Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Морските дарове, майонезата и месото могат да са опасни в топлото време

Снимка: Ани Петрова

Топлото време е предпоставка за чести хранителни отравяния. Рибата, яйцата и пилешкото месо, могат да причинят сериозни проблеми, съобщава испанският вестник „Ла Вангуардия“. 

Оттам добавят, че това не са единствените храни, които могат да ни причинят сериозни неразположения. Изданието представя и още опасни храни, ако не се приготвят и съхраняват правилно.

Котлети

Котлетите трябва да се извадят от хладилника точно преди приготвянето им, както и всички ястия от кайма. Каймата може да бъде много по-опасна от цяло парче месо. Котлетите трябва да се приготвят на минимум 70° C.

Майонеза и сосове на яйчена основа

Ако сосовете на яйчена основа са пастьоризирани и се съхраняват в хладилник до срока им на годност, няма проблем да бъдат консумирани в топлото време. Те трябва да се извадят оттам непосредствено преди консумация. Ако не се изядат, трябва да бъдат изхвърлени след 24 часа.

Стриди и други морски дарове

Именно отравянето с морски дарове е най-опасно. Това се случва заради бактериите Vibrio parahaemolyticus и Vibrio vulnificus. При здрав човек те могат да предизвикат диария, повръщане и стомашни болки. Изключително опасни обаче са за хора с рак, диабет, чернодробни и стомашни проблеми и всякакви заболявания, свързани с имунната система. Vibrio vulnificus е особено опасна, тъй като може да проникне в кръвта и да причини смъртоносни инфекции.

Пържени картофи

Картофите, оставени за дълго време на стайна температура, могат да съдържат бактерии, подобни на тези, които причиняват ботулизъм. Останалите ни сготвени  картофи, трябва да се съхраняват в хладилник.

Пилешко

Пилешкото месо съдържа много вода и мазнини, което го прави много уязвимо на температури. За да сме сигурни, че местото няма да ни зарази салмонела или листерия, е добре да не го мием непосредствено преди приготвяне. Местото е добре да се пипа с ръкавици и трябва да сме сигурни, че е напълно готово преди консумация.

Остатъци

Ако храната е била повече от четири часа извън хладилника, особено през деня, е по-добре да я изхвърлите.

Пресни зеленчуци

Всички зеленчуци, плодове и листни растения трябва да бъдат измити внимателно, независимо кой сезон от годината е. Съдържащата се в тях вода благоприятства растежа на всички видове микроби. 

Дини и пъпеши

За да сме сигурни, че кората на динята и пъпеша не е замърсена е добре преди разрязване и консумация да я измием старателно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Актрисата Боряна Йовчева

Театрално-социалният експеримент "Да живее България" чупи стереотипите и събира несъбираемите

В предаването “Радокафе" разговаряме за социално-театралният експеримент “Да живее България" - на актрисата  Боряна Йовчева, в който "всичко е на масата" . “Да живее България“ дава глас на всички - без значение от възраст, пол, политическа ориентация, образование или социален балон. Сблъскваме ги, но не за шоу, а за истински разговор...

публикувано на 26.09.25 в 15:00
Мартен Роберто и Боян Ангелов – Boyan

Боян Ангелов – Boyan представя новия си сингъл "Love Me Wrong"

И този месец Боян Ангелов – Boyan издава нов сингъл, както обеща преди време. Пред Радио София той представи новото парче “Love Me Wrong”. "Аз винаги започвам с инструменталната част и винаги докато я правя ми хрумва кой би могъл да влезе в това нещо и да я изпълни с много хубави вокали. За това парче, първият човек, с който се свързах беше..

публикувано на 26.09.25 в 14:53
Светлана Иванова

Третото издание на "Салона на музите“ започва с двама великолепни млади перкусионисти

Светлана Иванова гостува в Радио София, за да разкаже за новия сезон на един много специален софийски фестивал. Тя самата е пианистка и певица, възпитаничка на Националното музикално училище и Националната музикална академия в София, творческият и житейският й път преминават през ЮАР и Австрия. Тя е автор на цялостната концепция на "Салона на..

публикувано на 26.09.25 в 13:58

Рожден ден, "Сливи за смет" и "Светулки рън" организира Софийски планински клуб

Три събития организира Софийски планински клуб в края на септември и началото на октомври.  "Сливи за смет" е първото от тях. То се провежда вече за 10-а година.  "Организираме се, както е в приказката, с едно сериозно количество сини сливи, които раздаваме на хора само на Витоша, тази година на пет локации", казва Никола Пенчев от Софийски..

публикувано на 26.09.25 в 13:35

Изкуственият интелект е като ножа - с него можеш да нараниш човек, но можеш и да си отрежеш хляба

Приятел или враг е изкуственият интелект за младите хора, к ак той влияе на подрастващите, на младите хора, ако предлагайки им освен забавление, информация и знание, възникват и проблеми -  върху това е акцентът в разговора със Слави Стоев – психолог, психотерапевт, автор на книги и подкасти. “За пръв път в човешката история можем да..

публикувано на 26.09.25 в 13:15
Радослав Механджийски

Oт 2 до 5 октомври София говори на езика на изкуството

Oт 2 до 5 октомври 2025 г. в София Тех Парк ще се проведе второто издание на най-мащабното събитие за съвременно изкуство в България Sofia Art Fair, тази година път под знака на IMAGINE. Форумът ще обедини водещи галерии, институции и визионери от Европа, превръщайки София в международен хъб за глобален културен диалог. Форумът ще събере..

публикувано на 26.09.25 в 12:17
Ларгото и сградата на Народното събрание

София отбелязва Световния ден на туризма с отворени врати на музеи и галерии

Общинско предприятие “Туризъм" към Столичната община ще отбележи Световния ден на туризма на 27 септември с програма от 17 безплатни обиколки, които ще дадат възможност на гостите на столицата да опознаят и обикнат града. Всички маршрути са пешеходни или с градски транспорт – малка стъпка към по-устойчиво пътуване и опазване на околната среда. Сред..

публикувано на 26.09.25 в 12:08