Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Димитрова: Запомнете Наско като много добър човек с огромно сърце

Атанас Скатов
Снимка: БГНЕС

На 5 февруари българинът Атанас Скатов падна от голяма височина при слизане от Лагер 3 към базовия лагер след неуспешна нощна атака на втория по височина връх в света К2 (8611 м). По-късно тялото му бе открито с помощта на пакистански военен хеликоптер. В смъртния акт на българина, издаден от пакистанските власти, е записано, че причината за смъртта е нараняване на главата, множество счупвания и тежка кръвозагуба, а инцидентът е причинен от скъсване на обезопасителното въже.

Броени дни след трагедията, сестрата на Скатов - Нели Димитрова каза пред Радио София, че от разговорите й с други алпинисти е станало ясно, че мястото, откъдето е паднал българинът, известно като “Черната пирамида”, е много опасно и всички технически средства там е трябвало да бъдат абсолютно изрядни. Според твърденията на останалите участници в същата експедиция, още на 4 февруари в този участък и малко по-нагоре на някои места не е имало въже, а повечето алпинисти са били със скъсани дрехи. Самият Наско Скатов е бил със скъсан гащеризон, като дължината на прореза е била 25 сантиметра.

"Тази експедиция беше много специална за Наско. Той се радваше, беше щастлив, че намери спонсори, поддръжници и паралелно с издаването на последната му книга той успя да се включи в тази експедиция - за първи път българин участва в зимно изкачване на К2. Като се чухме последно на 2 февруари той нямаше опасения. По принцип той беше много предпазлив," обясни Димитрова. 

Тя отправи призив към българските медии и хората, които дискутират случая с Наско, да спрат да правят неподготвени изявления и да не се внушава ниско самочувствие на българите с това, че другите знаят и могат повече и помоли да се отдаде нужната почит към нейния брат:

"Той много обичаше и уважаваше Българското национално радио и с голямо удоволствие даваше интервюта за вас. Запомнете Наско като един много добър човек с огромно сърце. Обичаше и хората, и животните и природата и винаги търсеше доброто във всяка ситуация, като се съсредоточаваше върху позитивното. Жертва живота си, за да се замислим малко и да живеем по-природосъобразно," подчерта Нели Димитрова.

Върбан Петков от Варна бе приятел на Атанас Скатов. Той коментира рисковете, които крие атакувания връх К2, но посочи, че Скатов е имал голям опит зад гърба си, много изкачвания при минусови температури, включително на Антарктида и Аляска. Покорил е 10 осемхилядника. Всичко това показва, че той е тръгнал подготвен за тази фатална експедиция.

Харизма, неподправеност и естественост, с които успяваше да скъси дистанцията с околните. Винаги с поглед в бъдещето и с мечта за един по-добър свят. С тези качества ще остане в спомените на всички Атанас Скатов, убеден е Върбан Петков. 

Чуйте интервютата на Лъчезар Христов с Нели Димитрова и Върбан Петков.

Атанас Скатов е гостувал в предаването “Кой кой е” по Радио София. В интервюто на Луиза Лазарова той разказва как възниква любовта му към планината, сбъднатото му желание да премина маршрута ”Ком - Емине”. Оттам-нататък завършва успешно проекта “Седемте върха”, изкачвайки най-високите върхове на седемте континента. Наско казва за себе си, че е щастлив човек и има много неща, които го правят такъв:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Ропотамо

Хармонията на подводния свят

Ивелина Петкова, археолог в Центъра за подводна археология - Созопол за тишината на дъното: " Долу, където е тишината, сме само ние и това, което правим. Тишината на морето. Налягането прави лек шум в ушите, понякога си говорим под вода, но не е добър вариант. Гледаш какво правиш и какво има. В южния китенски залив разкопаваме второ корабокрушение...

публикувано на 07.07.24 в 13:15

Има защо да сме заедно

Младежки арт-фестивал Солинария в Созопол в поредната съвместна продукция с Радио Бургас, също и на вълните на Програма "Христо Ботев": "Родена съм и съм израснала тук. Магичната душевност запленява. детството тук е емоция, Созопол подарява невероятни лета. Всеки опитал дамгите се влюбва в този сладък десерт. Все още сме млад фестивал и търсим още..

публикувано на 07.07.24 в 11:44
Досю Амуджев

Историята оживява: Досю Амуджев

Днес ще ви разкажем за занаят, изпълнен със знания, специално отношение към детайлите и научен подход.  Това е професията реставратор на книги. А главният герой на историята ни дава пример колко безграничен може да бъде човешкия стремеж за развитие.  Срещаме се с Досю Амуджев. Дълги години познат от предаванията по радиата RFI и Jazz FM, и..

публикувано на 06.07.24 в 16:00

Софийски разкази - Хора и улици. Град като град

Разговорът за предстоящата разходка по Царя с Павлина Делчева - Вежинова.  Събитието  е тук: ."Навремето, по левия тротоар, по посока Орлов мост е вървяла аристокрацията, за простолюдието е бил десният. Може би защото по-хубавите сгради са били отляво. Нашата сегашна разходка ще е по сянката. Започваме от пл. "Батенберг". През 50-те е трябвало да..

публикувано на 06.07.24 в 15:00
Христо Смирненски

Адресите на любовта - Христо Смирненски

За поета, Женя Дюстабанова е „най-нежната муза и най-огнената отрова“ Голямата любов на  „момичето с тъмните бръшлянени очи“, както я нарича в стихотворението „Пролетно писмо“, остава с поета и след смъртта му.  Тя се затваря в себе си,  дълги години пази пълно мълчание за техните чувства и никога не се омъжва. Емоциите им са споделени, но..

публикувано на 06.07.24 в 14:00

Въздушни целувки на всички приятели

Световен ден на целувката е обявен от ООН през 1988 г. Колегите ни от програма "Христо Ботев " подхождат научно по въпроса. Стажант-репортерът ни Надежда Герова пита столичани защо целувката ни прави щастливи: "Знак на близост, може би на обич. Споделяне, приятелство, щастие, радост. Начин да покажеш на партньора си колко го обичаш. Знаеш, че имаш..

публикувано на 06.07.24 в 11:50
Десислава Иванова

Има много красиви, не толкова популярни места

Най-атрактивните летни дестинации с бюджет под 1000 лв. – интервю с травъл влогъра, Десислава Иванова : "Почнах да пътувам преди 10 години, когато не беше толкова популярно. Нямаше толкова полети. Днес бюджетът ми е малко по-висок. Не спирам да пътувам. Има много начини да се пътува бюджетно, с нормален за българин бюджет, всичко е в..

публикувано на 06.07.24 в 10:59