Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Ненов

Изтрийте фейсбук приложението, за да разберете колко сте зависими

Александър Ненов
Снимка: alexnenov.com

Още от древни времена обществото има нужда от комуникации. Днес социалната мрежа е най-яркият изразител на тази нужда. Най-популярните мрежи сега са безплатни, но това означава, че някой трябва да плаща за тяхното използване, дори те да улесняват нашия живот. И тези, които плащат, са рекламодателите, каза пред Радио София интернет предприемачът Александър Ненов.

Много често си мислим, че някой ни залива с информация, че има задкулисие и се ширят най-различни конспиративни теории. Но проблемът, всъщност, е в самите нас. Ние  отваряме непрекъснато фейсбук, инстаграм или тик ток и ставаме зависим по този начин, посочи Ненов.

Конспиративните теории и политическото говорене много си приличат всъщност, смята предприемачът:

"Конспиративните теории ни предоставят някаква абсурдна информация и ни дават доводи защо земята е плоска, как ни тровят с кем трейлс и какво ли още не. Политиците също ни засипват с безсмислена информация, част от която е фалшива. Конспиративните теории продават книги, видеа, правят религия и изкарват милиони. Политиците имат за цел да направят това нещо до изборите, за да спечелят гласоподаватели, съответно да спечелят пари."

Казано иначе социалните мрежи са поредният канал, по който ние черпим информация, която някой е решил, че трябва да черпим. И ние имаме властта да спрем телевизора или да затворим приложението на телефона си. Дори да изтрием приложенията за социални мрежи от телефона си, категоричен е Александър Ненов. 

Интересни "хватки" от кухнята на социалните мрежи и възможностите ни за противодействие на влияние и фалшиви новини - чуйте от Александър Ненов в интервюто на Александра Илиева. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Анна Тодорова, психолог: Социалните мрежи пленяват с принципа на хазарта

Въздействието на социалните мрежи върху хората може да се сравни с хазарта. Само че в интернет се изпозва изкуствен интелект. Целта е една – да ни направи зависими. Това обясни в сутрешния блок на Радио София психологът Анна Тодорова ...

публикувано на 15.10.20 в 11:06

Социалните мрежи - не само инструмент, а сила, криеща опасности

Собственикът на PR компания Радослав Бимбалов продължава темата с позицията, че социалните мрежи са сила, а всяка сила крие своите опасности. Популярните социални платформи с течение на годините се промениха значително и станаха много комерсиални...

публикувано на 15.10.20 в 09:01
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Красимира Байнова в Център МИР-Суходолска

Безплатни прегледи за анемия на деца от ромски квартали в София и Самоков

Безплатните медицински прегледи за 150 деца от семейства с нисък социално-икономически статус и затруднен достъп до медицинска грижа от кв. "Факултета" в София и кв. 7 в Самоков започнаха, съобщиха от фондация "Здраве и социално развитие"...

публикувано на 12.09.24 в 18:33

Производството на кафе е пред предизвикателства, създадени от новата климатична реалност

Глобалното затопляне влияе върху всички земеделски култури, включително и върху производството на кафе. "Съществуващите плантации за кафе стават свидетели на изменението на климата. Широко разпространените и предпочитани сортове като..

публикувано на 12.09.24 в 16:55
През 2023 г. в европейски потребители са поръчали китайски стоки за над 2 млрд. долара

Предлагат мерки срещу съмнителни стоки от Китай

Китайските онлайн платформи за търговия навлизат агресивно на европейския пазар, но понякога предлаганите продукти са със съмнително качество. Това, от една страна, крие риск за здравето на потребителите, а от друга компрометира установените вече..

публикувано на 12.09.24 в 15:34
Снимки: Златина Петкова

Три повода за протест събраха граждани под прозорците на заседаващия общински съвет

Първото след лятната ваканция заседание на Столичния общински съвет (СОС) минава с критики и решения в залата на ул. „Московска“ 33. В същото време пред сградата се събраха протестиращи граждани – жители на района около НДК, които настояват..

публикувано на 12.09.24 в 15:02

"Последни дни" е новата песен на Петко Славов

На 12.09.24 в ефира на Радио София ще се състои премиерата на новата песен "Последни дни" на музиканта Петко Славов. Тя се явява първи сингъл след излезлия преди две годни негов втори албум "Краят на една утопия". Гост музикант е барабаниста Мартин..

публикувано на 12.09.24 в 14:55

"Обрат в сюжета" на Ралица Генчева - от поезия към проза

"Обрат в сюжета" е дебютният роман на Ралица Генчева, поетесата, минималист и основател на най-популярната книжна абонаментна кутия в България. Тя отбеляза, че пише от малка, но е използвала писането като начин да си излива емоцията, тъй като е..

публикувано на 12.09.24 в 14:15

Френският институт в България с отворени врати

На 14 септември 2024 г. Френският институт в България отваря вратите си за посетители. Ще има светкавични курсове по френски език, игри, куизове, награди и още. Ще има и поредица от прожекции на български филми, която ще започне с филма "Януари" на..

публикувано на 12.09.24 в 12:35