Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Иван Манчев: Най-добре готви този, който го прави със сърце

Всичко е въпрос на изживяване, на мисъл и отношение към храната

Снимка: smartmoney.bg
“Най-добре готви този, който го прави със сърце”, казва шеф Иван Манчев. Според него професионалните готвачи в повечето случаи са мъже, но когато става дума за домакинско готвене - жените се справят по-добре, защото готвят всеки ден, а мъжете готвят по-скоро като хоби.

“Вкусът се изгражда и се развива. Моите родители са ме хранили страхотно, моят вкус е по българския начин, но от друга страна има хора, които обичат по-различна храна, която са изживели с пътуване например. Всичко е въпрос на изживяване, на мисъл и отношение към храната", казва той.

Шеф Манчев цитира и изследване на Световната асоциация на готвачите, според което хората от малките населени места, консумират най-хубавата и чиста храна, защото в повечето случаи си я произвеждат сами.

“Не значи, че като си богат, ядеш най-добрата храна. Хората, които имат повече възможности могат да си позволят по-различна храна и повече ресторанти, в които да ядат храна, приготвена от най-добрите готвачи, но хората, които живеят в малките градчета и селата, според мен, ядат много по-хубава храна, много по-качествена, защото повечето от тях си я произвеждат.

Градското население са хора, които ядат повече на крак, повече в офис, хранят се с повече джънк фууд, а те са с възможности”,  допълва готвачът.

Шеф Манчев коментира и темата с отварянето на ресторантите и евентуалото им затваряне отново, ако бъдат затегнати мерките срещу Covid-19, като посочи, че вече повече от година издържа служителите си, въпреки че ресторантите му са били затворени и едно ново затварне би го поставило в много по-трудно положение. Освен това много от хората, заети в бранша, вече търсят възможност за кариерно преориентиране, тъй като несигурността в бранша е много висока, а в момента те са реално без доходи. 

Иван Манчев е отворил и двата си ресторанта, но наблюденията му са, че хората все още се страхуват да посещават заведенията и обемът на работа не е такъв, какъвто е бил преди пандемията.

Чуйте повече в разговора на Константин Лавсов в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Галя Георгиева

С. Житен и неговата добра среда

Днес Радиокафе гостува на  с. Житен  в район Нови Искър - Столична община. Първи гости са  Жана Захариева , председател на читалище "Наука-1921" и  Снежа Лозева , библиотекар: „Хората в пенсия имат много време да се веселят и да празнуват. Зарезваме лозите и имаме весела част. Направихме и конкурс „Сладко изкушение“ на женския празник...

публикувано на 06.07.25 в 11:58
поглед към жълтите павета на Царя с Военния клуб и Писателското кафене на съседния ъгъл

Софийски разкази - Радиоразходка по жълтите павета

От Народния театър до Орлов мост със спирки Народния театър (1907), старото кафене "България" на ул. "Дякон Игнатий" и бившия едноименен хотел на номер едно на същата улица. Кафенето "Цар Освободител" "изземва" функцията му десетилетие по-късно. Следва поглед върху бившия конак, княжески - царски дворец, Министерски съвет и Етнографски музей и НХГ. Не..

публикувано на 05.07.25 в 16:00
Кирила Възвъзова-Каратодорова

Историята оживява: Кирила Възвъзова-Каратодорова, Архиви Първи и Втори

Кирила Възвъзова-Каратодорова е първият експерт разчел личния тефтер на Васил Левски. Тя говори за народолюбието, за отдаването до пълна саможертва. "Това, което Левски направи за самата България, никой не го бе правил." В студиото е Кирил Казанджиев, неин внук: Слушаме разказ за структурирането на Народната библиотека, за изготвянето на..

публикувано на 05.07.25 в 15:00
Младоженци в Германия

Адресите на любовта - композиторът Петко Стайнов

Дори изобщо да не сте изкушени от симфоничната музика, няма начин поне веднъж да не сте чули емблематичната “Ръченица” от Тракийски танци на Петко Стайнов. Но те не биха се излели така вдъхновено изпод нотите на композитора, ако той нямаше до себе си жена, муза, подкрепа и всеотдайна грижа в лицето на съпругата му Стефанка. Внукът на..

публикувано на 05.07.25 в 14:00
Деян Янков, Мария Павлова и Петър-Сав Михайлов (вляво)

Най-мощната метъл вечер в парка

TRAP fest Open Air е част от културния календар на Столична община и едно от най-чаканите безплатни младежки събития в София. Подкрепено от НЧ „Тротоара 2020“, фестивалът обединява млади артисти, доброволци и стотици фенове на истинската музика.  Деян Янков, Мария Павлова и Петър-Сав Михайлов ни канят на събитието: "Младите организират и..

публикувано на 05.07.25 в 11:46
Данита Заричинова

Колкото по-малък досег с пластмасата, толкова по-добре за нас

За поредна година в България се провежда инициативата "Юли без пластмаса" като част от глобалното движение Plastic Free July.  Целта е хората да бъдат насърчени да ограничат употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба. Световната инициатива "Юли без пластмаса" /Plastic Free July/ съществува от 2011г. Тя призовава милиони хора от цял..

публикувано на 05.07.25 в 10:40

Как да пътуваме спокойно и безопасно с деца, когато отиваме на почивка

Анита Гергова  е майка на четири деца, създател на платформата " Осъзнати родители ". Споделя ценни съвети за лесно и леко пътуване с деца, така че семейната ваканция да се превърне в споделено и приятно приключение за цялото семейство. Предварителна подготовка "Убедила съм се, че когато съм подготвена, стресът е по-малък за..

публикувано на 04.07.25 в 17:17