Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12-окласници за пръв път ще учат да упражняват гражданско образование

Доц. Велина Тодорова и д-р Венелин Стойчев
Снимка: Иван Нотев

В България гражданско образование се преподава от миналата година, за пръв път в 11-и клас, от тази есен – и в 12-и клас. Това са вече зрели личности със социален и с граждански опит. В други страни подобни дисциплини се изучават по-рано, дори от първи клас. Изостанали сме с десетилетия, но важното е сега да от този предмет да се извлече максималното.

Това обясни пред Радио София д-р Венелин Стойчев, политолог и социолог от СУ „Св. Климент Охридски“, съавтор на новия учебник по гражданско образование за 12-и клас.

Той се надява младите хора да бъдат провокирани да разсъждават върху тези теми, да поискат и да се научат да бъдат активни като граждани и как да решаваме проблемите на обществото – чрез диалог и дискусии, а не с конфликти.

В учебника има предизвикателства и задачи, свързани с конкретни граждански каузи, опити за правене на мониторинг и оценка на публични политики. Има теми относно правото на труд, както и свързани с екологията или насилието, дори за радикализацията и тероризма.

„Гражданското образование е като карането на колело, трябва да го вземеш да отидеш и да покараш, да се упражняваш. И е важна средата, контекстът. Учебникът е като навигационна карта, която показва на учениците къде се намират. Важно е да се учи, но по-важно е да се практикува гражданското образование“ подчерта Стойчев.

„Целта ни беше да предложим текст, който да привлича, да увлича и да дава умения. Да покажем на учениците как всъщност се става гражданин. Каква е ролята им в обществото и връзката с институциите и държавата. Говорим за гражданин не само като част от българското общество, а и като европейци.

Правата разясняваме не като декларация, а като инструменти са участие в живота на обществото“, допълни доц. д-р Велина Тодорова, съавтор на учебника.


С Венелин Стойчев (вдясно) и Велина Тодорова (по телефона) разговарят Лъчезар Христов и Антония Каменичка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пропуснати ползи заради лоша регулация в здравеопазването

Близо 90% от от пациентските организации у нас не се чувстват пълноценно представени при формирането на политики в здравния сектор, сочат данни от анкета на Националния алианс "Редки болести България". На 17 септември – датата в календара, която се отбелязва като Световен ден за безопасността на пациента, Мрежата на гражданските организации на..

публикувано на 17.09.24 в 19:31
Венелина Николова

Венелина Николова директор на 125 СУ: "Първият учебен ден винаги е празник"

В предаването "Добър вечер, София" гостува госпожа Венелина Николова – директор на 125 СУ "Боян Пенев"  с която разговаряхме за символиката на празника в датата 15 септември. "Приемам 15 септември като истински празник, за мен той винаги е бил такъв и въпреки, че не е отбелязан в българския календар като празник, той е празничен ден за..

публикувано на 17.09.24 в 18:25

Ново издание на Книга на фамилния бизнес в България

Излезе ново издание на Книга на фамилния бизнес в България. Фирмите, включени в Книгата на фамилния бизнес, идват от различни индустрии, нареждат се сред пазарните лидери, показват значителен растеж във времето и имат амбиция за развитие на международните пазари. Общото между всички тях е и, че бизнесът им е успял да надживее няколко кризи, а..

публикувано на 17.09.24 в 18:00

Христомир Сърбинов: Фокусът на I Am Sofia е обърнат към хората, за да събере богатството на нашия град

Чрез откритото мобилно студио на Радио София, продължаваме да се срещаме с личностите свързани с културния живот на града. Основен акцент в днешните празнични срещи е фестивалът IAm Sofia и събитията които ще бъдат представени в неговата програма. Христомир Сърбинов е човекът, който решава да създаде този фестивал, в който да обедини..

публикувано на 17.09.24 в 16:51

"ЕкоОбщина – устойчив град и общество" стартира за пети път

Конкурсът "ЕкоОбщина – устойчив град и общество" стартира своето 5-то издание в България. През септември и октомври 2024, в рамките на събитието ще бъдат организирани семинари по екологични политики на общините и ще бъдат прожектирани поредица от филми за околната среда, отворени за всички с вход свободен. Посолството на Франция в България и..

публикувано на 17.09.24 в 15:25

София отбелязва своя празник

В деня, в който Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София, и на който градът ни отбелязва своя празник, жители и гости се стекоха, за да присъстват на церемонията по издигане знамето на столицата, която се състоя на площад "Св. Александър Невски". По-рано Столичният общински съвет проведе..

публикувано на 17.09.24 в 15:06

"Лигата на разказвачите" и "Писатели без книги" ще възродят разказваческия дух

Поредната среща с участник във фестивала I Am Sofia, който ще оцвети следващите дни в нашия град. Той е Стефан Касев, който участва във фестивала с форматите "Лигата на разказвачите" и "Писатели без книги". "Два формата, които се завръщат под някаква форма. Зад "Писатели без книги" стои колегата Нинко Кирилов. И двата са насочени към разказване..

публикувано на 17.09.24 в 15:05