Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Прясно изпеченият хляб - неустоим, но вреден

Снимка: Ани Петрова

Не трябва да се консумира прясно изпечен хляб, особено от хора, които страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт, като гастрит, язва или имат доказан колит. 

„Вкусният и ароматен прясно изпечен хляб се различава по структура и състав от престоялия продукт. На първо място, той има по-висока киселинност”, казва Мария Черняева - лекар и диетолог в клиниката по естетична медицина „Seline”, цитирана от БГНЕС.

В случай на нарушения в работата на стомашно-чревния тракт такава храна може да доведе до обостряне на хроничните заболявания.

„С течение на времето киселинността и другите свойства на хляба се променят. Достатъчно е да изчакате осем часа, или най-добре един ден, и печените изделия ще станат по-малко вредни за организма”, казва Черняева.

Вчерашният хляб или дори сухарите са по-здравословни за стомаха от пресния, мек и привлекателно миришещ хляб. 

Апетитът за прясно изпечени хлебни изделия е подобен на зависимост, която ни принуждава да консумираме понякога големи количества от тестените изделия.

"Ядем повече пресен мек хляб, преди всичко заради вкусовите и обонятелни усещания. Това е като наркотично вещество, като гладът за сладко. Тази функция често се използва в магазините - те специално пекат хляб на място, така че клиентите, привлечени от миризмата, да купуват по-големи количества”, обяснява диетологът



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 07.04.25: Освен еврозоната има и други важни теми за държавата!

Започва седмица, в която събитията, новините и тенденциите във "Форум" ще коментират Лидия Даскалова - политолог и юрист, и Калоян Константинов – журналист, асистент към БАН. В днешното издание водещият Лъчезар Христов ги провокира със следните теми: След вота за недоверие Засега единственото безспорно преимущество на..

публикувано на 07.04.25 в 18:39
Костадинка Тодорова и Давид Регал

Как един испанец от Лорка заживя в Разлог

Пънк и рок господстват в новия Фестивал на трите планини: На 5, 6 и 7 септември между Банско и село Баня ще има фестивал. Пънк – рок фестивал, наречен The Three Mountains Festival. На обширно открито пространство, със сцени, шатри и всичко необходимо за голямо музикално събитие. Място за 1000 палатки, отделно и за каравани, паркинг. Ще..

публикувано на 07.04.25 в 17:46

Дойчин Неновски обиколил приютите за 4-ноги преди да оглави "Екоравновесие"

За пръв път, преди да встъпи в длъжност директор на "Екоравновесие" се срещна с представители на неправителствени организации, работещи в защита на правата на животните и доброволци, които помагат в общинските приюти. Дойчин Неновски поема ръководния пост макар и временно, но дава заявка, че ще поддържа активна комуникация с тях. Засега..

публикувано на 07.04.25 в 16:55

Форум за "Д-р Изкуствен интелект" в Световния ден на здравето

Днешният 7 април е Световен ден на здравето и професионален празник на здравния работник. Това е и повод да обърнем поглед към развитието на медицината и иновациите в нея. От 17 часа в  иновационен форум “Джон Атанасов” на София Тех Парк ще се проведе петото издание на поредицата за технологии, бизнес и наука Tech Park Talks ...

публикувано на 07.04.25 в 16:14
Владимир Иванов

За година великденската трапеза е поскъпнала с по-малко от 10%

" Ние сме пазарът с най-много промоционални етикети . Най-добре е да търсим български яйца и агнешко месо. Конкуренцията и по празниците води до възможност да се намерят  продукти на нормални цени, не повишени спекулативно . Пазарът е най-добрият регулатор. Друга тема е веригата от производител до краен купувач", каза още председателят на ДКСБТ. Той..

публикувано на 07.04.25 в 15:16

Италианският куратор Алесандро Винчентели представя в София изложбата “Кой бачка сега!"

Италианският куратор Алесандро Винчентели представя в София изложбата “Кой бачка сега! Разкриване на невидимото: труд, несигурност и изкуство“. Проектът ще бъде открит тази вечер в галерия „Куб-Топлоцентрала“. По думите на екипа експозицията изследва невидимата, но интегрална природа на труда – по-специално работата, която остава недооценена или..

публикувано на 07.04.25 в 15:01