Овцевъдите посрещат Великден и Гергьовден с реализирана продукция на сравнително задоволителни цени. Обичайно в България по време празниците се консумират около половин милион агнета. Малкото останали ще бъдат на трапезата на 6 май. Както са били предвижданията в началото на сезона месото се е продавало в ценовия диапазон от 14 до 19 лв./кг. В сравнение с 2020 г. цената е с около 15% по-висока.
Това заяви пред Радио София съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев.
По негови данни очакваният дъмпинг на месо и яйца от внос не се състоя, благодарение и на контрола от страна на БАБХ по граничните пунктове.
Снимка: noka.bg
Караколев припомни, че за безопасност своеобразна гаранция дава българският произход, който на месото се означава със син печат. За всяко друга държава печатът е червен. Препоръчително и законно е да се купи месо от някоя ферма, допълни животновъдът.
По отношение на млякото, съществуват злоупотреби с използване на сухо мляко, или повече вода.
„Освен че се цените са спекулативни, продуктът не е здравословен. В България глобите за това все още са малки“, каза още Симеон Караколев.
Колкото до помощите във връзка с коронавирусната пандемия, от НОКА са заявили искания към държавните органи, подкрепата да не е на парче и тя да достигне до всички фермери.
След година прекъсване от 18 до 20 юни край Петропавловския манастир до град Лясковец ще се проведе Деветият национален събор на овцевъдите в България.
Ще бъдат показани над 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета и коне. Под мотото „Българските храни от български суровини“ ще е изложението на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо.
Предвидени са атрактивни фермерски състезания по ръчно доене и стрижба, машинен млеконадой на кози, за на-тежък коч, най-добро сирене и кашкавал, теглене на товари от коне-тежковози, изложение на селскостопанска техника, оборудване и специализирана литература.
Съборът на овцевъдите по традиция ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството сбогатата българска народна култура, традиции и фолклор. Ще има кулинарни зони, традиционни занаяти, народни веселби, нестинари, хоротеки, а специална изненада ще са многото забавления и етно атракциите за цялото семейство.
Със Симеон Караколев разговаря Катя Василева.
Културното наследство между 1944 и 1989 е обект на страницата на Стефан Спасов " Забравената цивилизация ": "Избрах втората половина на 20 век, защото не се обръща много внимание към нея. Началото ми бе любителско, само снимах и публикувах. Постепенно това се разви сериозно, опитах се да се свързвам с авторите на произведения, на архитекти на..
Разговорът е с изследователите и генеалози Светлана Дяконова - Арсен - потомка на голям род от Банско и секретар на Българската генеалогична федерация “Родознание” и Ивелин Любенов - индивидуален член на Българската генеалогична федерация ‘Родознание”: "В научната статия на израелските учени Майкъл Чернин и Шай Халеви от Израелската служба за..
Въпреки, че паметта ѝ е почетена с паметници в Белово и родния ѝ Пазарджик, днес малцина знаят името на Мария Сутич – единствената жена в Хвърковатата чета на Георги Бенковски, станала поборничка от любов. Тя и съпругът ѝ, далматинецът Иван Сутич, служител на Барон-Хиршовата железница са младоженци, но когато той решава да се присъедини към..
„Това, което остава“ на Димитрис Георгиев тръгва с гала премиера: "Вдъхнови ме нещо много трагично. В съзнанието ми остана конкретната песен, която вървеше по времето на катастрофата, в която загина баща ми, аз също бях там. В началото това бе първа сцена, проследяваме последствията от един трагичен инцидент. Беше неизбежно да надградим сценария, той..
Вкус: наука за храненето – събитие от Ratio. Какво означава „вкус“? Как го възприемаме, как се променя и какво влияние има той върху начина, по който се храним? Гост – Наско Стаменов, учител в НПГМ, част от "Корпус за бързо гърмене": "Когато човек види, че нещо се случва, нормално е да се запита защо се случва така. Имаме невронна връзка,..
Какво е фасилитиране и как да го правим успешно. На тази тема ще говори Давид Бийота - създател на метода на компаса. За всички, които се интересуват от динамиката в група и искат да водят, обучават и управляват групи от хора. Албена Попова, Сашка Витанова и Северина Митева ни говорят за фасилитирането: "Думата не намери подходящ еквивалент на..
Биляна Савова извървява дълъг път между план “2В” и план “Да бъда”. “Много интересно как изобщо се появи в живота ми цялата тази концепция за план “Да бъда””, разказва тя и се връща към датата 30 май, когато се отбелязва Денят на хората, които живеят с диагнозата “Множествена склероза”. “Идеята е първо да погледнеш към себе си и да си дадеш сметка..