Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес в столичния район „Младост”

Протестират срещу застрояване, лоша инфраструктура и за детски градини

Снимка: Никола Рахнев, фейсбук

Жителите на столичния квартал „Младост” излизат на протест пред районната администрация тази вечер от 18:30.

Причините за недоволството се нерешаваните от години проблеми – презастрояването, лошата инфраструктура и липсата на места в детските градини, обясни пред Радио София Биляна Петрова. Тя е бивш зам.-кмет от времето на Десислава Иванчева, в момента е под домашен арест, но продължава да се вълнува от живота в „Младост”.

Според нея причина за презастрояването на района по-рано е била реституцията, но през последните 10-15 години общината продава терени, върху които се строи. Последните два такива обекта са до болница „Света Анна“ и в „Младост-3“.

Не сме против строителството, а срещу уплътняването. Така се стига до вземане на въздуха и здравето на хората“, допълни Петрова.

Относно детските градини тя уточни, че в момента съществуват около 20 общински помещения, които са били със статут „занималня“ и са подходящи да бъдат предоставени за изнесени детски групи.

Има възможности и за изграждане на нови детски градини, а групи могат да се открият и към училища, смята още Биляна Петрова.

Чуйте разговора с нея.

Повече за исканията на протестиращите вижте тук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Презастрояването продължава да е основен проблем в "Младост"

Основните проблеми, с които жителите на столичния район „Младост“ не искат да се примирят, са свързани с презастрояването и недобрите пътища. „Някои от дупките по пътищата са мой набор“, с тъжна усмивка отбеляза в студиото на Радио София Стефан..

публикувано на 24.05.21 в 09:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милена Стойчева: Стартъп културата е част от моето ДНК

Милена Стойчева бе министър на иновациите и растежа в периода от юни 2023 до април 2024 година. В разговора с нея в днешното ни "Радиокафе“ т я разказа как да изградим устойчива система за иновации и успех, как страната ни да бъде привлекателна..

публикувано на 18.09.24 в 18:09

Септември е месец на осведоменост за рака при децата

Всяка година през месец септември, Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ реализира различни инициативи, свързани с осведоменост за рака при децата. Стигмата в обществото по отношение на рака е голяма, каза пред Радио София Петя..

публикувано на 18.09.24 в 17:55

Д-р Марина Желябова: Все повече хора предпочитат дистанционна или хибридна работа

Нови правила за провеждане на обучение и инструктажи по здравословни и безопасни условия на труд в България, влизат в сила от 27 септември 2024 г. Целта е да се модернизират и улеснят процесите, свързани с безопасността и здравето на работното..

публикувано на 18.09.24 в 16:32
Стани Милев(вдясно)

"Криейтив бъз“ и ролята на държавата в творческо-креативната индустрия у нас

Част от "Кошера" и неговата креативна същност е Стани Милев. Той е създателят на студио за анимация и криейтив Chase a cloud, което работи с утвърдени имена на световния пазар. Дългогодишният му опит е свързан със създаването на различни успешни и..

публикувано на 18.09.24 в 16:26
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: След изборите ни очаква още от същото

След изборите ни очаква още от същото, коментира пред Радио София доц. Иво Инджов - политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Според него не се очакват съществени промени. „Няма да бъде съставено устойчиво правителство, ако въобще..

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Променя ли изкуственият интелект стандартите за красота?

Екипът на предаването "Радиокафе" днес е в Интер Експо Център, където излъчваме на живо от събитието "Тук-там Кошер" - кошер от жужащи, добри енергии, на бизнеса, на  младите хора, които живеят и работят в България, или живеят и работят в чужбина...

публикувано на 18.09.24 в 14:29
Интер Експо Център

Форумът "Тук-Там Кошер" събира 150 компании

Друг лектор, Борислав Василев също се включи с тема за управлението на знанието във времената на дигитална трансформация. "Дигиталната трансформация много често се бърка с термина "дигитализация". Дигитализацията е просто преминаване от..

публикувано на 18.09.24 в 12:55