Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 14 до 30 септември

Кино заглавия и специални гости привличат в 25-ия София Филм Фест

Снимка: siff.bg

Специалните кино гости, които обичайно идват на София Филм Фест (СФФ) през март, този път ще видим между 14 и 30 септември, когато е есенното издание на 25-ия международен филмов фестивал.

„Срещни киното!“ – апелира мотото на филмовия форум.
Голяма част от лентите ще бъдат представени лично от техните автори.

Още в петък – 10 септември, в Дома на киното СФФ ще започне ретроспективата на Мика Каурисмаки, а следващия уикенд (18-19 септември) финландският майстор ще представи най-новата си творба „Една спокойна нощ“, разказа пред Радио София Светлана Дамянова от прес-отдела на СФФ (на снимката вдясно). Режисьорът ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към киноизкуството. В същия „финландски уикенд“ публиката ще може да се срещне с Ева Путро, сценаристката на филма „Туве“, посветен на великолепната Туве Янсон.

Официалното откриване на специалното издание на 25-ия София Филм Фест е на 14 септември на територията на Sofia Summer Fest с българската премиера на Брайтън 4– най-новият филм на Леван Когуашвили. Грузинският режисьор също ще дойде в София, за да представи творбата си лично, след триумфа му в Трайбека, където филмът му беше удостоен с три награди (за сценарий, най-добър актьор и най-добър филм) .

Светлана Дамянова допълни, че българската публика ще се срещне лично с още един носител на Наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум – прочутият румънски режисьор Кристи Пую, който ще изнесе майсторски клас в програмата на фестивала в Дома на киното.

Сред специалните гости на СФФ е и най-първият му гост - американският режисьор Лех Ковалски. Пред софийската публика той ще представи най-новите си филми, както и пънк-класиката „D.O.A“.

На 15 септември ще бъде българската премиера на „Жените наистина плачат“ - най-новия филм на режисьорското дуо Мина Милева и Весела Казакова. Именно с това заглавие двете участваха в програмата „Особен поглед“ в Кан, а след това и на фестивалите в Сараево и Карлови Вари.

Президентът на Международното жури на 25-ия СФФ Теодор Ушев ще бъде специален гост на есенното издание на фестивала и лично ще представи свои късометражни творби, както и световноизвестните си филми „Сляпата Вайша“ (номиниран за Оскар) и „Физика на тъгата“. Негова среща с публиката в традиционното публично интервюСофия – Град на киното“ в Дома на киното и в събота, 18 септември, акцентира още Светлана Дамянова.

С нея разговаря Катя Василева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартен Роберто: Мачът Димитров vs Джокович беше изключително спортно събитие

Един от емблематичните гласове на "Радио София" и музикален редактор Мартен Роберто коментира своето присъствие като диджей на вчерашния мач между Григор Димитров и Новак Джокович. След мача, носителят на 24 титли от “Големия шлем” не остана доволен от факта, че Роберто не уважи желанието му и не пусна хита на Камелия - “Луда по тебе”...

публикувано на 18.09.24 в 11:58

Предприемачество за всички и надпревара между стартъпи на Балканите

В София Тех Парк разработват наръчник за устойчиви събития В специалното Радиокафе, посветено на  иновациит е, гостуват още Елица Моллов (директор „Иновации и инкубация“) и Стефани Величкова (мениджър „Организиране на събития“) от  София Тех Парк: Разговорът започва от Event Pro Forum – събитието на събитията, което в Деня на София събра хората..

публикувано на 18.09.24 в 10:49

Предизвикателствата пред район "Красно село"

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 18.09.24 в 10:40

Ветровито с вероятност от превалявания

Атмосферното налягане ще е около средното за септември.    Днес облачността ще бъде разкъсана, а в следобедните часове предимно значителна. Главно в Предбалкана и планинските масиви в Югозападна България слабо ще превали. През деня ще духа вятър от изток-североизток, като той ще бъде слаб до умерен. Минималните температури ще са между 8° и 13°,..

публикувано на 18.09.24 в 07:15

Пропуснати ползи заради лоша регулация в здравеопазването

Близо 90% от от пациентските организации у нас не се чувстват пълноценно представени при формирането на политики в здравния сектор, сочат данни от анкета на Националния алианс "Редки болести България". На 17 септември – датата в календара, която се отбелязва като Световен ден за безопасността на пациента, Мрежата на гражданските организации на..

публикувано на 17.09.24 в 19:31
Венелина Николова

Венелина Николова директор на 125 СУ: "Първият учебен ден винаги е празник"

В предаването "Добър вечер, София" гостува госпожа Венелина Николова – директор на 125 СУ "Боян Пенев"  с която разговаряхме за символиката на празника в датата 15 септември. "Приемам 15 септември като истински празник, за мен той винаги е бил такъв и въпреки, че не е отбелязан в българския календар като празник, той е празничен ден за..

публикувано на 17.09.24 в 18:25

Ново издание на Книга на фамилния бизнес в България

Излезе ново издание на Книга на фамилния бизнес в България. Фирмите, включени в Книгата на фамилния бизнес, идват от различни индустрии, нареждат се сред пазарните лидери, показват значителен растеж във времето и имат амбиция за развитие на международните пазари. Общото между всички тях е и, че бизнесът им е успял да надживее няколко кризи, а..

публикувано на 17.09.24 в 18:00