Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да седим активно, за да не се изморяваме и да не си вредим

Снимка: activesitting.bg

До какво води лошата стойка на тялото, докато седим, и какви са последствията, как да ги предотвратим, как да ги излекуваме, ако вече са налични и как да опознаем собственото си тяло само с няколко лесни тактики?

Отговор на тези важни за всеки работещ на стол въпроси ще даде специален уебинар, на който ще бъде представен първият у нас метод „активно седене“.

Особено когато са вкъщи, много хора си позволяват да работят на различни места, без да спазват правилата, които знаят, за да предпазят гърба си от натоварване, отбеляза пред Радио София кинезитерапевтът Константин Ковачев.

Вглъбяването в работата допълнително ни кара да забравяме препоръчителните почивки.

От това страда и кръвообращението, и опорно-двигателния апарат, и метаболизмът, както и нервната система, подчерта специалистът. Стига се не само до нарушаване на комфорта, но и до болки и здравословни проблеми.

За това помага системата упражнения на метода, който се прилага в седящо положение.

Уебинарът ще се проведе на 18 март от 16:30 ч.

Чуйте повече.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лятната естрада в Борисовата градина посреща децата с безплатни представления

На 23 и на 25 август 2024 г., Лятната естрада в Борисовата градина за пореден път предлага забавления за деца. На 23 август, от 18.00 часа най-малките могат да гледат кукления спектакъл с музика на живо „Островът на изненадите“ и да участват в работилница за кукли. В неделя (25 август), от 10.30 ч. също предстои безплатно представление – „Приключения..

публикувано на 20.08.24 в 12:39
Снимка: Личен архив на Татяна Лолова

Срещнете Татяна Лолова пред Народния театър "Иван Вазов"

В градската градина пред Народния театър "Иван Вазов" днес се открива изложбата "Жена с много лица" – част от Националната програма “Татяна Лолова на 90 години”. "В живота си тя не искаше да е звезда, а невидима. На сцената и на екрана - Тя беше звезда, защото държеше публиката от първата до последната минута на актьорското си присъствие"..

публикувано на 20.08.24 в 11:35
Кочериново

Протестиращи заради безводието в Кюстендилско може да затворят пътя до Рилския манастир

Жители на Кочериново и общината излизат на протест днес на обяд заради безводието, което в някои от селата продължава от месеци. В общинския център са без вода от петък.  Нов протест готвят и в дупнишкото с. Самораново, където са на режим от 23 ч. до 6 ч. сутрин. Протестът в Кочериново е насрочен след 11:30 часа на пътя за..

публикувано на 20.08.24 в 11:30
Снимката е илюстративна

Един загинал и 40 ранени при ПТП-та в страната за денонощие

Един човек е загинал, а 40 души са ранени при 26 пътни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР на сайта си. В София е имало една тежка и 22 леки катастрофи. Трима са пострадали, няма жертви.  От началото на месеца в страната са станали 471 пътни инцидента с 27 починали и 628 ранени. Катастрофите от началото на..

публикувано на 20.08.24 в 09:46

Дъжд и гръмотевични бури, в София температурата пада до 28°

Днес още преди обяд в по-голямата част от Западна, а в следобедните часове и в Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има валежи от дъжд и гръмотевична дейност, съобщиха от НИМХ. Повишава се вероятността за градушки и временни усилвания на вятъра. В крайните източни райони на страната ще се задържи..

публикувано на 20.08.24 в 07:35

Откриха над 30 нови вкаменелости от гръбначни животни в Трънско

Над 30 нови вкаменелости от гръбначни животни откриха учени по време на Седмата палеонтологична експедиция на Националния природонаучен музей при БАН край град Трън, която се проведе от от 2 до 10 август тази година. Новите находки ще позволят на палеонтолозите да разкрият повече детайли за това как е изглеждал животинският свят в района преди..

публикувано на 19.08.24 в 19:11

Почистване в Национален парк "Рила" от 21 до 25 август

Сдружение „За Земята“ организират почистване на Национален парк „Рила“ от 21 до 25 август. Целта е да бъде почистен района около две хижи - „Чакър Войвода“ и „Мусала“, каза пред Радио София Екатерина Ангелова от Сдружение „За Земята“. Началото ще бъде дадено на 21 август, в 13.00 часа, на хижа „Чакър Войвода“. На следващия ден почистването ще..

публикувано на 19.08.24 в 17:35