Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Рецепти с усмивка и нестардартен жанр описва Милена Димитрова в най-новата си книга

| обновено на 13.01.21 в 17:37
Снимка: Книгомания

Готварска книга - комична и с пътешествия. С това изненадва в началото на 2021 г. журналистката Милена Димитрова, позната до момента с текстове и книги за българите в чужбина, за историята на родните компютри, за парламентарния живот и дейност („Втората България“, „Златните десетилетия на българската електроника“ вече са изчерпани).

Заглавието „Проклятието на бялото сирене“ може да подскаже тематиката, но може и да подведе читателя, че става дума за криминале. Жанрът обаче e извън стандарта.

„Книгата е опит човек да не се взема само насериозно. И то в жанр, който почти не се среща. Пишех за удоволствието.
Удоволствие е не само на поемаш храна, но и да научиш как го приготвят другите, другаде, другояче. Да прочетеш какво точно ядеш“, отбеляза Милена Димитрова. И с усмивка коментира известната фраза на един български спортист: „И без борба можеш да си доставиш удоволствие с храната и познанието за нея“.

Глобализацията разширява възможностите на човека, а възрастта ги свива, каза още журналистката и писател. Важното е да не губим и нарушаваме фокуса. Тя е приела три подхода за тази цел: да яде вкусно и до насита; най-доброто в кухнята изключва компромисите с качеството; добре е да се обича, това, което си сервираме.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Милена Димитрова.

Отзиви:

  • „Историите и рецептите в тази книга, поръсени със солидно чувство за хумор, са идеален начин да забравите трудното ни ежедневие и да повярвате, че животът може да е вкусен и нахранен!” – телевизионният водещ и кулинар Ути Бъчваров

  • „Интригуващи истории, изпълнени с хумор и същевременно много полезни. Написани с обич и топлота. Книгата е извор на усмивки, които ще огреят нашия утрешен ден.” – писателката Здравка Евтимова
  • „В „Проклятието на бялото сирене” ще установите, че храната има не само своя история и география, но и специфична фонетика. Което прави тази книга още по-питателна” – журналистът Георги Милков


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Иво Инджов и Аркади Шарков

"Форум", 13.01.25: Версиите за бъдещия кабинет на ГЕРБ, БСП и ИТН

От тази седмица предаването "Форум" се завръща към стандартния си формат и до петък водещият Лъчезар Христов ще разговаря всяка вечер със седмичните си коментатори. Гости тази седмица са доц. Иво Инджов, политолог експерт по политически комуникации и Аркади Шарков, макроикономист и експерт в сферата на икономиката на здравеопазването, данъчна..

публикувано на 13.01.25 в 18:15

Столичната община изпълнява редица мерки за подобряване качеството на въздуха

От 1 януари до момента са извършени над 300 проверки на различни обекти и са съставени 20 акта за установяване на административни нарушения. Като част от цялостния подход за справяне със замърсяването на въздуха е извършено и механизирано метене на улици с масов градски транспорт в районите Средец, Оборище, Връбница, Младост, Възраждане, Красно..

публикувано на 13.01.25 в 16:54

Предлагат разширяване на обхвата на финансиране на дейностите по асистирана репродукция

Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ) извърши анализ и предложения за разширяване на обхвата на финансиране на дейностите по асистирана репродукция от Центъра за асистирана репродукция. Всяко родено инвитро бебе от процедура, финансирана от бюджета на Центъра за Асистирана репродукция, струва на хазната 12 770 лв., а..

публикувано на 13.01.25 в 16:28
Красимир Коцев

Тепърва ще се разбере дали работи премахването на fact checking-а в социалните мрежи

"Време е да се върнем към корените си, свързани със свободата на изразяване” - с тези думи Марк Зукърбърг обяви съществена промяна в политиката на социалните мрежи, които управлява. В социалните мрежи се прекратява проверката на факти – т.нар. fact checking  . Това провокира широка и силна реакция както от експерти, така и от потребителите. Промените..

публикувано на 13.01.25 в 15:35
Анастасия Стоилова

Какво (не) знаем за традиционния кукерски маскарад и обичаите на фестивала "Сурва"

Чаровната Анастасия Стоилова, гостува в предаването "Добър вечер, София“, за да разкаже за не толкова познатата, дори мистична страна на красивия, традиционен български обичай “Сурва“. За повечето хора думата "сурва" се свързва предимно със сурвакане. Но за хората от пернишкия край тази дума се свързва с маскарадни игри, с широко познатите..

публикувано на 13.01.25 в 15:33

Българското киното започва да властва над аудиторията преди 100 години

В деня, когато отбелязваме 110-годишнината на българското кино (на тази дата през 1915 г. е премиерата на първия български игрален филм "Българан е галант" на сценариста и режисьор Васил Гендов, който изпълнява и главната мъжка роля), гост на БНР-Радио София беше проф. д-р Александър Донев , преподавател в Катедра "Кинознание и кинодраматургия" в..

публикувано на 13.01.25 в 14:55

От Монреал до София без презареждане

От Монреал до София без презареждане -  вълнуващ разказ на капитан Радослав Василев - пилот от авиокомпания "България еър" , който в интервю за БНР-Радио София, разказа за един от своите най-вълнуващи и интересни полети на борда на "Еърбъс А220" . Той разкри подробности за устройството на самолета, както и  предаването му от базата на..

публикувано на 13.01.25 в 13:50