Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо ресторантьори не се радват, че отварят заведенията

Не всички, работещи в заведения, се радват, че ще могат да поставят табела „Отворено“
Снимка: БТА

Отварянето на ресторантите „под режим“ не е добър подход. Решението на здравните институции и властта като цяло е съпроводено със спиране на плащанията към бранша. Но отварянето на заведенията не е 100%, а с условия – за отстояния между посетителите, за работно време и т.н. Ако отварянето е на 50%, трябва и плащанията да ги намалят наполовина, не да ги спрат съвсем.

Това заяви в ефира на Радио София Златко Златанов - председател на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите във Велинград и зам.- председател на БХРА (Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация). Вчера членовете на БХРА са дискутирали най-болните проблеми онлайн с участието на Министрите на туризма и на социалната политика.

Личното мнение на г-н Златанов е, че решението „е абсолютно некоректно“.

Той обясни, че разлика между различните ресторанти няма, включително и като условия за заразяване. Заведенията в хотелите са били отворени, защото е задължително там да има ресторант.

Разпространението на коронавируса е дифузно. Мерките само забавиха скоростта, за да не се претовари здравната система. Хотелите бяха отворени, защото държавата няма пари да плаща помощи на огромното количество кадри в този сектор, подчерта Златанов.

По думите му подпомагането у нас не е било като на запад. Все пак мярката 60/40 и 80/20 е работеща. Заведенията в сивия сектор бяха наказани, нищо не получиха.

Дори и работодатели на светло изнемогват, ако имат големи кредити, многочислен персонал или специалисти, на които не успяват да плащат.

В СПА дестинациите са доволни засега, все пак е пандемия. В заведенията на морето не се радват, че ги отварят, защото те няма да имат клиенти до първия чартър. Те ще са в бедствено положение, защото нито държавата ще ги подпомага, нито ще им дойдат туристи, допълни Златко Златанов.

С него разговаря Лъчезар Христов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Ангелов

Историята оживява: Цветан Ангелов

Писател, поет, драматург, останал в историята като автор на 60 произведения за деца, включително любимото на всички "Тихо се сипе първият сняг". Това е Цветан Ангелов. За него ни разказват една от дъщерите му, Мария Ангелова и внучката Ана Николова. В звуковото оформление се включва и правнука на Цветан Ангелов - както и трябва да бъде, като става дума за..

публикувано на 05.10.24 в 16:00

Софийски разкази - Кафене България

Легендите за кафенето се носят досега. Ценено е заради артистичния си дух. Да не се бърка с новото на Цар Освободител. На това място е атентатът срещу Стамболов, погрешка е убит вървящият с него Христо Белчев. Три години по-късно се открива кафенето, където години наред съжителстват "противници" като Вазов и кръга "Мисъл". Кои са останалите известни..

публикувано на 05.10.24 в 15:00
Коста и  Елена Цоневи

Адресите на любовта – Коста и Елена Цоневи

Актьорът Коста Цонев беше висок човек. Във всякакъв смисъл. И стърчеше над дребната злоба, смешните дрязги и незначителните драми, съпътстващи  театралния живот. Той беше Дон Кихот и Емил Боев, баща ми бояджията и конят Холстомер, гласът на отец Ередия в „Осъдени души“ и прототипът на Буров в „Жребият“. Красив, рус, талантлив, известен...

публикувано на 05.10.24 в 14:00
С Юлия Владимирова

Визуална поезия

10 издание на Синелибри - с Юлия Владимирова: "Винаги книгата създава по-широк хоризонт, но гледането на филм по книга може да ни впечатли - "Зорба гъркът" с танца на Антъни Куин. И "модната вечер" със "Закуска в Тифани" по случай 100-годишнината на Труман Капоти. Както и прожекцията на "Ребека" на Хичкок по случай неговата 125-а годишнина. Добавям и..

публикувано на 05.10.24 в 11:51
Балканската диета есен

Балканската диета

Сезонната храна и Балканската диета с д-р Райна Стоянова: "Тя е много близка до Средиземноморската, която за поредна година е обявена за диета на годината. Няма вредна храна, има вредни количества. Най-важен е балансът и да се редуцират до минимум вредните навици." Още за съставките на Балканската диета и особеностите при прилагането ѝ - в звуковия..

публикувано на 05.10.24 в 10:30

Действията на всеки от нас имат значение

Годишни награди за биоразнообразие и Природа фест - Радостина Ценова от Фондация "Биоразнообразие" с подробностите: "Стартът на Феста е в 10:30. Продължава до 17:30, от 18 са Наградите. Успяхме за втора поредна година. Предвидили сме много забавления. Идеята е екологичните организации да се представят с характерните им дейности. Действията на всеки..

публикувано на 05.10.24 в 10:26

Създателки и съзидателки

Мария Алкалай за тура, посветен на жените в София, който Сдружение "Възможности без граници" предвижда тази неделя: "Колко паметника има в града, посветени на жени? Нито един, а има жени със сериозен принос в науката, образованието, но за тях не се говори. Отделяме време и внимание на историите на значими жени, които са променили жени. Няма да издам..

публикувано на 05.10.24 в 10:45