Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Първанов, HR:

Хибридният начин на работа е за предпочитане пред "хоумофис"

Снимка: bum-bam.com

Първоначалният ентусиазъм при въвеждане на работата от вкъщи вече не е същият. Преди пандемията някои вид дейности хората на са си и представяли, че ще могат да ги осъществяват дистанционно.

При много работници и служители се е върнало желанието за връщане на работното място – било поради разочарование, било поради неспособност за баланс между личния и работния ритъм, поради изолацията и липсата на нормална комуникация.

Най-добрият вариант е хибридният начин на работа, заяви мнението си пред Радио София Георги Първанов, специалист по човешки ресурси (HR), член на УС на Българската асоциация за управление на хора, управител на GP Career Club.

„Работата в офис не може напълно да се замине с дистанционна – и заради общуването, и заради контрола на качеството или дейността, безопасност на труда, покриване на разходи. Не всички аспекти в това отношение са предвидени и регламентирани в нашето законодателство.“

Много сфери бързо се адаптираха към „хоум офис“ работата, дори и да не са свързани непременно с онлайн ангажименти, включително и с банкови и други услуги.

Според Първанов правят се немалко опити да се пригаждат служебни пространства, да се усвояват нови места, включително и на открито със зеленина, като в тях се привнася усещане за домашна среда и рекреативни функции.

От друга страна се е повишило търсенето на софтуер, с който се планира използването на офисно пространство.

След разхлабването на противоепидемичните мерки пазарът на труда отново се отвори и се появи дефицит на кадри в някои сектори, включително и хотелиерския, допълни Първанов. Както и поръчките за тиймбилдинги – за сплотяване, за възвръщане на екипните умения.

По думите му практиката в много страни и компании със сигурност показа, че в дългосрочен план дистанционната работа от вкъщи води до сериозна демотивация, което се отразява и в резултатите.

Чуйте разговора на Данаил Конов с Георги Първанов.

По темата е и анкетата на Михаил Митев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво мислите за изкуствения интелект?

Какво мислят хората за изкуствения интелект? Подробности разказа Георги Караманев, програмист и журналист от сайта Дигитални истории. Той е направил анкета по тази тема, тъй като е установил, че има силна негативна енергия и негативни настроения относно изкуствения интелект - голям страх и голямо неглижиране. До момента в анкетата са взели..

публикувано на 13.09.24 в 15:50

Дебатът между Тръмп и Харис ще остане единствен

Седмицата, която изпращат в САЩ, мина(ва) под знака на проведения дебат на кандидат-президентите от Демократичаската и от Републиканската партия - вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп. Според няколко социологически проучвания, Харис е надделяла с 1 до 5 процента. "Разликата е много малка. Ще отнеме..

публикувано на 13.09.24 в 15:36

Булгакон 2024 ще се проведе в София

Булгакон 2024 е Национален фестивал на феновете на фантастиката. Това е 25-о издание фестивала, а клубът отбелязва 50 години от създаването си. Гост в предаването "Радиокафе" беше Жоро Пенчев, основен двигател на събитието. Той е дългогодишен журналист в областта на фантастичния жанр, след основателите е на списанието за фентъзи, фантастика и..

публикувано на 13.09.24 в 14:36

Кариерното изложение "Кошер" ще жужи на 18 септември

"Ако си млад човек и търсиш следващото си кариерно предизвикателство, можеш не само да се регистрираш за „Кошер“, но и да добавиш своето CV, което така ще стигне до работодатели." Така Лилия Мерджанова от Тук-там – Кошер анонсира част от аудиторията, която може да извлече много полза от традиционното събитие, насрочено за 18 септември в..

публикувано на 13.09.24 в 12:44

BoYan представи новия си сингъл Replay

Музикантът диджей BoYan беше гост в предаването "Радиокафе". Той има чисто нов сингъл Replay с изпълнителя Stefan Mahendra, който е връзката с хората от Stereofox. "Колкото повече минава времето и колкото повече релийзи се появяват, толкова повече не намирам причина въобще да си търся и въобще да помисля за друг лейбъл, с който да работя,..

публикувано на 13.09.24 в 11:59

Мартина Стефанова: Чрез събитията на квАРТал освобождаваме софийския център за хората

"Духът на Стара София" е тема на тазгодишното издание на квАРТал фестивала, от 13 до 15 септември в центъра на столицата. "Започваме от петък 13, в ранния следобед ще имаме 8 пешеходни улици Екзарх Йосиф и малките Сердика Веслец Будапеща. Всички изложби се откриват днес. В 18 часа пред Централна баня започва големият тур, посветен на..

публикувано на 13.09.24 в 11:54

New Kids from the Block - фестивал с млади артисти

На 17 септември фестивалът New Kids from the Block ще отбележи Деня на София с две събития. На сцената на ул. "Алабин" 39 първо излиза "Яница Станчева квартет" (Яница Станчева – вокал, Вилизар Гичев – китара, Самуил Даскалов – бас, Андрей Велков – барабани). Празничната програма продължава със спектакъла "Вода" на пътуващ театър "Скрин". "Вода"..

публикувано на 13.09.24 в 10:30