покупко-продажбите са се увеличили с 18 на сто . Това съобщи пред БНР-Радио София Веселина Стоева - председател на "Асоциация за..
Осем артисти изследват връзките между изкуството и храната, отразени в съответните епохи с техните културни конструкции, идеологии и визии. Резултатът от тази връзка може да бъде разгледан в изложбата "Какво ни свързва" в Национална галерия/ Софийски арсенал- Музей за съвременно изкуство. “Опитът на Илина Коралова като известен куратор и като човек,..
Сринали са се сайтовете на НАП, Агенция "Митници", Министерството на електронното управление, показа проверка на БНР. Страниците на институциите към момента са недостъпни. Всички те се поддържат от Министерството на електронното управление. Все още не е ясна причината за срива, като от МЕУ посочват, че ще извършат проверка.