Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Крушите - вкусни и полезни

круши
Снимка: Ани Петрова

Освен вкусни, крушите имат и много полезни качества. Те са богати на фибри и поддържат усещането за ситост по-дълго време, казва в своя публикация за портала „Eat This, Not That - американската диетоложка Ейми Гудсън.

По думите й, една средно голяма круша съдържа около 6 грама фибри.

Фибрите в крушите са два вида - разтворими и неразтворими. Разтворимите имат свойството да регулират нивата на кръвната захар и холестерола и нормализират работата на червата. Неразтворимите фибри почистват организма, премахват токсините и помагат за намаляване на риска от развитие на хронични заболявания, като диабет тип 2.

Крушите са богати и на флавоноиди - хранителни антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства, понижават нивата на холестерола в кръвта, регулират кръвното налягане и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, казва Ейми Гудсън.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчев Гергьовден, с вероятност за следобедни валежи

Днес ще преобладава слънчево време. След обяд и вечерта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, съобщиха от НИМХ. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. В Западна и Северна България се повишава вероятността за локални значителни количества и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад, в Дунавската равнина ще се..

публикувано на 06.05.25 в 07:08
Проф. Гордана Медин

Проф. Гордана Медин: Докато стигне своята зрялост, термоядреният синтез ще продължава да стимулира умовете

ЦЕРН е най-голямата европейска организация за изучаване на физиката на елементарните частици и тяхната енергия. Това е място, където всички учени споделят знания и осъществяват трансфер на технологии. Катя Василева разговаря с проф. Гордана Медин , която се занимава с физика от над 40 години. Работила е в Хамбург, след това - в ЦЕРН. В..

публикувано на 05.05.25 в 17:34
Предвидените купи и медали

За 21-ви път ще се проведе Националният туристически преглед "Кристален еделвайс"

Тази година за 21-ви път ще се проведе Националният преглед на туристическите умения и сръчности “Кристален еделвайс”. Това са ученически състезания, които се провеждат на язовир “Копринка”, близо до гр. Казанлък в няколко дисциплини.  Състезанието се провежда между 20 и 22 юни. Участват ученици между пети и 12. клас, като са разделени в две..

публикувано на 05.05.25 в 16:35

Качеството (на живот) обуславя количеството (на населението)

По данни на Националния статистически институт (НСИ) през 2024 година населението  на България е намаляло с около 8 хиляди души и в момента то е 6,430 милиона. Анализ на демографските тенденции от Института за изследване на населението и човека към БАН потвърждава констатацията. От една страна продължава отрицателният естествен..

публикувано на 05.05.25 в 16:25

Кредитирането, еврозоната и спадът в разрешителните за строеж катализират сделките с имоти

Възходящата тенденция в пазара на недвижими имоти, която се забелязва след ковид пандемията, продължава. С 3% е нараснал броят на сделките с недвижими имоти в България през първото тримесечие на 2025 г. За София покупко-продажбите са се увеличили с 18 на сто . Това съобщи пред БНР-Радио София Веселина Стоева - председател на "Асоциация за..

публикувано на 05.05.25 в 15:35

Осем артисти изследват връзките между изкуството и храната в изложбата "Какво ни свързва"

Осем артисти изследват връзките между изкуството и храната, отразени в съответните епохи с техните културни конструкции, идеологии и визии. Резултатът от тази връзка може да бъде разгледан в изложбата "Какво ни свързва" в Национална галерия/ Софийски арсенал- Музей за съвременно изкуство. “Опитът на Илина Коралова като известен куратор и като човек,..

публикувано на 05.05.25 в 14:56