Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Будител на 2020 година

Калин Василев: Движението е ключът към здравето

По-здравото общество е по-продуктивно, по-позитивно, по-богато, казва създателят на „Търново рънс“

Снимка: Ани Петрова

„Статуетката е много красива и тежи не само в буквален смисъл. Наистина ще се постарая да оправдая доверието на всички, които гласуваха за мен, отбеляза пред Радио София Калин Василев, избран за победител (по броя на слушателските гласове) в своеобразния конкурс "Будител на годината", чиято церемония беше на 1 ноември.

Инициативата „Търново рънс“, с която Калин Василев събра 2000 гласа, е базирана на платформа, която той създава след завръщане от чужбина. Чрез нея той успешно организира и мобилизира стотици хора за физическа активност. Заедно със свои съмишленици, организира безплатни тренировки на открито, йога, планински преходи, велоприключения, семинари, информационни кампании, лагери и пр. А ентусиазмът му е заразен.

„Превенцията е ключът към здравето“, сподели той пред следобедните слушатели.- „А когато повече от нас са здрави, ще облекчим и здравната система. Освен това по-здравото общество е по-продуктивно. По-позитивно е. Доходите му се повишават...“

Той си спомни любопитното, щуро дете с много идеи, което от Търново отива и учи  в Кеймбридж. Помни проблемите, които среща и подадените ръце за подкрепа.

Инициативата му от 2014 г. се развива стремглаво, хората масово се включват, участват и много доброволци в организацията на различните мероприятия, кросове, детски фестивали, велоучилища, походи и т.н. За първите 5 години са организирани над 500 събития.

Въпреки названието, „Търново рънс“ вече е организация за здраве, усмихва се Калин Василев. „Вече прелива, прелива от хора.“

Чуйте го. С него разговаря Лъчезар Христов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

"Будител на годината 2020“ (Снимки)

За трета поредна година слушателите на Българското национално радио определиха с гласуване "Будител на годината". Най - много гласове тази година събра Калин Василев. Той беше номиниран заради инициативата "TarnovoRuns“. Статуетката "Аз, буки, веди –..

публикувано на 02.11.20 в 13:53

Калин Василев, който се върна от САЩ, за да пази здравето на търновци

Калин Василев е създателят на TarnovoRuns - място и общност, които мотивират хората да обърнат внимание на здравето си, чрез провеждането на безплатни мероприятия като тренировки на открито, йога, планински преходи, велоприключения, семинари,..

публикувано на 07.10.20 в 11:19
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Ропотамо

Хармонията на подводния свят

Ивелина Петкова, археолог в Центъра за подводна археология - Созопол за тишината на дъното: " Долу, където е тишината, сме само ние и това, което правим. Тишината на морето. Налягането прави лек шум в ушите, понякога си говорим под вода, но не е добър..

публикувано на 07.07.24 в 13:15

Има защо да сме заедно

Младежки арт-фестивал Солинария в Созопол в поредната съвместна продукция с Радио Бургас, също и на вълните на Програма "Христо Ботев": "Родена съм и съм израснала тук. Магичната душевност запленява. детството тук е емоция, Созопол подарява..

публикувано на 07.07.24 в 11:44
Досю Амуджев

Историята оживява: Досю Амуджев

Днес ще ви разкажем за занаят, изпълнен със знания, специално отношение към детайлите и научен подход.  Това е професията реставратор на книги. А главният герой на историята ни дава пример колко безграничен може да бъде човешкия стремеж за развитие...

публикувано на 06.07.24 в 16:00

Софийски разкази - Хора и улици. Град като град

Разговорът за предстоящата разходка по Царя с Павлина Делчева - Вежинова.  Събитието  е тук: ."Навремето, по левия тротоар, по посока Орлов мост е вървяла аристокрацията, за простолюдието е бил десният. Може би защото по-хубавите сгради са били..

публикувано на 06.07.24 в 15:00
Христо Смирненски

Адресите на любовта - Христо Смирненски

За поета, Женя Дюстабанова е „най-нежната муза и най-огнената отрова“ Голямата любов на  „момичето с тъмните бръшлянени очи“, както я нарича в стихотворението „Пролетно писмо“, остава с поета и след смъртта му.  Тя се затваря в себе си,  дълги..

публикувано на 06.07.24 в 14:00

Въздушни целувки на всички приятели

Световен ден на целувката е обявен от ООН през 1988 г. Колегите ни от програма "Христо Ботев " подхождат научно по въпроса. Стажант-репортерът ни Надежда Герова пита столичани защо целувката ни прави щастливи: "Знак на близост, може би на обич...

публикувано на 06.07.24 в 11:50
Десислава Иванова

Има много красиви, не толкова популярни места

Най-атрактивните летни дестинации с бюджет под 1000 лв. – интервю с травъл влогъра, Десислава Иванова : "Почнах да пътувам преди 10 години, когато не беше толкова популярно. Нямаше толкова полети. Днес бюджетът ми е малко по-висок. Не спирам да..

публикувано на 06.07.24 в 10:59