Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилените проверки от БАБХ са до Никулден включително

Прясната риба трябва да се съхранява от -1 до +4 градуса, има си тънкости за разпознаване

| обновено на 03.12.20 в 16:18
Снимка: БГНЕС

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) ще продължи засилените проверки по обекти за производство, складове, магазини, борси и пазари във връзка с продажбата на риба до самия Никулден. Това съобщи пред Радио София д-р Татяна Николова, началник отдел в Дирекция „Контрол на храните“ в агенцията.

„Такъв контрол извършваме през цялата година в цялата страна, не само по празниците, но сега предлагането и търсенето е по-голямо“, обясни експертът.

Особено ще се следи дали има нерегламентирани търговци, тъй като проверки от миналите години са показали, че това нарушение, което се повтаря.

Граждани могат да подават сигнали за нарушения или съмнения относно безопасността на храната в БАБХ, включително и на горещия телефон 0700 122 99.

Д-р Татяна Николова напомни някои съвети при избор на рибни продукти: да се четат етикетите на пакетираната риба, да се внимава за условията и срока на съхранение.
Прясната риба трябва да е с прилепнали, лъскави люспи, а очите – ясни и изпъкнали, слоят слуз трябва да е тънък. Да се съхранява от -1 до +4 градуса. При натискане тялото бързо да възвръща формата си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зачестяват измамите с онлайн търговци

Зачестяват сигналите за сайтове, които имитират официалните уебстраници на реномирани производители, като по този начин заблуждават потребителите и ги подтикват да закупят стоки, предполагайки, че същите са оригинални. Тези сайтове имитират домейна на известни брандове, като към популярната марка добавят „Bulgaria” или “Sofia”. “Разликата с..

публикувано на 16.10.24 в 16:58
Ивайло Хлебаров

Данните за чистотата на въздуха трябва да бъдат коректно взети от правилните места

Нови, по-строги правила за качеството на атмосферния въздух влизат в сила в Европейския съюз, след като Съветът по околна среда окончателно прие новата директива. Мярката има за цел да постигне нулево замърсяване на въздуха в Европа най-късно до 2050 г. За да бъде по-ефективен контролът, ще се взимат проби за качеството на въздуха от повече места в..

публикувано на 16.10.24 в 16:25
Илко Градев и Александър Михайлов от проекта

Нов сезон с голям концерт и музикални истории за група "Патърдия"

В предаването  “Добър вечер, София“ посрещнахме двама от пет музикални гости – Александър Михайлов и Илко Градев. Те са част от квинтет, не от кой да е а от “Патърдия“, но както името им, така и поводът да ни гостуват изобщо не беше случаен, а съвсем сигурен, защото ще се случи само след ден, в четвъртък, 17 октомври, а именно техният концерт,..

публикувано на 16.10.24 в 15:55

Образование през целия живот във фокуса на TEDxSofia 2024

На 1-ви ноември, от 10.00 часа, в Дома на киното ще се проведе TEDxSofia 2024. Тази година фокусът е насочен към образованието. Събитието се организира по модела на световната конференция TED, каза пред Радио София проф. д-р Десислава Бошнакова. Темата е вдъхновена от стихотворението на Джани Родари „Ако можех да имам едно магазинче“, като..

публикувано на 16.10.24 в 15:39

Вокална група "Радиодеца" обявява прослушване за млади таланти

Вокална група "Радиодеца" търси момичета и момчета на възраст от 6 до 8 години. Прослушването ще се състои на 25-и октомври в зала 31 на БНР с диригента на състава Илина Тодорова и продуцента Десислава Константинова. Желаещите участници трябва да подготвят две песни по избор. " Каним деца, които обичат да пеят, които имат много добър музикален..

публикувано на 16.10.24 в 13:35
Цвета Коева

Продуцентът Цвета Коева с документален филм за проф. Александър Чирков

Цвета Коева е продуцент на документални филми , но има изключително богата визитка в арт средите, защото е доказал се артист. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София“, за да представи последният проект в нейната работа – документален филм за проф. Александър Чирков. "Не че той е безизвестен на българите и не че не са правени много..

публикувано на 16.10.24 в 13:22

Азербайджан – музика от сърцето на Кавказ

На 19 октомври, от 19.00 ч. в зала "България", "Симфониета "София" под диригентството на Минко Ламбов и Минко Ламбов Джаз квартет представят "Азербайджан – музика от сърцето на Кавказ". Етно-симфоничният концерт ще представи фолклора и съвременните музикални тенденции в богатата музикална култура на Азербайджан. Пред Радио София посланикът на..

публикувано на 16.10.24 в 12:56